Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce schimbă ISJ Constanţa directorii unităţilor şcolare an de an?

ro

03 Sep, 2016 00:00 3126 Marime text
Cutremur în unităţile de învăţământ din Constanţa! Anul şcolar începe cu un val de schimbări la nivelul conducerii unităţilor şcolare din judeţ. Bomba a fost detonată chiar de inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Gabriela Bucovală, joi, la şedinţa Colegiului Prefectural.
 
Şefa învăţământului constănţean a refuzat însă să facă publice şi numele directorilor care nu vor primi o nouă delegaţie. Dar de ce se tot schimbă directorii unităţilor şcolare an de an? Se fac rocade, unii inspectori şcolari au revenit la catedră, alţii au ajuns la conducerea unităţilor şcolare din care proveneau. Să fie oare de vină evaluarea anuală a personalului de conducere din unităţile de învăţământ din judeţ (care s-a desfăşurat la Constanţa între 11 iulie şi 5 august)? Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu a anunţat însă şi calificativele obţinute de directorii evaluaţi! De aici să vină oare decizia mai-marilor învăţământului constănţean de a schima unii directori de şcoli?
 
Să fie de vină activitatea manageriala „proastă“ a unor directori care nu şi-au îndeplinit indicatorii de performanţă din contractul de management? Mai ales că în avansul procedurilor de evaluare anuală a directorilor de şcoli, ISJ Constanţa a precizat următoarele: „Evaluarea anuală a activităţii manageriale a directorilor/directorilor adjuncţi ai unităţilor de învăţământ preuniversitar se declanşează anual prin autoevaluare, oferind posibilitatea directorului şi directorului adjunct evaluat de a-şi aprecia activitatea managerială desfăşurată în anul şcolar pentru care urmează a fi evaluat. Raportul de autoevaluare va fi întocmit structurat, cu elemente concrete care constituie dovezi privind îndeplinirea indicatorilor de performanţă pe fiecare domeniu şi funcţie din fişa de evaluare anuală“.
 
Fostul ministru al Educaţiei a promis concurs pentru directori. Cel nou susţine acelaşi lucru! Fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că urmează să se organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli şi licee, după ce, timp de opt ani, acestea au fost ocupate prin detaşări în interesul învăţământului. Ministerul Educaţiei şi-a propus organizarea unui test naţional online pentru ocuparea funcţiilor de director de şcoală, acesta fiind un pas preliminar depunerii de dosare pentru concurs. Potrivit unui comunicat al ministerului, concursurile vor fi susţinute, cel mai probabil, la începutul anului şcolar 2016-2017, prin intermediul unei platforme specializate online, în acest mod candidaţii urmând să demonstreze în direct că au bune competenţe de utilizare a computerului şi de navigare pe internet.
 
Conform legii, funcţia de director se ocupă prin concurs public, susţinut de cadre didactice titulare membre ale Corpului Naţional de Experţi în Managementul Educaţional. Noul ministrul al Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunțat că viitorul concurs pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli va fi organizat în luna octombrie şi va fi monitorizat de observatori din cadrul Ministerului Educaţiei. În aceste condiţii, ne întrebăm şi noi ce rost mai au aceste schimbări?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii