Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TINIMTEX favorizeaza discutiile intre patronate si Guvern

ro

21 Feb, 2003 00:00 916 Marime text

"Industria usoara trebuie sa fie ajutata mai mult de catre stat"

Anul trecut, exportul constantean de produse de imbracaminte si incaltaminte a depasit 33 milioane USD * Punctele slabe ale industriei usoare sunt impozitarea profitului reinvestit in tehnologie, munca la negru si slaba dezvoltare a industriei primare

In cadrul manifestarilor sustinute cu ocazia desfasurarii Targului National de Imbracaminte si Incaltaminte TINIMTEX la Mamaia a avut loc reuniunea-dialog "Probleme financiare prezente si in perspectiva anilor 2003-2004", invitati fiind reprezentantii Ministerului Finantelor Publice. Presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara, Maria Grapini, unul dintre moderatorii dialogului, a mentionat ca "industria usoara este o ramura reprezentativa, traditionala pentru economia romaneasca ce are o multime de puncte tari in competitia patrunderii pe piata Uniunii Europene". Produsele romanesti din acest domeniu reprezinta 4,4% din totalul importurilor Uniunii Europene in special in tari precum Germania si Italia. Numai in judetul nostru s-au exportat, anul trecut, articole de imbracaminte si incaltaminte in valoare totala de peste 33 milioane USD, in timp ce importul a insumat 23 milioane USD, dupa cum arata buletinele de informare intocmite de catre Directia Judeteana de Statistica. Cu toate acestea, si producatorii din industria usoara se confrunta cu o serie de probleme specifice. In anul 2001, exportul acestei ramuri a reprezentat 26,3% din totalul exportului realizat pe economie, in timp ce importul a fost de doar 15,3%. Balanta puternic pozitiva a acestui sector de activitate ofera posibilitatea de a-si sustine importurile proprii prin exporturi. Productia realizata in anul 2001 a reprezentat 8,6% din intreaga productie industriala. "Este pacat ca nu suntem ajutati mai mult de catre stat, intrucat nu trebuie sa daramam ceea ce deja este construit", a mai spus Maria Grapini. "Faptul ca ocupam 400.000 de oameni din totalul personalului angrenat in industrie este numai unul dintre argumentele care ar trebui sa convinga Guvernul sa ne sustina", a continuat presedintele FEPAIUS.

Echipament vechi de peste 30 ani

"Noi nu dorim decat masuri care sa ne permita sa aducem la buget mai multi bani; spre exemplu, profitul reinvestit in tehnologie sa nu fie impozitat pentru a putea fi competitivi pe pietele externe, deoarece nu putem sa folosim echipamente uzate si sa avem produse de calitate". In urma cu doi ani, valoarea investitiilor efectuate in acest sector a fost de 1.335 milioane USD, din care 720 milioane USD din surse proprii ale agentilor economici - inclusiv credite garantate de catre stat in valoare de 31 milioane USD si 615 milioane USD din surse atrase de la investitorii straini. Producatorii si comerciantii din acest sector solicita masuri foarte severe pentru eliminarea muncii la negru, "dar cum in noul Cod al muncii sunt eliminate prestatiile de servicii, aceasta nu va conduce decat la cresterea acestui fenomen, pentru ca birocratia intocmirii unui contract de munca permanent ii va determina pe intreprinzatori sa angajeze la negru". Unul dintre punctele slabe ale intregii ramuri din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana il reprezinta industria de baza. Federatia a propus Guvernului, de ani de zile, o strategie pentru revigorarea industriei primare. "Nu se poate face un produs "Fabricat in Romania" daca nu avem o industrie primara. Filaturile, tesatoriile nu sunt inca retehnologizate, functionand cu echipamente vechi de peste 30 de ani. Or, in aceste conditii, nu pot sa scoata un produs competitiv", a concluzionat presedintele FEPAIUS. Nepregatirea colectiilor proprii constituie un alt punct slab al acestei industrii. In acelasi timp, punctele forte ale ei le reprezinta forta de munca foarte bine calificata, precum si populatia preponderent feminina absorbita de catre aceasta ramura. La ora actuala, , in acest domeniu activeaza peste 9.000 de societati comerciale, din care mai mult de 90% se afla in proprietate privata. Din pacate, pentru judetul nostru insa, la TINIMTEX, din 250 de firme, numai 10 sunt constantene. In continuarea desfasurarii lucrarilor ocazionate de targ, astazi, la ora 11.00, va avea loc dezbaterea "Noi strategii si oportunitati de productie pentru IMM-urile cu profil de confectii din Romania", sustinuta de catre directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Emilia Visileanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii