Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial. UPDATE 2 Cum se moare pe lista de aşteptare în „Republica lui Căpăţînă“?!

ro

18 Apr, 2016 00:00 8767 Marime text

 
Spitalul Judeţean are doi specialişti traşi pe dreapta de managerul Căpăţînă. Deşi, în anii trecuţi, au montat peste 160 de stimulatoare cardiace pacienţilor, din 2015, aceşti medici nu au mai fost „competenţi“! Cazul cardiologilor constănţeni care, deşi certificaţi european, nu sunt lăsaţi să-şi exercite pregătirea profesională în spitalul de la Constanţa ajunsese chiar şi la urechile foştilor miniştri ai Sănătăţii, însă totul a „murit“ în sertarele şefului Corpului de Control al ministrului, nimeni altul decât fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Constantin Dina.
 
De ce şi-au pierdut, brusc, cardiologii competenţele profesionale? Pentru că au refuzat să semneze un contract de colaborare cu firma Cardioscan pentru a suplini lipsa personalului medical al SRL-ului. Din acel moment, au devenit indezirabili! Aşa se face că abilităţile lor nu sunt recunoscute de managementul spitalului, în condiţiile în care unitatea sanitară poate suporta onorariul sau manopera, spuneţi-i cum vreţi, pentru implantul stimulatoarelor cardiace către Cardioscan (Cardiolife) doar pentru zece cazuri în fiecare lună.
 
La jumătatea lunii aprilie, pe lista pentru operaţiunea de cardiostimulare erau deja nouă pacienţi dintre cei zece care pot beneficia lunar de serviciile SRL-ului care gestionează, printre altele, şi programul naţional de infarct miocardic la Constanţa. Medicii cardiologi au adresat nenumărate memorii managerului spitalului, prin care anunţă că se pun la dispoziţia spitalului şi, implicit, a bolnavilor, pentru montarea fără onorariu a stimulatoarelor cardiace, tocmai pentru a se evita situaţiile din trecut în care oamenii pur şi simpli mor în urma unui stop cardiorespirator asistolic pentru că nu prind lista celor zece „norocoşi“, trataţi prin contract de Cardioscan.
 
Apelurile medicilor au rămas fără niciun răspuns oficial, iar Căpăţînă pare că a ajuns şi el să creadă că elucubraţiile care acoperă interese pot ţine loc de explicaţii. Aşa se face că managerul a descoperit peste noapte că aceşti medici cardiologi nu au competenţe de electrofiziologie, lucru constatat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate! Prin absurd, dacă lucrurile ar sta aşa cum afirmaţi şi în calitate de manager nu faceţi decât să aplicaţi o decizie a CNAS, cum se face că cei doi cardiologi au fost desemnaţi tot de dumneavoastră şi de conducerea SCJU Constanţa drept operatori în contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru programul naţional de stimulare cardiacă, anterior anului 2015?!
 
Putem vorbi de un abuz, domnule manager, atâta vreme cât în România nu există în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii competenţa de cardiostimulare, aceasta fiind desfiinţată în urmă cu vreo opt ani, cei câţiva medici din ţară care deţin această competenţă obţinând-o anterior desfiinţării acesteia? Altfel spus, nu se mai poate obţine o competenţă care nu mai există. În România, majoritatea cardiologilor care efectuează cardiostimulare permanentă nu au nici competenţă europeană şi nici naţională, însă unităţile medicale în care activează sunt incluse în programul naţional de stimulare cardiacă.
 
După ce aţi ales să „tăinuiţi“ câţiva ani buni situaţia Radioterapiei, punându-i pe pacienţi în faţa faptului împlinit, acum vă pregătiţi să „condamnaţi la moarte“ alţi oameni nevinovaţi, care, dacă vor face stop cardiorespirator după data de 20 ale fiecărei luni şi spitalul nu le va mai putea asigura tratamentul la Cardioscan, vor trebui să se descurce pe cont propriu în lupta pentru viaţă! Fiecare e de înlocuit, însă curăţenia SCJU trebuie să înceapă cu dumneavoastră!

UPDATE 1 18.04.2016 - Poziţia conducerii SCJU Constanţa

În data de 18 aprilie 2016, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a solicitat un drept la replică, pe care îl redăm integral, aşa cum ne-a fost transmis:

În virtutea dreptului la replică, vă transmitem mai jos punctul de vedere al conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei" Constanţa în urma publicării în data de 18.04.2016, ediţia online a articolului „Cum se moare pe lista de aşteptare în „Republica lui Căpăţînă"?!“

Cei doi medici specialişti cardiologie NU AU certificare pentru implantare de stimulatoare cardiace. Aşa-zisele competenţe „europene“ sunt de fapt nişte cursuri neterminate, lucru constatat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.
Aducem la cunoştinţa opiniei publice că această dezinformare şi intoxicare cu informaţii false despre aşa-zis calificări ale unor medici nu vor împiedica Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa în a aplica legea şi a apăra interesul pacienţilor faţă de medici care îşi arogă calificări pe care oficial nu le au.
Listele de aşteptare pentru cardiostimulare sunt întocmite în conformitate cu reglementările legale în vigoare, pe criterii medicale, care sunt strict stabilite prin protocoale recunoscute la nivel naţional.
Toate manoperele, în cadrul Programul naţional de cardiostimulare, sunt efectuate de medici cu calificări în domeniu recunoscute de Ministerul Sănătăţii, de asemenea şi materialele folosite.
MANAGER
Dr. Dănuţ CĂPĂŢÎNĂ

 


UPDATE 2 - Reacţia unuia dintre medicii vizaţi

Ca urmare a dreptului la replică transmis de conducerea SCJU Constanţa, prin care managerului spitalului, Dănuţ Căpăţînă afirmă: „Cei doi medici specialişti cardiologie NU AU certificare pentru implantare de stimulatoare cardiace. Aşa-zisele competenţe «europene» sunt de fapt nişte cursuri neterminate, lucru constatat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii“, medicul George Răzvan Maxim a reacţionat, punându-ne la dispoziţie cerrificatul profesional despre care Căpăţînă spune că nu există.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dr Camer Salim 20 Apr, 2016 08:39 Total incorectă si nedreaptă poziția conducerii SCJU Constanta ca raspuns la articolul „Cum se moare pe lista de aşteptare în „Republica lui Căpăţînă"?!“ din ziarul Ziua de Constanta ! "Aşa-zisele competenţe „europene“ sunt de fapt nişte cursuri neterminate"??!! - total GREȘIT ! Aceste certificate europene au fost obținute printr-o pregatire temeinică, teoretică si practică, prin susținerea unui examen care s-a desfășurat timp de 6 ore ,intr-o tara europeană , promovat doar de 50% dintre participanți și recunoscut de EHRA. "Aplicarea legii şi apărarea interesului pacienţilor faţă de medici care îşi arogă calificări pe care oficial nu le au."????? Corect ar fi să se aplice legea si să li se ofere pacientilor dreptul la viața si dreptul de a-si aleage medicul , nu să li se impună UN SINGUR doctor care străbate sute de kilometri in dorința de a avea și dumnealui câțiva pacienți in plus si care, de cele mai multe ori, nu este disponibil in fața unei urgențe majore. In calitate de soție , cred că ar trebui să-i multumesc domnului Căpățână că imi "protejează"soțul , interzicându-i să lucreze intr-un mediu radioactiv , interzicându - le colegilor de gardă sa-l solicite la spital la orice ora din zi sau din noapte pentru rezolvarea prompta a unei urgențe (evitandu-se astfel formarea listelor de așteptare si costurile unor spitalizari prelungite), oferindu-i mai mult timp liber, dar , ca medic practician, consider că orice manager ar trebui sa-si sprijine proprii angajați nu sa-i deprofesionalizeze " trăgându -i pe dreapta"!
  • Medic 18 Apr, 2016 22:18 "Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai." John C. Maxwell