Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Da, mamă! / Am ieşit în stradă / Pentru că altfel nu mi-o puteam ierta!

ro

06 Feb, 2017 00:00 3417 Marime text
Am ieşit la protestele împotriva OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, la început alături de câteva sute de persoane, apoi de mii de constănţeni, cerând ca abrogarea sau anularea OUG 13/2017 să apară în Monitorul Oficial, dar şi demisia Guvernului. Sâmbătă seara am fost 15.000 de oameni care au scandat fără încetare: „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!“, „Hoţii!“, „Demisia!“, „Abrogaţi şi-apoi plecaţi!“, „Constanţa este în stradă, hoţii toţi să îi vadă!“, „S-a terminat? Nu. De acum începem!“ sau „WE D'ONT BeLIVIU“.
 
În faţa sediului PSD, protestatarii au aflat despre anunţul coaliţiei de guvernare de a retrage OUG privind modificarea Codurilor penale. La aflarea acestei veşti, oamenii au strigat „Victorie!“, unii au plâns, cei mai mulţi s-au îmbrăţişat. După câteva momente, au realizat însă că gestul Executivului nu este de ajuns şi au continuat să scandeze şi să ceară demisia Guvernului.
 
Sâmbătă seara, am primit aplauze, dar şi înjurături. Le-am mulţumit şi unora, şi altora, şi, exact cum am spus-o şi aseară, nu-mi negociez principiile şi consider abrogarea OUG 13 o soluţie fragilă, dacă nu e dublată de o decizie de la Curtea Constituţională, dacă nu e adoptată în Parlament. Şedinţa de Guvern s-a terminat, OUG a fost abrogată şi a fost publicată în Monitorul Oficial. Pe bună dreptate, lumea se întreabă: sigur nu mai încercaţi nicio şmecherie?
 
Eu, una, mă aştept la o nouă mutare din partea PSD. Castrarea luptei anticorupţie va continua timp de patru ani, dacă acest Guvern nu demisionează. Vom avea un război de uzură, crize peste crize, care ne vor costa periculos de mult.
 
Ieri, după şedinţa de Guvern, am fost întrebată dacă trebuie să mergem mai departe sau să renunţăm. Eu nu am decât un singur vot, în uriaşa mare de oameni care îşi doresc plecarea acestui cabinet. Pentru că acest guvern nu ne mai reprezintă pe noi, cei 350.000 de oameni care am fost în stradă. Pentru că oamenii din spatele acestei ordonanţe sunt încă în funcţii publice, deşi unii dintre ei au condamnări definitive. Aceşti oameni trebuie să facă pasul înapoi!
 
N-am nici cea mai vagă idee dacă Guvernul Grindeanu va demisiona, deşi aceasta ar fi fost calea firească, ştiu însă că oamenii au înţeles că vocea lor contează şi vor fi în stradă ori de câte ori un guvern, indiferent de coloratura politică, va încerca să repete la un moment dat vreo „OUG13“! Tot din stradă am înţeles că dorinţele lor sunt organizarea unui referendum anticorupţie, acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei. Şi, cel mai important, oamenii vor garanţii de depolitizare a funcţiilor publice şi renunţarea la imunitate la toate nivelurile. Poate cel mai frumos mesaj al „străzii mele“ a fost „România 2017, fără penali în demnităţi publice“.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bogdan 06 Feb, 2017 01:31 Anularea imunitatii parlamentare si anularea pensiilor speciale! Imunitate parlamentara doar pentru declaratiile politice as fi de acord! In rest sunt oameni ca si noi si nu sunt mai presus de lege! Pensii speciale pt ca au stat in parlament? De ce? Minerii sau marinarii care isi risca viata au pensii speciale?