Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Condamnăm tehnologia şi ne bucurăm totuşi de toate avantajele ei

ro

30 Sep, 2017 00:00 2203 Marime text
Triste vremuri trăim! De la împărtăşirea impresiilor pe diversele reţele de socializare cu privire la orice domeniu, fie că suntem sau nu avizaţi să ne dăm cu părerea pe anumite subiecte (medicină, de pildă, ori chiar relaţii internaţionale), până la deja obişnuita ieşire în oraş strict pentru selfie-uri şi check-in-uri, cred că trăim nişte vremuri cu adevărat absurde.
 
Dincolo însă de faptul că tehnologia ne-a confiscat fiecare părticică din viaţă, cred că, în anumite cazuri, pare să ne fi confiscat şi creierul sau capacitatea de a raţiona.
 
Nu aş vrea să fiu înţeles greşit, şi eu am cont de Facebook, pun poze sau distribui diferite articole, le dau „like“ prietenilor la poze sau chestii care îmi plac... ca (aproape) tot omul acestui secol. Nu sunt ipocrit să condamn tehnologia şi să mă „bucur“ în acelaşi timp de toate avantajele ei.
 
Şi totuşi, de aici până la a asculta cu sfinţenie de cum „ne spune“ internetul, de pildă, să ne creştem copiii cred că ar trebui să fie o cale foarte lungă şi deloc bătătorită.
 
Concret, în ultimii ani, ca membru al diverselor grupuri de „parenting“, mămici, tătici, bunici şi aşa mai departe, văd fel şi fel de întrebări care, în opinia mea, ar trebui adresate specialiştilor, nu unor mulţimi de oameni fără pregătire în domeniul în care căutăm informaţiile. Pornind de la deja clasica (dar trista) întrebare „Ce ziceţi, să îmi vaccinez sau nu copilul?“ (?!) şi ajungând până la cele de genul „Am fost cu bebe la pediatru şi uitaţi ce tratament mi-a prescris. Ce credeţi, e potrivit? Nu sunt prea multe medicamente?“ (etc. etc.), toate acestea întrebări îmi par deosebit de periculoase. Eu nu înţeleg: dincolo de studiile de specialitate necesare pentru asta, cum să ai încredere mai degrabă în ceea ce spun zeci de necunoscuţi care nu ţi-au văzut copilul măcar o dată în viaţă decât în părerea unui om pregătit în domeniu? Nu eşti mulţumit de răspunsul medicului, nu ai încredere în competenţele lui (deşi Dumnezeu ştie de ce te-ai mai dus la el)? OK, mergi la altul! Cere-i părerea unui alt om pregătit în domeniu! Când mergi la un control, scrie pe foaie toate întrebările pe care vrei să le pui doctorului, nu căuta răspunsuri apoi pe Facebook de la persoane lipsite de pregătire!
 
Eu aştept cu interes apariţia unui grup al constructorilor de avioane sau navete spaţiale, de exemplu, pentru că am câteva sugestii. Am pregătire în domeniu? Nu, dar nu contează. Este exact ca la parenting. Îmi dau cu părerea fără să fi pus măcar o piuliţă la vreun avion de jucărie măcar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii