Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Degringolada politica si adormirea electoratului

ro

23 Jun, 2009 02:18 1527 Marime text
manuela1_editorial.jpgCoaliţia de guvernământ se simte din ce în ce mai rău. Analiştii sau astrologii politici nu-i mai dau prea mult de trăit. 

Orice secundă petrecută de PSD şi PD-L împreună, la guvernare, pare un miracol, în condiţiile în care diferendele de opinie se adâncesc de la o zi la alta. În permanentă căutare de voturi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii principalelor partide de guvernământ uită de ce şi-au unit forţele şi încep să se gratuleze cu tot felul de vorbe „mieroase". Cearta guvernamentală se desfăşoară public, în faţa camerelor de luat vederi şi sub lumina reflectoarelor, ca să vadă toată lumea pe cine a ales şi să ne facă mândri că am mers şi i-am votat toamna trecută. Lupta însă se înteţeşte de la o zi la alta, iar reprezentanţii partidelor de guvernământ par să uite de parteneriatul încheiat în urmă cu câteva luni. Cea mai avantajată formaţiune parlamentară este în momentul de faţă PNL, însă, se pare că partidul condus acum de Antonescu nu ştie să folosească acest atu în avantajul său. Deşi toată lumea se aştepta ca plecarea lui Tăriceanu de la cârma PNL să aducă un suflu nou partidului, să reinventeze acest „produs" politic îmbătrânit după patru ani de înjurături, cât s-a aflat la guvernare, şi să-l facă vandabil în vederea câştigării unor noi bătălii politice, „purceaua e moartă în coteţ", aşa cum zice românul. Sau aşa pare. Iar Antonescu nu pare pregătit să o resusciteze.

Un alt partid aflat în opoziţie, însă neparlamentar, pentru că a rămas corigent la alegerile din noiembrie 2008, este PRM. Formaţiunea lui Vadim pare să se revigorat odată cu propulsarea în Parlamentul European a cuplului conjunctural Vadim - Becali. Deşi a înregistrat o creştere semnificativă în sondaje, lucru pus de analişti pe seama recesiunii economice, mă îndoiesc că românii pot vedea în PRM o alternativă viabilă la situaţia în care se află acum ţara.

Deşi a luat startul pentru prezidenţiale în urmă cu câteva luni, când declara că este omul potrivit să conducă România, avântul politic al prinţului Radu Duda pare să se fi potolit. O fi ajuns la un nivel de normalitate, adică şi-o fi dat seama şi omul care sunt cu adevărat şansele sale de a fi votat de români. În toată această degringoladă, în care reprezentanţii PD-L sunt luaţi peste picior de către PSD, în care Geoană renunţă, după modelul Stolojan, la funcţii (cea de vicepreşedinte al CSAT ), deocamdată, actualul şef de stat este singurul care câştigă din punct de vedere al imaginii. Traian Băsescu nu are nici până în momentul de faţă un contracandidat puternic pentru bătălia de la prezidenţiale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii