Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SAPARD si-a lansat noile masuri in Ghidul solicitantului

ro

16 Aug, 2003 00:00 706 Marime text

Masura 3 1 se refera la investitii in exploatatii agricole, in timp ce masura 3 4 face referire la Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative * Simultan cu proiectul de Ghid al Solicitantului, va fi pus la dispozitia beneficiarilor un model standard de "Declaratie de luare la cunostinta a scopului si conditiile in care se deruleaza procesul de pregatire a proiectelor pentru finantare in cadrul Programului SAPARD"

Agentia SAPARD a lansat oficial, in cursul zilei de ieri, proiectele Ghidului Solicitantului pentru masurile 3 1, respectiv 3 4. Aici trebuie facuta precizarea ca acest eveniment nu reprezinta lansarea oficiala a licitatiilor de proiecte pentru cele doua masuri. In acest sens, ziua de ieri a reprezentat lansarea unei faze pregatitoare a licitatiilor de proiecte pentru cele doua masuri care au ca scop informarea solicitantilor despre conditiile preliminare de participare la licitatiile de proiecte care se vor lansa oficial, referitoare la conditiile conformitate ale cererii de finantare, criteriile de eligibilitate si criteriile de selectie si declansarea pregatirii proiectelor de catre potentialii beneficiari. Totodata, se mai urmareste asigurarea informatiilor necesare, identificarea unui portofoliu de proiecte eligibile si asigurarea absorbtiei fondurilor alocate pentru anii 2002 si 2003 prin Programul SAPARD. In ceea ce priveste cele doua masuri, trebuie precizat ca Masura 3 1 se refera la investitii in exploatatii agricole, in timp ce masura 3 4 face referire la dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative. Despre masura 3 1 putem spune ca de aceasta vor putea beneficia producatorii agricoli individuali, persoanele fizice autorizate in baza certificatelor de producator, asociatiile familiale, asociatiile simple societatile comerciale cu capital integral privat si cooperativele de consum. In baza acestei masuri, toti beneficiarii de mai sus pot obtine un credit nerambursabil cuprins intre 10.000 si 500.000 euro, care sa acopere 50% din investitie. Prin aceasta masura, se finanteaza construirea de noi cladiri si instalatii precum si modernizarea celor existente, achizitionarea de utilaje si echipamente noi, achizitionarea de mijloace de transport noi, specializate si acea parte a costurilor reprezentand plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor. In ceea ce priveste domeniile pe care le vizeaza masura, acestea sunt numai din mediul rural, cu exceptia serelor care se gasesc in mediul urban, mai exact in imediata apropiere a oraselor. Masura vizeaza culturile de camp, horticultura, viticultura, pomicultura, ferme si sere.

Bani pentru turismul rural

De masura 3 4 vor beneficia persoanele fizice, asociatiile si grupurile de producatori, ONG-urile si societatile 100% private. In baza acestei masuri, se acorda un ajutor financiar nerambursabil cuprins intre 5.000 si 200.000 euro, pentru serviciile agricole, turismul rural, parcurile de vanatoare, activitatile mestesugaresti precum si diferite ramuri din agricultura. Simultan cu proiectul de Ghid al Solicitantului, va fi pus la dispozitia acestora un model standard de "Declaratie de luare la cunostinta a scopului si conditiile in care se deruleaza procesul de pregatire a proiectelor pentru finantare in cadrul Programului SAPARD". Odata depuse cererile de finantare de catre potentialii beneficiari, acestea vor fi verificate din punct de vedere tehnic si procedural de catre Biroul Regional al agentiei in raza caruia se afla si de serviciul tehnic delegat de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Solicitantii care doresc ca proiectul lor sa fie analizat preliminar inainte de acreditarea masurilor, vor semna la sediul BRIPS, inainte de verificarea conformitatii cererii de finantare "Declaratia de luare la cunostinta". Verificarea din punct de vedere tehnic si procedural se va face in conformitate cu procedurile de implementare a programului, actiunea constituind, totodata, si o simulare a procesului de implementare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii