Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce postează profesorii pe Facebook? Sau de ce un elev nu ar trebui să fie prieten cu un dascăl în mediul virtual

ro

20 May, 2017 00:00 3373 Marime text
Trăim într-o lume a vitezei, în care multe activităţi din lumea reală s-au mutat în cea virtuală. Reţelele de socializare au devenit loc de întâlnire nu numai pentru oamenii aflaţi la distanţă, ci şi pentru cei care se văd în fiecare zi în viaţa reală.
 
În pas cu tehnologia şi moda, foarte multe cadre didactice din Constanţa au conturi de Facebook. Unii îşi susţin opţiunile politice în mediul online, alţii împărtăşesc ce activităţi au mai desfăşurat cu elevii, la ce proiecte lucrează. O altă categorie de dascăli afişează poze cu locurile pe care le-au vizitat în vacanţă. Dar ce te faci atunci când profesorul face publice şi poze indecente? Spre exemplu, poze făcute la plajă, în costum de baie, sau poze în care doamna profesoară este îmbrăcată într-o rochie mult prea sexy, care arată mai mult decât se cuvine?
 
Desigur, fiecare este liber să facă ce vrea în mediul online, dar apare o problemă: elevii care sunt incluşi în lista de prieteni a profesorilor află şi lucruri mai puţin ortodoxe despre dascălii lor. În aceste condiţii, oare este o idee bună ca elevii şi profesorii să fie prieteni pe Facebook? Desigur, reţelele sociale ajută la conectarea oamenilor, contribuie la crearea de legături şi prietenii. Dar ce se poate întâmpla dacă la „un capăt al firului“ se află un elev, iar la celalalt, un profesor? Faţă de ceilalţi prieteni, reali şi virtuali, profesorii au o datorie morală şi etică. Dacă ar posta poze în care ar apărea cu un pahar de alcool în mână sau cu o ţigară, ce exemplu ar da elevilor din lista de prieteni?
 
Nu neg faptul că legăturile online pot facilita activităţile şcolare şi pot deveni utile, iar comunicarea dintre elevi şi profesori poate fi realizată mai rapid. Prin intermediul reţelelor de socializare, un profesor poate discuta despre temele de la şcoală cu elevii, poate răspunde la anumite întrebări, în caz că tema nu a fost bine înţeleasă. Relaţiile online între elevi şi profesori au avantaje, însă trebuie să existe şi limite.
 
Dacă un profesor postează pe reţelele de socializare amănunte picante din viaţa sa privată, atunci nu trebuie să accepte în lista sa elevi. Ca profesor, este imoral să răspunzi cererilor de prietenie venite din partea elevilor, atât timp cât activitatea ta pe reţeaua de socializare nu are nicio coordonată instructivă sau educativă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii