Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cât mai costă examenul de Bacalaureat? Dar Evaluarea Naţională?

ro

08 Jun, 2017 00:00 7324 Marime text
Se mai dă oare şpagă la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională? Pot fi oare notele cumpărate? Dar diplomele de Bacalaureat? Câţi bani strâng părinţii pentru protocol?
 
An de an, în perioada examenelor de absolvire, aceste întrebări devin mai actuale ca niciodată. Ca să soluţioneze problema şpăgii, examenele de absolvire (Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională) sunt monitorizate video! Dar oare a fost inventat mecanismul perfect? Mai ales că, în anii trecuţi, în pofida monitorizării video a examenelor şi în ciuda avertismentelor venite din partea Ministerului Educaţiei, în unele judeţe din ţară, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au avut de soluţionat cazuri de şpagă la Bacalaureat.
 
Să ne amintim de luna noiembrie a anului trecut, când mai mulţi profesori au fost condamnaţi la închisoare pentru că au ajutat elevii să fraudeze acest examen. Zece dascăli şi fostul inspector general şcolar al judeţului Ialomiţa au primit pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu executare. Cu toţii au fost găsiţi vinovaţi pentru că au luat bani ca să vândă examenul de Bacalaureat 2012. Inspectorul şcolar şi cei 16 profesori au completat lucrările a 119 elevi pentru ca aceştia să promoveze examenul. În schimb, le-au cerut elevilor bani, mai exact sume cuprinse între 100 şi 300 de euro. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au găsit vinovaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale.
 
Reamintim că, pe data de 6 iunie, s-a dat startul examenului de Bacalaureat. Elevii care au terminat clasa a XII-a au intrat în focurile testărilor. Conform calendarului examenului de Bacalaureat naţional, în perioada 6 - 16 iunie, absolvenţii de liceu vor susţine probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Între 6 şi 7 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Timp de trei zile, pe 9, 12 şi 13 iunie, se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Ulterior, între 14 şi 16 iunie, este programată evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
 
Candidaţii vor susţine pe data de 26 iunie proba scrisă la Limba şi literatura română, urmată, pe data de 27 iunie, de proba scrisă la limba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului este programată pe data de 28 iunie, iar proba la alegere, pe 30 iunie. Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie. Candidaţii nemulţumiţi de rezultate vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, după ora 16.00. Rezolvarea contestaţiilor va avea loc între 6 şi 9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe data de 10 iulie.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii