Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IMUM, scoasa la mezat pentru a treia oara

ro

22 Jan, 2004 00:00 808 Marime text

Informatii despre societati constantene se pot obtine doar la Bucuresti

In luna mai, anul trecut, la APAPS Constanta au avut loc trei intalniri cu SC "2x1 Holding Cape Midia" SA Navodari pentru privatizarea IMUM SA Medgidia * In luna iulie s-a mai incercat inca o vanzare * Singurul ofertant a fost senatorul urmarit penal Traian Rece si a fost respins * Pe data de 22 ianuarie se vor continua negocierile pentru aceasta societate

APAPS - Sucursala Sud-Est Dobrogea, inca de la infiintare, a avut pe lista societatilor comerciale constantene nume de firme care s-au lasat destul de greu vandute. Unele dintre ele au ajuns pe mana unor investitori de buna-credinta, cu experienta, iar altele nu. Dar mai exista si o a treia categorie din care fac parte societati destul de curtate de-a lungul timpului, dar care au ramas "fete batrane". Dupa cativa ani de cand a fost infiintata Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, aceasta inca mai detine pachete majoritare la doua societati: IMUM Medgidia si SC Palas SA Constanta. IMUM Medgidia a fost scoasa la licitatie pentru a treia oara in cursul unui an calendaristic. In urma cu cateva zile, autoritatea centrala, adica APAPS Bucuresti, a scos-o din nou la licitatie. Prin urmare, presedintele Ovidiu Musetescu, impreuna cu comisiile de privatizare au programat pentru perioada 19-25 ianuarie sedinte de negocieri pentru analiza ofertelor depuse de catre diferiti investitori. Pentru pachetul de actiuni al societatii din Medgidia s-au depus trei oferte pana la acea data de catre Asociatia salariatilor IMUM, Ozyasar Emin impreuna cu Radu Constantin, persoane fizice, si Agriromex A.D. SA. Procedura de lansare la licitatie a actiunilor statului contine si o serie de conditii pe care ofertantul trebuie sa le indeplineasca pentru precalificare, unele dintre ele tinand cont de solvabilitatea financiara a acestuia.

Prima privatizare din 2003

Prin luna mai a anului trecut, pentru IMUM SA Medgidia au avut loc trei intalniri cu SC "2x1 Holding Cape Midia" SA Navodari, in vederea discutarii unor aspecte legate de investitiile tehnologice si de mediu. Desi reprezentantii locali erau optimisti privind posibilitatea privatizarii societatii, discutiile cu ofertantul au cam esuat. Urmatorul termen stabilit pentru privatizarea finala a societatii impreuna cu alte 14 firme s-a extins la luna septembrie a aceluiasi an.

Senatorul Rece, respins de la cumpararea IMUM

Anuntul de privatizare a societatii comerciale IMUM SA Medgidia, publicat pe 18 iulie, prevedea ca data limita a depunerii ofertelor 29 iulie. Pana la acea data, singurul ofertant era senatorul PSD, Traian Rece. Dupa analizarea ofertei finale facuta de Rece, imbunatatita si irevocabila, Colegiul de Conducere al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a hotarat sa nu dea girul comisiei de negociere pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare a actiunilor IMUM SA cu acesta. Drept urmare, APAPS urma sa relanseze societatea la privatizare in cel mai scurt timp posibil. Doar ca Traian Rece s-a gandit ca exista si alte cai prin care poate pune mana pe societate. O alta alternativa aleasa de Rece a fost introducerea unei actiuni judecatoresti impotriva APAPS, pentru continuarea procesului de negociere. Numai ca aceasta forma de "dialog" aleasa de ofertant nu numai ca nu a impresionat pe nimeni, dar, in plus, colegiul a decis mentinerea hotararii sale anterioare de neincheiere a contractului de vanzare-cumparare de actiuni la SC IMUM SA Medgidia cu Traian Rece. Situatia privatizarii IMUM Medgidia ramanea in continuare sub semnul intrebarii cu atat mai mult cu cat APAPS anunta sa-si restranga personalul prin desfiintarea sucursalelor si transformarea lor in directii. Lucru care de altfel s-a si intamplat, iar rolul actualelor reprezentante in teritoriu este acela de monitorizare a activitatii de post-privatizare.

Licitatia din ianuarie

Pentru ca APAPS anunta chiar pe propriul site ca in cea de-a doua perioada a lunii ianuarie comisia de privatizare continua negocierile pentru cateva dintre societatile aflate pe lista de privatizare a anului 2004, iar printre ele se afla si IMUM Medgidia, am dorit sa aflam mai multe informatii despre conditiile de precalificare pe care ofertantul trebuia sa le indeplineasca. Astfel, am reusit sa-l contactam pe directorul APAPS Constanta, Constantin Radulescu, pentru un surplus de informatii. Doar ca surpriza a fost destul de mare cand am aflat ca reprezentatul in teritoriu nu ne poate ajuta: "Inca nu pot purta o discutie pe marginea acestui subiect, negocierile avand loc la nivel central!". Acesta a mai declarat ca in cursul zilei de maine se va deplasa la Bucuresti, unde va avea loc o sedinta si in cadrul careia, probabil, va fi dezbatuta si aceasta problema. Logic ar fi fost ca, data fiind locatia societatii de pe masa negocierilor, cineva din teritoriu sa aiba cunostinta cat de cat de criteriile de selectie a viitorului proprietar al IMUM Medgidia, odata ce perioada negocierilor s-a anuntat public. Stim doar ca una dintre comisiile de privatizare continua negocierile, aflate intr-o faza incipienta, cu cei trei ofertanti interesati de achizitionarea pachetului detinut de stat la SC IMUM SA Medgidia - Asociatia Salariatilor IMUM, OZYASAR EMIN impreuna cu RADU CONSTANTIN si AGRIROMEX A.D. SA, urmand sa se intalneasca joi, 22 ianuarie. Cat despre cei trei ofertanti, nu putem sa va spunem mai nimic, prezenta Asociatiei salariatilor IMUM fiind justificata prin faptul ca acestia se hotarasera inca de anul trecut sa preia conducerea in propriile maini. Daca oferta lor se va pierde in neant in fata vreunuia dintre ceilalti doi cumparatori, este posibil ca societatea sa ajunga sa fie vanduta la fiare vechi ca multe altele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii