Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pleci in vacanta in strainatate cu masina? Ti-ai luat Cartea Verde?

ro

12 Jun, 2012 01:00 4877 Marime text

poza.jpgTot mai multi romani aleg sa isi petreaca zilele de concediu in afara tarii. Cele mai cautate destinatii externe de anul trecut au fost Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia si Austria, iar transportul se face de cele mai multe ori cu masina personala. Avand in vedere acest aspect, este important ca soferii sa nu uite Cartea Verde, asigurarea care inlocuieste RCA-ul atunci cand se circula in afara granitelor tarii.

De unde imi iau Cartea Verde?

Cartea Verde reprezinta o polita auto care este eliberata odata cu asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Practic, nu este achizitionata separat, ci odata cu RCA-ul. Daca ai un RCA valabil, inseamna ca ai si o Carte Verde valida, cu care poti circula linistit pe drumurile externe.

Ce fac daca am un accident in afara tarii?

Procedura este aceeasi ca si in cazul in care accidentul se petrece pe teritoriul tarii. Fie va fi completat formularul de constatare amiabila, daca ambii soferi sunt de acord, daca nu, se va face constatarea la Politia din tara in care s-a petrecut accidentul. La intoarcerea in tara se depune o declaratie catre asigurator referitoare la daunele produse in strainatate in urma incidentului.

Care este procedura atunci cand societatea de asigurare a soferului vinovat este straina?

Intr-un asemenea caz, pagubitul trebuie sa se adreseze Fondului de Protectie a Victimelor Strazii din Romania (FPVS). Este important ca tara in care a avut loc accidentul sa fie membra a Spatiului Economic European (SEE). Daca respectivul stat nu a adoptat conventia Cartea Verde, pagubitul trebuie sa mearga la compania de asigurari a soferului vinovat.

Unde este valabila Cartea Verde?

Aceasta are valabilitate obligatorie in statele Spatiului Economic European, insa pentru mai multa siguranta atunci cand vine vorba de plecarea in strainatate cu masina, este important sa verificati daca polita este valabila in tara in care veti calatori.

http://www.rca-ieftin.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii