Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro. Exclusiv! Poziţia Comisiei Europene privind legea supermarketurilor - nu e infringement!

ro

24 Nov, 2016 13:24 1644 Marime text
Reprezentanța în România a Comisei Europene a oferit Agrointeligența – www.agrointel.ro o reacție tranșantă cu privire la o eventuală atenționare de infrigement pentru legea 150/2016.

”În legătură cu solicitarea dumneavoastră, vă pot comunica următoarele: în momentul de față suntem în contact cu autoritățile române și analizăm compatibilitatea legii 150/2016 cu legislația europeană” a precizat Răzvan Szabo, reprezentant al departamentului de presă din cadrul Reprezentanței în România a Comisiei Europene.

Declarația oficialului european pentru Agrointeligența-www.agrointel.roa fost făcută pe 22 noiembrie, la o zi după apariția în spațiul public românesc a unor informații privind ”o atenționare de infrigement” din partea Comisiei Europene în chestiunea menționată.

Mai multe detalii privind deciziile Comisiei Europene în ceea ce privește încălcarea legislației europene de către statele membre pot fi găsite folosind motoul de căutare disponibil la pagina: http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/infringements-proceedings/infringement_decisions/?lang_code=ro

Cel mai recent comunicat de presă pe această temă poate fi consultat aici: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-3644_ro.htm.

În niciunul din cele două linkuri nu există nicio referință la vreo procedură declanșată împotriva României pe Legea Supermarketurilor.

Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat luni, 21 noiembrie că România riscă o procedură de infringement dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse provenite de pe lanțul scurt.

Acesta a spus că, deocamdată, nu se știe în ce va consta efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.


Text preluat de pe agrointel.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii