Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cinste lor! Salvatorii care ţin în viaţă Sănătatea

ro

18 Aug, 2016 00:00 1883 Marime text


Recent, am auzit despre cazul a două asistente (ori o asistentă şi o infirmieră) de la Ambulanţă care, în autospeciala în care erau transportaţi pacienţii, au început să-i ia pe aceştia la trei păzeşte, cum se zice. Este mai mult decât regretabil dacă s-a întâmplat aşa, iar comportamentul celor două ar trebui sancţionat de cei în drept, căci nu mi se pare deloc normal ca omul să moară (măcar de grijă, până află ce are, dacă nu de altceva), iar tu, cadru medical, să faci un mişto de colţ de stradă.
 
Dincolo de acest aspect însă, aş vrea să vedem şi cealaltă faţă a medaliei, să vorbim un pic şi despre acele cadre medicale, despre acei salvatori care îşi iau cu adevărat profesia în serios, care se respectă în primul rând pe ei înşişi şi profesia pe care şi-au ales-o şi pun preţ cu adevărat pe jurământul de a-l proteja şi a-l ajuta pe aproapele lor, uneori chiar cu preţul vieţii.
 
Zilele trecute, de pildă, am rămas impresionat de cazul unui paramedic SMURD care a reuşit să smulgă din ghearele morţii o tânără de 35 de ani. Salvatorul din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ fusese dislocat la un post din Eforie când, la un moment dat, a  observat două persoane aflate pe punctul de a se îneca. Pentru că nu a zărit niciun salvamar prin preajmă care să fi sesizat situaţia, la rândul său, şi să intervină pentru salvarea celor doi, paramedicul nu a stat pe gânduri şi a pornit în misiune. A găsit un skijet, pe care l-a pornit, potrivit declaraţiilor martorilor, cu şiretul de la vesta de salvare şi a plecat spre cei doi. Din fericire, viaţa femeii de 35 de ani a fost salvată, însă pentru tatăl său, în vârstă de 68 de ani, care intrase în apele mării cu gândul să o salveze, nu s-a mai putut face nimic. Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, este de lăudat intervenţia promptă a paramedicului SMURD, fără de care, poate, deznodământul ar fi fost cu mult mai negru, iar marea ar fi luat tribut dublu.
 
Iar acesta nu este un exemplu singular în ce priveşte activitatea salvatorilor SMURD şi nu numai. Inclusiv în Spitalul Judeţean mult-blamat (adesea, pe bună dreptate) sunt cadre medicale demne de toată admiraţia şi de tot respectul. Oameni şi profesionişti adevăraţi, care nu stau la mână-ntinsă, cum se spune, oameni care te tratează şi te fac bine indiferent ce culoare are pielea ta, cu ce maşină ai venit sau nu la spital, cu ce haine eşti îmbrăcat. E adevărat, mai des sar în ochi exemplele negative, însă există şi astfel de cadre medicale precum cele descrise mai sus, care fac cinste profesiei lor. Există şi oameni de pe ambulanţă care dau dovadă poate de mai multă compasiune decât le-ar face bine în profesia pe care o au, există salvatori şi paramedici SMURD care ajung la intervenţie cu gândul să facă bine omul şi sunt huiduiţi şi agresaţi de rudele victimelor.
 
Gândul că există şi astfel de oameni în sistemul de sănătate de la noi este ceea ce îl ţine în viaţă şi amână colapsul în care se află, din cauza stimabililor de la putere, care gestionează total greşit situaţia Sănătăţii. Cinste lor!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii