Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comertul si exportul tin stacheta economiei constantene

ro

25 Oct, 2002 00:00 950 Marime text

Firmele de comert si cele de import-export detin procentul cel mai mare, 28,08%, din ponderea activitatilor, ceea ce reprezinta o cifra de afaceri de 15.643 miliarde lei * Ultima pozitie a acestui clasament este ocupata de activitatile bancare, financiare, asigurari, cu un procent de 0,08% din pondere si o cifra de afaceri de 45 miliarde lei

Din datele statistice prezentate de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, in colaborare cu Oficiul Registrului Comertului Constanta, ponderea cea mai importanta o au firmele care au ca obiect de activitate comertul cu ridicata si exportul. Aceasta situatie este valabila pentru firmele care au desfasurat activitati in anul 2001, iar cifra de afaceri a constituit un criteriu de selectie in ceea ce priveste aportul firmelor dintr-un anumit sector.

Premiantii

Astfel, se poate observa ca firmele de comert si cele de import-export detin 28,08% din ponderea activitatilor, ceea ce reprezinta o cifra de afaceri de 15.643 miliarde lei. Acest lucru este explicabil prin oportunitatile de afaceri specifice judetului Constanta si prin relatiile de afaceri stabilite intre firmele constantene si partenerii lor straini. Judecand dupa urmatoarea pozitie detinuta in ponderea activitatilor dintr-un anumit domeniu, ocupata de comertul cu amanuntul (16,53% - cifra de afaceri de 9.209 miliarde lei), putem afirma ca statutul de oras-port al Constantei se manifesta deplin si in contextul economic al mediului de afaceri al judetului. Desi pot parea mici procentele prezentate anterior, varietatea spectrului vietii economice a judetului le justifica. Astfel, un numar de 26 de activitati ocupa procente intre 28,08 si 0,08 la suta in economia judetului nostru.

Codasii

Ultima pozitie a acestui clasament este ocupata de activitatile bancare, financiare, asigurari, cu un procent de 0,08% din pondere si o cifra de afaceri de 45 miliarde lei. Este de mentionat ca acest clasament al obiectelor de activitate vizeaza doar firmele inregistrate in Constanta, si nu filiale ale unor societati inregistrate in alte orase ale tarii. Insa acest lucru este explicabil prin afluenta institutiilor de acest gen care isi deschid reprezentante in orasul nostru. Avand in vedere ca nu se poate inca vorbi de maturitatea unei constientizari a necesitatii publicitatii pentru firmele constantene, sectorul mijloace de informare si publicitate ocupa pozitia penultima in clasamentul mentionat anterior. Cifra de afaceri din acest sector este de 148 miliarde lei, iar ponderea detinuta este de 0,27% din total.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii