Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Potrivit Codului Fiscal, administratiile locale vor putea cere cota din incasari

ro

20 Jan, 2004 00:00 704 Marime text

Pentru impozitul pe spectacole se vor plati bani grei

Manifestarile artistice au fost categorisite, pentru fiecare stabilindu-se un anumit procent din incasari * Doar videotecile si discotecile vor fi taxate la metru patrat * Taxa hoteliera se va stabili in functie de categoria in care este incadrat hotelul

Toti agentii economici care au ca obiect de activitate organizarea manifestarilor artistice, a competitiilor sportive, activitati artistice, videoteci si discoteci sunt obligati prin lege sa achite renumita taxa pe spectacole. In anii anteriori, potrivit Ordonantei 36/2002, plata impozitului pe spectacole se facea in functie de suprafata incintei in care se desfasura fiecare spectacol. Noul Cod Fiscal a adus ca noutate calculul in cote procentuale asupra incasarilor din vanzarea biletelor de intrare si a abonamentelor, pe langa suma fixa taxata pe metru patrat. Astfel, pentru manifestarile artistice de teatru, de opereta, de filarmonica, cinematografele, spectacolele muzicale si de circ, precum si competitiile sportive interne si internationale, cota de impozitare s-a stabilit a fi de 2%. Aceasta urca de la 2 la 5% pentru festivaluri, concursuri, cenacluri, serate, recitaluri sau alte asemenea manifestari artistice care au caracter ocazional. Pentru videoteci si discoteci s-au impus tarife fixe pe suprafata, de 2.875 lei/mp/zi, respectiv 5.750 lei/mp/zi. Platitorii de impozit pe spectacole au obligatia de a inregistra abonamentele si biletele de intrare la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza isi au sediul. In plus, agentii economici sunt obligati sa afiseze tarifele la casele de vanzare a biletelor si la locul de desfasurare a spectacolelor. Biletele de intrare si abonamentele puse la vanzare de catre impresari pentru spectacolele organizate in deplasare sunt vizate de catre administratiile locale teritoriale aferente localitatilor unde va avea loc evenimentul artistic.Pentru a detine o evidenta clara a activitatii artistice din punctul de vedere al amplasamentelor si a controla cat mai bine coordonatele de impozitare, organizatorii de activitati artistice de videoteca si discoteca au obligatia sa depuna o declaratie care va contine suprafata incintei, precum si perioada de manifestare, pana cel tarziu data de 15 inclusiv a lunii urmatoare. Lipsa acestor declaratii si a altor masuri de incasare si verificare a modului in care s-a facut aceasta a dus, anul trecut, la depistarea unor agenti economici care s-au sustras de la achitarea acestor obligatii fata de bugetele locale. Numai in anul care a trecut, controlorii Curtii de Conturi Constanta au efectuat o serie de verificari in judet privind modul in care organizatorii de spectacole s-au achitat de plata impozitului pe spectacole. In urma unei analize s-a constatat ca aproximativ zece agenti economici din judetul Constanta au bagat in buzunarele proprii peste 150 de milioane de lei, unii dintre ei fiind destul de greu de reperat pentru a mai putea fi trasi la raspundere.

Taxa hoteliera

O alta taxa de cand lumea, dar pe care fiecare turist trebuie sa o suporte din bugetul propriu. Pentru sederea in statiunea Mamaia se instituie taxa hoteliera calculata la tarifele practicate de unitatile hoteliere numai pentru o noapte de cazare, indiferent de durata sejurului. Coeficientul care se aplica este in functie de categoria de incadrare a hotelului: se pleaca de la 3,5% pentru hotel de o stea si se ajunge din 0,5 in 0,5% la 5% pentru hotelurile de cinci stele. Pentru campinguri si hoteluri cu circuit inchis, neclasificate, conform normelor stabilite de Ministerul Turismului, se incaseaza 3%. Pentru sederea in municipiul Constanta, taxa hoteliera se aplica la tarifele de cazare practicate de unitatile hoteliere, pentru fiecare persoana care datoreaza aceasta taxa, pentru toata durata sejurului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii