Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cetele de colindători au luat cu asalt Constanţa. Cerşetorie mascată sau tradiţie respectată?

ro

14 Dec, 2017 00:00 2164 Marime text
Sărbătorile de iarnă sunt aşteptate cu mare nerăbdare de toată lumea, dar mai ales de copii. În seara de Crăciun, ei vor avea o misiune specială: să-şi colinde părinţii, rudele, vecinii şi prietenii. Însă colindătorii au „invadat“ deja străzile din municipiul Constanţa şi nu numai.
 
Fără să mai aştepte Ajunul Crăciunului, grupuri de toate vârstele încep să colinde încă de la începutul lunii decembrie. Frumosul colind, odinioară auzit doar în seara magică de Crăciun, răsună în mijloacele de transport în comun din municipiul Constanţa. Şi uite că bucuria Crăciunului, vestea că „S-a născut Isus“, a fost înlocuită cu o motivaţie financiară. Din păcate, colindul din noaptea de Crăciun a devenit o formă de cerşetorie mascată.
 
Zilele trecute, am întâlnit mai mulţi tineri care, îmbrăcaţi în costume de Moş Crăciun, colindau călătorii din autobuzele RATC. Unii constănţeni s-au grăbit să caute în buzunare câte un leu, alţii au întors indiferenţi privirea. Au fost însă şi călători care i-au certat pe colindătorii de ocazie, sugerându-le să-şi caute un loc de muncă. Tinerii colindători nu s-au supărat. Au coborât din autobuz şi au rămas în staţie, în aşteptarea următorului mijloc de transport în comun. Căci, până la urmă, se mai găsesc constănţeni miloşi, care le întind câte un leu-doi.
 
La ţară însă, colindul Crăciunului mai păstrează ceva din frumuseţea şi emoţia de altădată. Pe uliţe se mai pot auzi încă adevăratele colinde ale copiilor: „Sculaţi, sculaţi, oameni buni“ şi „Noi umblăm să colindăm“. În ajunul Crăciunului, cetele de colindători sunt alcătuite din copii, obiceiul numindu-se, de altfel, „colindul copiilor“, spre deosebire de colindatul propriu-zis, la care participă numai feciorii şi oamenii maturi. În Ajunul Crăciunului, copiii pornesc în grupuri mici să colinde din casă în casă. Intrând în curţi, ei intonează în cor: „Bună dimineaţa la Moş Ajun / Ne daţi, ori nu ne daţi?“ Azi însă, emoţia a dispărut şi colindătorii sunt motivaţi exclusiv de dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii