Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Productia viticola va fi diminuata

ro

08 Aug, 2002 00:00 903 Marime text

In acest an

Culturile de struguri au fost afectate de seceta si de grindina, dar nu si de mana * Principala problema a producatorilor cu traditie sunt comerciantii si producatorii de vinuri contrafacute, care se gasesc pe piata la preturi derizorii

Ca urmare a secetei din ultimul timp si a ploilor insotite de caderi de grindina, culturile viticole au fost serios decimate. Multi struguri au fost loviti de grindina si fie s-au uscat, fie au mucegait. Ploile din aceasta perioada au fost prielnice intrucat acesta este momentul in care strugurii se coc. Dupa cum ne-a declarat directorul SC Vinvico SA, Liviu Stupar, "zonele viticole importante cum sunt Oltina, Ostrov, Aliman, Mihai Viteazu, Tariverde si Chirnogeni nu au fost afectate de mana, intrucat dupa ploi nu a iesit imediat soarele, fenomen care ar fi dus la crearea vaporilor si, implicit, ar fi favorizat aparitia acestei boli a strugurilor". Sursa citata a mai precizat ca, in urma fenomenelor mentionate anterior, "fata de o productie medie de 7.800 kg struguri/hectar, se preconizeaza anul acesta obtinerea a 5.600 kg struguri/hectar".

"Ilegalistii" submineaza producatorii de traditie

Daca productia viticola, chiar diminuata, permite obtinerea unei cantitati suficiente de vinuri de calitate, problema numarul unu a producatorilor aflati in cadrul legal este concurenta neloiala a celor care produc si comercializeaza vinuri de calitate indoielnica, dar la preturi atractive. Daca pretul de "fabrica" al unei "fiole" de vin la Vinvico, spre exemplu, este in medie de 22.000 lei, producatorii ilegali comercializeaza vinuri la preturi de 11.000 litrul. Interlocutorul nostru, Liviu Stupar, a declarat ca "pe piata apar sortimente de vinuri contrafacute, cum ar fi Muscatel, care nu este altceva decat un vin inferior la care este adaugata o infuzie de coriandru. Aceasta imita foarte mult gustul si aroma strugurelui muscat. Astfel de producatori au venit la noi pentru a cumpara o cantitate foarte mica, rugandu-ne sa nu le dam factura, lucru care este imposibil. Acest fapt tocmai pentru a induce in eroare organele de control, care nu isi mai pot da seama de cantitatea si calitatea vinului preluat din diverse surse. In plus, ei nu dau nici un fel de certificat de calitate, spre deosebire de producatorii de traditie, care ofera si garantie de cel putin 60 de zile".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii