Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Candidaţi... de mucava

ro

12 Aug, 2015 00:00 1970 Marime text
Deşi se apropie un nou an electoral, tot mai des aud oameni zicând: „nu mă interesează ce spun politicienii“, „nu mai urmăresc dezbaterile de la televizor când au în platou oameni politici“ etc... Iniţial, am fost intrigată şi am pus totul pe seama faptului că românul s-a săturat de promisiuni neonorate, de speranţe năruite, după ce şi-a oferit votul unui candidat. Apoi, am explicat această atitudine prin ignoranţa sau chiar lipsa de răspundere pe care din ce în ce mai puţini şi-o asumă din motive mai mult sau mai puţin obiective. De fapt, indiferent care ar fi fost motivul acestei atitudini, eram nemulţumită şi-i acuzam pe ai mei concetăţeni că preferă comentariile pe la colţuri (fără niciun efect) şi absenteismul de la vot (ce a contat adesea în stabilirea câştigătorului fără reprezentativitate în fruntea unei comunităţi), în locul implicării, al informării înaintea participării la scrutinele electorale. Mi-am spus de multe ori: „Ce laşi! E mai comod să stai pe margine şi să dai din gură decât să încerci, cum şi cât poţi, să schimbi ceva din ceea ce te-a nemulţumit ori ai considerat a fi incorect.“

Aşa gândeam. În timp, am înţeles că, într-o oarecare măsură, românul este îndreptăţit să acţioneze astfel. De ce? Pentru că, de-a lungul anilor, scena politică autohtonă ne-a demonstrat că cei scoşi în prim-plan sunt, de fapt, candidaţi de mucava, marionetele celor direct interesaţi de promovarea acestora pentru a le sluji, din recunoştinţă şi din obligaţie deopotrivă, interesele.

Se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică. Adaptând acest enunţ, putem cu uşurinţă afirma că în spatele fiecărui ocupant sau aspirant la funcţii importante (edil, director, parlamentar, secretar de stat sau ministru) se află un om sau un grup de oameni de afaceri puternic. Şi asta se observă după ce candidatul - cerşetor de voturi în schimbul promisiunilor măreţe - se vede instalat în fotoliul mult râvnit. Urmăreşte unde se duc banii publici, cui sunt încredinţate contractele profitabile, pe cine aduce sau promovează în instituţia publică a cărei activitate a ajuns să o coordoneze! Şi totul se clarifică pentru tine, biet alegător credul. Îţi dai seama că ai fost minţit de liderii politici, cei care declarau că promovează şi susţin tinerii capabili când, de fapt, aceia erau pupilele unor afacerişti ce cotizau la partid, în campanii, sau care le dădeau o cotă parte din acţiunile unei afaceri care trebuia să rămână ori să devină de succes...

În contextul celor prezentate, inevitabil mă întreb şi vă întreb: ce „surprize“ ne va oferi anul electoral 2016, dar mai ales ce se va alege de comunitatea noastră, de judeţul nostru, de ţara asta, dacă ni se vor „expune“ iarăşi candidaţi... de mucava?
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii