Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Banii, dizabilitatea infractorilor! Coşmarul corupţilor abia acum începe

ro

20 Aug, 2016 00:00 4533 Marime text


Monica Macovei a fost, încă de la început, coşmarul corupţilor din sfera politică românească. După ce nu a mai fost ministru al Justiţiei, penalii au scăpat de apăsarea de pe piept, însă, ca europarlamentar, Macovei nu i-a lăsat în pace şi a continuat să le dea emoţii. Directiva votată la Bruxelles, la iniţiativa ei, a fost pusă în dezbatere publică în România. Astfel, Raluca Prună, actualul ministru al Justiţiei, le-a dat corupţilor un semnal clar: coşmarul continuă!
 
Noutăţile acestei directive privind confiscarea extinsă ar fi, în primul rând, confiscarea de la terţe persoane, care este şi ea extinsă la cazurile de înstrăinare sub preţul pieţei sau al donaţiilor. De pildă, un individ strânge câştiguri prin infracţiuni, după care trece cuiva prin vânzare stăpânirea acelui bun sau face cadou ori pune pe alt nume acele beneficii - soţ/soţie, copii, colegi, amant(ă), rude. În cazul în care există aspecte ce demonstrează că persoanele pe numele cărora au fost puse aceste câştiguri ştiu că provin din infracţiuni, atunci, se confiscă. Totodată, în situaţia în care ai cumpărat un lucru sub preţul pieţei ori ai primit un bun printr-o donaţie de la individul mai sus menţionat, tot se confiscă.
 
Confiscarea extinsă există în Codul Penal român de aproximativ patru ani, însă directiva aduce un nou aspect: în cazul în care individul este condamnat pentru o infracţiune ce îi aduce câştiguri economice, magistratul are dreptul de a-i confisca avuţia pe care nu o poate demonstra legal prezumând că provine integral din alte furăciuni, asta pe lângă suma obţinută din acea infracţiune. Cu toţi banii din confiscare extinsă se construiesc spitale, grădiniţe, autostrăzi sau se măresc pensiile şi salariile.
 
Adesea mă duc cu gândul la faptul că se „rătăcesc“ mulţi bani din cauza corupţiei, a traficului de droguri, a traficului de persoane sau de arme. Poate nu realizăm toţi că, dacă primarul din localitatea noastră ia mită de la o companie de drumuri, partea aia carosabilă va avea un preţ mult mai mare, însă banii aceia nu îi dă edilul-şef, ci provin din taxele cetăţenilor de rând. Nu mai bine, cu banii cheltuiţi în plus pentru şosea, ar construi o grădiniţă sau un spital?
 
Nu trebuie să ne fie milă de corupţi! Ei bagă mâna în buzunarul oamenilor de rând şi îşi iau jaguare şi merţane, vile sau îşi umplu conturile cu verzişori. Ar fi trebuit să fie înfrânaţi să mai fure, iar cei corecţi să primească măcar o parte înapoi din ce li se ia. Corupţia ne priveşte pe toţi! Corupţia ne dă viaţa peste cap! Corupţia ne sărăceşte! Banii sunt dizabilitatea infractorilor, iar directiva ar trebui să facă un pas mai mare astfel încât să se poată confisca şi în lipsa unei condamnări penale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii