Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Brexitul englez şi scrutinul românesc

ro

25 Jun, 2016 00:00 2143 Marime text
Brexitul din UK! Mult zgomot pentru nimic, spun unii, iar alţii anunţă apocalipsa UE. Pe mine m-au amuzat şi întristat deopotrivă asemănările între englezi şi români când vine vorba despre lipsa de mentalitate şi responsabilitate pentru generaţiile viitoare. Semănăm ca două picături la acest capitol, iar comentariile jurnaliştilor aflaţi în Marea Britanie în aceste zile refac perfect un tablou pe care eu mi-l imaginam doar mioritic.
 
Sondajele sunt folosite ca instrument electoral. În mod normal, un sondaj bine făcut se încadrează în marja de eroare. Or, datele sociologice ale sondajelor realizate în UK arată clar că cetăţenii englezi, cu cât au avut mai puţine studii, cu atât au optat mai mult pentru Brexit. Faptul că, la fel ca şi în România, oamenii în vârstă din UK au votat naţionalist sau emoţional pentru ieşirea din UE arată cât de decuplaţi sunt aceştia de realitatea economică şi politică mondială.
 
Din păcate, este rezultatul prezenţei la vot, aidoma ca şi la cel mai recent scrutin din România. Şi atunci, mă întreb cum s-o simţi englezul de 38 de ani cu copil la şcoală, cu chirie de plătit, care aleargă zilnic între joburi, când, de fapt, pentru viitorul lui au votat pensionarii, cei fără şcoală şi cei care sunt uşor de influenţat, dar care, iată, au decis pentru cei tineri, pentru cei din marile oraşe şi pentru intelectualii care, exact ca şi în cazul nostru, al românilor, preferă să comenteze pe margine în loc să meargă la vot! Astfel, votul celor ce nu înţeleg nimic din jurul lor ajunge să fie egal distribuit.
 
Scorul atât de strâns de la referendumul din Marea Britanie nu denotă decât faptul că, iată, şi într-o ţară considerată civilizată, la care unii doar visează cu ochii deschişi, spaţiul electoral este la fel de fragil ca şi în România, iar victoriile politice se obţin relativ uşor prin manipularea unui grup de oameni doar ceva mai mare decât al celor care fac alegeri raţionale. Asta ca o dovadă - dacă mai trebuia - că sondajele nu reflectă întotdeauna realitatea.

Mai rămâne de analizat şi comportamentul politicienilor, pe care, la fel ca şi în cazul României, nu-i văd prea uşor să renunţe la putere. Cameron va demisiona în trei luni? Un nou premier va negocia ieşirea din Uniunea Europeană şi va putea activa articolul 50. Când? Vor încerca factorii decidenţi din UK să găsească artificii birocratice pentru a întârzia aplicarea voinţei poporului? Urmează o dezintegrare a Marii Britanii? Sunt întrebări la care, până acum, nu avem niciun răspuns.
 
Dincolo de rezultatul acestui referendum, în acest moment este clar că liderii UE demonstrează o neputinţă în a gestiona multe probleme. Pe de altă parte, cu siguranţă Europa poate rămâne unită pe viitor, cum la fel de bine se poate destructura. Politicile UE privind imigraţia creează sensibilităţi atât în Olanda, cât şi în Franţa, Italia şi chiar în Germania.
 
Una peste alta, va dura cel puţin doi ani, de la momentul în care Parlamentul englez va adopta referendumul, ca Marea Britanie să iasă din UE. Personal, regret votul din UK doar sub aspectul faptului că, cel puţin la prima vedere, adversarul numărul 1 al lui Putin pare să fi făcut o concesie Rusiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii