Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Convingere greşită! Statul dă pomană în numele lui, din banii contribuabililor

ro

30 Aug, 2016 00:00 2071 Marime text
 

Un anume ministru tehnocrat din actualul Guvern a spus, nu demult, următoarea frază într-un interviu: „Eu, ca stat, îi dau venitul minim garantat, iar omul are Mercedes la poartă“. Astfel de cazuri, spune tot domnul tehnocrat, vor fi istorie. El a izbutit să comunice cu ajutorul interviului convingerea greşită că statul oferă un lucru cuiva.
 
Cu siguranţă, când s-au făcut miniştri tehnocraţi, nimeni nu i-a lămurit că în niciun caz nu sunt bani ai Guvernului, ci sunt bani ai contribuabililor. Statul, Guvernul, nu oferă absolut nimic întrucât nu deţine nimic, astfel, doar „gospodăreşte“ banii sau bunurile însuşite, de bună voie sau forţat, de la contribuabil.
 
Felul particular de gândire al românilor nu va fi schimbat niciodată cu o astfel de logică în care statul e un tată bun ce ne oferă câte ceva. Aceasta, cu siguranţă, este temelia catastrofei din jurul nostru. Statul poate doar să ia din banii contribuabililor, pentru că ne dă servicii. Românul nu poate să îşi asigure aceste servicii şi de aceea vin aleşii statului, administraţia locală şi centrală, care, contra cost, îţi dau orice ai nevoie. Prin urmare, statul îţi oferă NIMIC, iar cetăţeanul plăteşte pentru servicii.
 
Cu toate acestea, statul mai dă câte ceva celor care nu contribuie la buget. Acestora, ministrul tehnocrat afirmă că statul le oferă ajutoare. Însă nu din banii lui, ci din banii veniţi din impozitele de la cetăţeni. Astfel, statul există ca să ia bani de la contribuabili şi să îi dea în numele lui celor care nu contribuie.
 
„În România, în 2015, un număr de 5,84 de milioane de persoane au beneficiat de şapte tipuri de asistenţă socială - ajutor pentru încălzirea locuinţei, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii pentru susţinerea familiei, drepturi pentru persoane cu handicap, plăţi pentru ajutoare sociale, indemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii de plasament, potrivit unor statistici de la Ministerul Muncii. În total, anul trecut, pentru cele şapte tipuri de asistenţă socială a fost plătită o sumă de 9,43 de miliarde de lei, reprezentând 1,33% din PIB. În România există cinci milioane de pensionari, precum şi circa 600.000 de oameni care îşi caută de muncă, fie ca sunt în şomaj, fie că sunt în zona gri, adică au ieşit din evidenţe“, se arată în statistici.
 
Realizăm, fără explicaţii prea multe, că statul are o preocupare deosebită pentru persoanele care nu contribuie la buget, din banii celor care produc. În loc să se analizeze o altă imagine cu privire la protecţia socială şi să se îngrijească productibilitatea salariului ca mijloc cinstit de existenţă, în interviuri se vorbeşte despre cum se dau ajutoare bazaţilor cu Mercedes la poartă.
 
În momentul în care tu, ca om important în stat ce eşti, nu îţi faci griji că mori de foame cu salariul minim, nu te poţi numi în faţa cetăţenilor tăi ministru! Ne-ar fi atras atenţia dacă se punea în discuţie ca statul să nu impoziteze un salariu minim sau să impună bisericilor să facă adăposturi sau cantine pentru cei săraci. Însă este dificil să poţi privi şi în alte orizonturi atunci când ajungi un om atât de important în stat. Până la urmă, şi tehnocraţii tot politicieni sunt.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii