Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Decalogul poruncilor“ vs. liste incomplete

ro

05 Dec, 2015 00:00 2589 Marime text
Pentru a câştiga electoratul de partea lor, partidele politice promit trieri stricte ale colegilor care vor să intre în competiţiile electorale de anul viitor. Nu vă imaginaţi că liderii partidelor au avut remuşcări după ce au constatat că tot mai mulţi colegi, aleşi locali sau parlamentari au ajuns protagonişti în dosare penale, cercetaţi sub control judiciar, prin arest preventiv ori la domiciliu sau chiar după gratii. Strada îi obligă să acţioneze altfel pentru a recâştiga încrederea românilor şi, implicit, voturile lor.
 
Primul care a venit cu ideea „impunerii“ unui „Cod de conduită“ a fost preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Congresul extraordinar din octombrie. El le propunea colegilor ca acest cod să fie supus „unei dezbateri serioase în partid“, în noiembrie, şi apoi să-l adopte definitiv şi să-l aplice fără excepţie. Codul de Etică şi conduită al membrilor PSD este postat pe site-ul partidului, dar, de la Congres, nimeni nu mai aminteşte de el, iar de dezbateri pe această temă nici nu se pune problema, altele fiind preocupările şi grijile social-democraţilor acum.
 
Altfel spus, Codul a fost dat uitării, iar criteriile în baza cărora se vor stabili candidaţii PSD-işti rămân, deocamdată, pur declarative. Nimic scris, nimic stabilit concret, nimic aprobat… Doar promisiuni de genul că nu vor mai exista promovări pe criterii de prietenie, rudenie sau relaţii de afaceri.
 
Liberalii nu puteau sta pasivi, aşa că aceia care se vor încumeta să intre în competiţii electorale vor trebui să bifeze fiecare „poruncă“ din „decalog“. Interzicerea traseismuluiu politic, nepotismul, relaţia cu fosta Securitate, contractele cu statul, falsul în declaraţii, stările de incompatibilitate şi conflict de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul statului, plagiatul sau problemele penale sunt criteriile în baza cărora se vor „cerne“ candidaţii pe care PNL îi va propune electoratului în alegerile locale şi parlamentare din 2016.
 
Şi celelalte formaţiuni politice ar trebui să-i trieze cu maximă atenţie pe cei care pretind că vor reprezenta interesele alegătorilor ce le încredinţează mandatul de primar, consilier local sau judeţean, parlamentar. Însă o punere în practică a criteriilor de selecţie va genera probleme serioase în partide, indiferent cât de mari sunt. Abia acum va constata fiecare formaţiune politică de ce resurse de cadre dispune din punct de vedere al calităţii. Şi astfel, trierea strictă promisă electoratului ar putea aduce partidele în situaţia de a se prezenta cu liste incomplete mai ales în alegerile locale. Mai mult chiar, „experienţa“ de la scrutinul din vara lui 2016 s-ar putea să le „îndulcească“ criteriile de selectare a viitorilor parlamentari.
 
Şi uite-aşa, singura şansă a românilor de a fi reprezentanţi de oameni de calitate le va fi asigurată de propria vigilenţă şi de un apel la memorie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii