Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citește ZIUA de Constanţa face parte din ADN-ul meu de jurnalist!

ro

04 Nov, 2014 00:00 3701 Marime text

Lavinia Siclitaru, redactor Politic ZIUA de Constanța, 2001 - 2007 / 2010 - 2013

Mi se întâmplă adesea ca, atunci când mă întâlnesc cu cineva necunoscut şi mă prezint, să primesc răspunsul: „Dar eu vă cunosc!“ Da, sunt oameni care mă cunosc din materiale de presă semnate, de la televizor sau de la radio sau de nicăieri...

Identitatea mea ca om şi ca jurnalist este însă mai complexă. Nu am fost tot timpul omul de la microfon sau din faţa camerei de luat vederi. Am început să lucrez la 19 ani, ca jurnalist pe politică internă, iar din 2001, şi la ZIUA de Constanţa. Chiar dacă primele lecţii de jurnalism au fost dintr-un manual, la facultate, următoarele le-am învăţat de pe teren şi de la colegii din redacţie. Prietenii statornici pe care îi am şi astăzi lângă mine i-am cunoscut tot în redacţia ZIUA de Constanţa. Entuziasmul ştirilor, al reportajelor sau al interviurilor politice le-am deprins tot aici.

Dar după primii cinci ani, am simţit totuşi nevoia să fac ceva nou, chiar dacă nu aveam repere în presa locală pentru ce doream. Aşa am ajuns din nou la radio şi, mai apoi, în televiziune. După acest periplu, am revenit în presa scrisă, unde altundeva decât tot la ZiUA de Constanţa. Pentru mine, aici a fost mereu acasă, pentru că lecţia de bază care mi-a schimbat complet modul de a vedea această meserie am primit-o aici. Şi tot aici mi s-au încredinţat pentru prima dată noi responsabilităţi, pe măsură ce am avansat. Am devenit, în timp, şeful departamentului de politică, apoi redactor-şef adjunct. Aveam 27 de ani şi coordonam o echipă de jurnalişti, unii cu o experienţă mult mai lungă decât a mea. Pot spune că ZIUA de Constanţa face parte din ADN-ul meu de jurnalist. Am scris mulţi ani, poate prea mulţi, despre politicieni. Aşa am înţeles, de exemplu, că o dispută pe buget în Consiliul Judeţean nu era doar un spectacol politic, ci avea impact asupra mediului de afaceri şi asupra societăţii constănţene. Noi, cei de la ZIUA de Constanţa, am avertizat asupra acestui pericol când alţii încă se ascundeau în spatele fricii, al indiferenţei sau al unor contracte de publicitate.

Validarea a fost foarte puternică, după cum se vede astăzi, când ziarul aniversează 14 ani. Cine ar fi crezut?! ZIUA de Constanţa n-a însemnat doar obligatoriu la dreapta, acesta fiind conceptul cu care s-a lansat, ci şi responsabilitate asumată, pentru că ZIUA de Constanţa şi-a setat standardul ca singurul ziar de opoziţie fără fluctuaţii de la malul mării. Colegii mei au creat, în cei 14 ani, şi conceptul de informare pentru fiecare categorie de public, prin suplimentele publicate într-o perioadă în care nişa nu era atât de ocupată. Astăzi, când cu mândrie sunt convinsă că vă pregătiţi să sărbătoriţi roadele muncii voastre, vă doresc, dragii mei, să ţineţi în continuare ştacheta profesionalismului la acelaşi nivel şi să sădiţi microbul presei în sângele multor tineri, pentru că lecţiile învăţate aici trebuie să rămână în fiecare din noi, puterea lor să crească în timp şi în alte experienţe profesionale.

Adevărul hrăneşte sănătatea minţii, iar acest aspect nu trebuie să rămână doar o formulă cu scop publicitar, ci şi şansa unei comunităţi de a trăi demn la ea acasă! O ştire trăieşte o zi sau poate schimba o viaţă, asta am învăţat alături de voi toţi, de „familia“ de aur a ziarului de care mi-e dor în fiecare clipă din viaţa mea profesională şi pe care, oricât am căutat-o prin alte părţi, n-am mai regăsit-o nicăieri. Asta pentru că… probabil, şi noi am crescut şi societatea în care trăim s-a mai schimbat! Şi nu în ultimul rând, celor de astăzi, celor care duc mai departe povestea, le spun că trebuie să fie mândri că „ştirea“ pe care o livrează fie zi, fie noapte, este citită deopotrivă de cititori şi de jurnaliştii altor trusturi de presă şi cred că de aici ar trebui să-şi ia motivaţia în fiecare dimineaţă, când îşi deschid calculatoarele! Buletinul de identitate pe care-l primiţi astăzi, la împlinirea celor 14 ani, vă obligă să mergeţi mai departe, chiar dacă presa se confruntă cu lipsă de identitate şi cu vremuri grele, în care nu mai găsim nici măcar colecţii complete de ziare. În spiritul în care eu am crescut la ZIUA de Constanţa, vă doresc să păstraţi întotdeauna în buzunarul vostru imaginar marea aspiraţie a ziaristului, implicarea socială, şi să refuzaţi să deveniţi simpli funcţionari ai condeiului!

La multi ani, ZIUA de Constanţa!

 
 
 





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii