Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantenii nu isi permit ca cumpere fructe din piete

ro

04 Jul, 2003 00:00 696 Marime text

Sezonul fructelor

Localnicii prefera sa isi achizitioneze borcane cu gemuri si dulceturi de fructe gata preparate de pe rafturile alimentarelor * Cele mai scumpe fructe sunt merele, care ajung la 45.000 de lei kilogramul * De asemenea, pretul unui borcan cu dulceata variaza intre 41.000 de lei si 79.500 de lei

Este sezonul fructelor, iar gospodinele incep, deja, sa se pregateasca pentru iarna. Ele vor ca anotimpul friguros sa le intampine cu rafturile camarilor pline cu borcane cu dulceturi, gemuri, compoturi si siropuri. In aceasta perioada, fructele zambesc, parca, de pe tarabele pietelor constantene, insa foarte putine persoane se apropie de ele ca sa le cumpere.In majoritatea pietelor constantene, preturile la cirese variaza intre 30.000 si 35.000 de lei kilogramul, in timp ce un kilogram de visine poate fi cumparat cu 20.000 de lei sau cu 35.000 de lei. Caisele, unele dintre fructele preferate in acest sezon de constanteni, au si ele preturi diferite. Astfel, caisele pot fi cumparate cu 15.000 de lei, 25.000 de lei, 30.000 de lei, 35.000 de lei si chiar 40.000 de lei kilogramul. Preturile piersicilor, preferate de gospodine in special pentru prepararea compoturilor si dulceturilor, variaza, de asemenea, intre 20.000 de lei si 30.000 de lei. De asemenea, un kilogram de mere poate fi cumparat cu 30.000 de lei, dar si cu 45.000 de lei kilogramul. Pepenii, care tocmai au aparut, costa 20.000 kilogramul.

Preturi peste buzunarele clientilor

"Toate fructele mi se par exagerat de scumpe, iar preturile lor cresc de la o saptamana la alta. Zilele trecute am venit la cumparaturi si erau alte preturi, atat la fructe, cat si la legume si zarzavaturi. Nu imi permit sa cumpar cate o jumatate de kilogram de fructe ca sa le pot gusta, ce sa mai vorbesc de kilograme intregi pentru preparatele de iarna. Daca ma credeti, anul acesta nu am mancat nici macar o cireasa", ne-a declarat o pensionara.Cei care isi mai permit sa cumpere fructe din piata sunt tinerii, insa acestia prefera mai mult sa consume gemuri, dulceturi si compoturi gata preparate, pe care le gasesc pe rafturile alimentarelor. Ca si fructele din piata, si aceste produse pot fi cumparate la preturi diferite, in functie de sortimente, cantitate, firmele care le comercializeaza si, bineinteles, de gusturile fiecaruia. Astfel, un borcan cu dulceata de cirese de 450 de grame poate fi cumparat cu 41.000 de lei, dar si la pretul de 79.500 de lei. Gemurile de piersici, caise, fructe de padure sau visine costa intre 22.000 de lei si 91.500 de lei, in timp ce preturile compoturilor pornesc de la 17.000 de lei si ajung la 55.000 de lei. "Copiii mei nu au nici timpul necesar sa prepare, nici bani ca sa cumpere fructe cu kilogramele. Asa ca prefera sa dea bani pe cateva borcane pe care le consuma mai repede, mai ales ca si un kilogram de zahar ajunge la 20.000 de lei", ne-a precizat aceeasi pensionara.

Producatorii nu pot micsora pretul

Am stat de vorba si cu cei care vand in pietele noastre, producatori directi care au avut urmatorul raspuns: "Eu sunt producator direct, fructele pe care le vedeti sunt din gradina mea si eu stiu cat m-a costat sa le tin si sa le fac asa cum arata ele in acest moment. Nici nu va inchipuiti cat de greu este sa treci printr-o iarna ca cea de pana in luna februarie si apoi pomii mei sa infrunte caldurile acelea draconice si neavenite. Nici ploaia nu ne-a ajutat si productia este foarte mica. Intr-un fel sau altul, trebuie sa supravietuiesc".Concluziile le trageti singuri. Ceea ce noi am observat este ca merele si perele, care ar trebui sa fie fructe obisnuite si omniprezente, noi le gasim la preturi mai mari decat portocalele si alte fructe exotice importate de pe alte continente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii