Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Protest fără precedent în agricultură. Cine îl organizează și când ar putea avea loc!

ro

10 Sep, 2017 14:37 2592 Marime text
Un val de nemulțumiri dă naștere unui nou protest în sectorul agricol românesc. Fermierii anunță că vor ieși în stradă pentru că nu mai pot tolera situația ce s-a instalat în ultmia perioadă și în care munca fermierilor și a procestorilor români nu este remunerată conform legii de către marile rețele de supermarketuri.
 
Anunțul despre pregătirea protestului în stradă a fost făcut de către Costel Caraș, cunoscut fermier din Brănești, județul Ilfov, crescător de vaci de lapte din rasa Holstein.
 
”Dacă până pe data de 20.09.2017, asociația retailerilor (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, AMRCR – n.r.) nu iese cu un comunicat din care să reiasă că au plătit toate restanțele ce depășesc 30 de zile, cum cere legea, noi fermierii, împreună cu procesatorii, vom organiza un protest fără precedent în România. Acțiunea va fi a fermierilor. Supermarketurile nu vor ști ce procesatori trimit oameni la acțiune ca să nu aibă de suferit în niciun fel. Data începerii acțiunii este 06.10.2017”, a scris Costel Caraș pe pagina sa de Facebook.
În 2016, Costel Caraș a protestat în fața Ministerului Agriculturii și în fața Guvernului pentru neplata subvențiilor. Fermierul a intrat în greva foamei, iar ulterior i s-au alăturat și alți crescători de animale din România
 
Fermierul din Ilfov își și argumentează inițiativa prin faptul că ”supermarketurile plătesc procesatorilor produsele făcute din laptele nostru la peste 90 de zile sau chiar mai mult. Mai departe, procesatorii ne amenință că nu ne vor mai plăti materia primă”.
 
”Supermarketurile impun prețuri mai mici la produsele lactate și elimină procesatorii care nu vor sa se conformeze. În același timp cresc prețurile la raft pentru consumatori. Având în vedere că acest bumerag se va întoarce împotriva fermierilor, cred căeste momentul să acționăm”, a anunțat Caraș.
 
Vă reamintim că în ultima săptămână au apărut mai multe semnale conform cărora marii retaileri ar încărlca legea în vigoare care prevede ca furnizorii să fie plătiți la 30 de zile. S-a ajuns să se achite facturile chiar și la 90 de zile pentru produse cu termen scurt de valabilitate, așa cum sunt laptele și brânzeturile.
 
Primul care a tras semnalul de alarmă a fost Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL. Acesta a arătat că există o acțiune prin care procesatorii români sunt scoși din magazine prin procedura de delistare și că sunt plătiți cu mare întârziere. A urmat apoi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, care a anunțat că dacă fenomenul continuă, la nivel guvernamental se va demara o anchetă pentru aflarea adevărului în acest caz.
 
Articol preluat de pe agrointel.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii