Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Damă de companie perversă, Corupția!

ro

04 Mar, 2015 00:00 2676 Marime text
Când se vorbeşte despre „corupţie“, și vedem că în ultimul timp este din ce în ce mai des utilizat acest termen, cetăţeanul român are în vedere acea acţiune care se manifestă prin mită sau şpagă.
 
În ultimii 25 de ani, au dispărut fabrici, întreprinderi agroalimentare, bănci, flotă, resursele naturale au fost înstrăinate pe nimic contra unor comisioane foarte consistente. Românul este inventiv şi, se pare, hoţia prinde rădăcini în cele mai importante instituţii ale statului român. Atâta timp cât magistraţi, poliţişti, politicieni sunt anchetaţi de DNA, fiind suspectaţi de acte de corupţie, climatul din ţară nu se va îmbunătăţi.
 
Observăm cu toții că Justiţia s-a trezit „din somnul cel de moarte“ şi a început să-şi facă treaba. Cam sfioasă, este adevărat, dar e bine şi aşa. Dacă era permanent la datorie nu se ajungea la avalanşa -care, pe unii, îi miră - de percheziţii şi arestări de miniştri, parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene şi primari de municipii.
 
Unii spun că va urma un adevărat taifun pe scena politică românească. Se mai spune că întreaga clasă politică va fi decapitată de acţiunile procurorilor Anticorupţie. Iar dacă ar fi să vorbim numai de preşedinţii de consilii judeţene implicaţi în mari escrocherii, vom vedea că mai mult de jumătate dintre ei au mari probleme cu Justiţia. Dacă luăm în calcul şi primarii de mari municipii, vom vedea că nu există judeţ fără mari „borfaşi“. Există o zicală foarte interesantă pe care toți ar trebui să o reţinem: „În ţările musulmane, hoţii sunt amputaţi, în Finlanda imputaţi, iar la noi, deputaţi.“
 
Pentru a înțelege mai bine fenomenul de „corupție“ m-am gândit să-l personific, să îi atribui sentimente și însușiri umane. Dacă am întâlni „Corupția“ pe stradă, cum ar arăta? Mi-o imaginez ca pe o femeie hotărâtă, puternică, plină de viață, blondă, elegantă, cu mult sex-appeal.
 
Te întâlnești cu ea în cluburile de fițe, stă la bar și te soarbe din priviri. Normal că nu te abții și te duci lângă ea, să îi oferi ceva de băut. Ea se prezintă: „Bună, eu sunt Corupția! Tu cum te numești?“ și așa începe vorba. Pahar după pahar, din vorbă-n vorbă, afli că e singură, disponibilă și că nu și-a găsit sufletul pereche. Are un umor vulgar, îți spune bancuri obscene și ești topit. Mergeţi la tine acasă.
 
Urmează nopți de fericire nebună, zile de vacanțe de neuitat, mergi cu Corupţia la braţ prin cele mai înalte instituţii, chiar şi la TV. Dar, la un moment dat, Corupția pleacă și te trezești cu sechestru pe avere, fără ceasul de firmă la mână, fără cureaua de la pantaloni, în arestul Poliției.
 
Damă de companie perversă, Corupția!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Tomulescu Sorel 04 Mar, 2015 11:37 Daca n-ar mai exista coruptie in Romania, romanul nu s-ar mai bate sa ocupe un "post", si atunci cine ne-ar mai conduce? Va trebui sa vina altii de afara s-o faca, si iar nu ne-ar conveni. Ne meritam soarta.