Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Integrarea euro-atlantica se discuta la Mamaia

ro

02 Nov, 2002 00:00 897 Marime text

Seminar social-democrat

Specialisti din cadrul diferitelor ministere si institutii ale statului dezbat la hotelul "Iaki" diverse teme cu privire la Romania si NATO

Partidul Social Democrat, impreuna cu Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai" organizeaza, in perioada 30 octombrie - 3 noiembrie a.c., la hotelul "Iaki" din Mamaia, seminarul cu tema "Dunare-Marea Neagra, coridoare trans-europene de integrare si securitate". Lucrarile seminarului au fost deschise de Adrian Severin, presedinte emerit al AP al OSCE, director coordonator al Institutului Social Democrat "Ovidiu Sincai", la festivitate participand si prefectul Gheorghe Martin, subprefectul Nicolae Butoi, secretar executiv PSD Constanta, Mihai Valeriu, vicepresedinte al PSD Constanta, deputatii PSD Stefan Giuglea si Aurel Daraban. "Cooperarea regionala in Europa de Sud-Est", "Criminalitatea transfrontaliera in zona Dunare-Marea Neagra", "Integrarea europeana si reforma administratiei publice", "Dezvoltarea regionala in zona de sud-est a Romaniei", "Politica in domeniul transporturilor maritime si fluviale" sunt numai cateva dintre temele care vor fi abordate in cadrul seminarului. Mihai David, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Virginia Tanase, director general al Directiei Integrare Europeana din Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, prof. dr. Gheorghe Nistoreanu, rector al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Ion Jercan, director al Directiei Maritime, a Dunarii si Canalelor Navigabile din Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, se numara printre lectorii acestei manifestari cu o semnificatie deosebita pentru judetul nostru, din perspectiva integrarii in structurile euro-atlantice, dupa cum a precizat prefectul judetului, Gheorghe Martin.

Acquis-ul comunitar

Politica in domeniul transporturilor, uniunea vamala si politica externa si de securitate comuna sunt cele trei elemente aduse in discutie cu privire la acquis-ul comunitar. In ceea ce priveste politica in domeniul transporturilor, se urmareste preluarea in legislatia nationala a prevederilor din acquis-ul comunitar aplicabile Romaniei si implementarea acestora in domeniul transportului, in conformitate cu obligatiile asumate in Acordul European (semnat la Bruxelles, la 1 februarie 1993), instituind o asociere intre statul nostru, pe de o parte, si comunitatile europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte. Regulamentele Consiliului 2919/1985 si 1356/1996 (Conventia de la Belgrad), Directivele Consiliului 96/1975, 96/50, 87/540, 91/672, 76/135 si Regulamentele Consiliului 718/1999 si 805/99 constituie actele normative aflate in dezbatere in ceea ce priveste transportul pe cai navigabile interioare. Pentru "Transportul maritim" s-au avut in vedere teme ca libertatea de a furniza servicii in acest tip de transport, dreptul de stabilire, libera circulatie a fortei de munca, relatiile externe, serviciile in port si siguranta maritima (regulamentele SOLAS, MARPOL, SAR 79, OPRC, LOAD LINES, ILO). Acordurile trilaterale cu vecinii, menite sa asigure pacea si stabilitatea in Europa Centrala si de Sud-Est, obiectivele inrudite ale securitatii si stabilitatii la nivel regional si european (principiul de baza al pozitiei Romaniei in timpul conflictului din Kosovo) si programele de cooperare transfrontaliere reprezinta temele abordate in cadrul punctului "Politica externa si de securitate a Romaniei". Aderarea la NATO aduce in discutii probleme ca parteneriatul strategic cu Ungaria si cu Polonia, potentialul de intarire a flancului sud al NATO, costurile de aderare la aceasta Alianta. In acelasi timp, s-au dezbatut elemente esentiale ale strategiei de securitate nationala (profilul financiar, alinierea la cerintele NATO, planul de actiune pentru aderare).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii