Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „8 Martie“ în fiecare zi

ro

11 Mar, 2017 00:00 1883 Marime text
Recent a fost Ziua Femeii, a Mamei, a tinerelor domnişoare, a sexului frumos, într-un cuvânt. Ocazie ce mi-a adus sub ochi păreri şi păreri pe acest subiect. De la zeci de felicitări virtuale în care sunt „tăguite“ diverse reprezentante ale sexului frumos, trecând prin „obişnuitele“ selfie-uri cu buchetele de flori şi „Mulţumesc, yuby“, apoi prin îndemnuri de genul „de 8 Martie nu te duci acasă cu mâna goală, punct. Că doar nu eşti mârlan. Ia un Swarovski“, şi până la texte oarecum feministe ce îndeamnă la înfierarea zilei cu pricina, fiind încununarea stereotipizării şi a subjugării culturale a femeii, închizând-o pe veci în tiparul „femeie = gospodină = bucătăreasă = menajeră = mamă = etc“ (nu neapărat în această ordine).
 
şi, sincer, am rămas pe gânduri. Bani de Swarovski, sincer, nu ştiu dacă poate orice bărbat să scoată din pălărie una-două, dar chiar de ar face rost, ce se fac ei dacă jumătăţile feminine îi iau la ture că le stereotipizează şi încastrează în rolul de „femeie la cratiţă“? Iar dacă se duc acasă cu mâna goală, tratând 8 Martie ca pe orice altă zi din an, dacă doamnele îi iau la ture că vin „ca mârlanii“, cum zicea articolul? Grea dilemă! Și vă asigur că majoritatea bărbaţilor trec prin asta. Iar apoi mi-am dat seama că îmi scăpă evidentul. Sub imperiul falselor informaţii, aproape că uitasem că mulţi bărbaţi îşi iubesc şi respectă soţiile în fiecare zi, pentru tot ce sunt ele, şi că le-o arată. Uitasem că sunt mulţi bărbaţi care nu pică în capcana de a le arăta doamnelor un respect şi o purtare aleasă doar în zi de sărbătoare. Că realizează toate câte face o femeie prin casă pentru că nici ei, bărbaţii, nu sunt străini de astfel de treburi. Că nu le servesc soţiilor micul dejun la pat doar de 8 Martie, pentru că o fac oricum şi în alte zile ale anului. Că nu pregătesc ei cina în mod special doar în ziua respectivă, pentru că o fac oricum şi în alte zile. Că nu au nevoie de un pretext să le facă un cadou doamnelor. Că nu sunt „mârlani“ tot restul anului pentru a se reabilita cu un Swarovski de sărbători.
 
Dacă ne-am aminti cu toţii de toate aceste lucruri, cu siguranţă am putea face un „8 Martie“ în fiecare zi alături de femeia iubită. Chiar dacă, poate, e mai uşor să ne purtăm grosolan 364 de zile pe an şi să apărem în a 365-a cu un buchet de flori şi convingerea că ştergem totul cu buretele numai pentru ca, pe 9 martie, să o luăm de la capăt, consider că de maniere, bun-simţ şi politeţe n-a murit nimeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii