Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„La Medeleni" - bucatele poveştilor copilăriei noastre (galerie foto+document)

ro

10 Dec, 2011 01:00 5823 Marime text
la_medeleni.jpg Ce găsiţi La Medeleni?! Brânză maturată, piept de raţă în baiţ de coniac cu portocale, afumat la lemn de prun, ruladă de raţă cu afine, slănină afumată cu boia, salam cu trufe, dulceţuri, şerbet, dulceaţă de lapte, dulceaţă cu sare de mare, sucuri naturale de fructe, preparate din curcan, pui, peşte, dar şi vinuri din culturi ecologice

Din primele basme pe care bunicii ni le-au citit am aflat de festinurile boierilor din vremurile demult apuse. Ni se citeau denumiri de bucate, iar paginile cărţilor ascundeau descrieri ale unor mâncăruri cărora, prinşi în firul poveştilor, parcă le simţeam mirosul.

Ajunşi la maturitate, ne-am obişnuit să ne hrănim pe fugă, cu ce apucăm, cu prea puţină mâncare de calitate şi cu prea multe alimente... „contrafăcute". Mâncarea tradiţională ne este deseori străină, iar mesele de peste zi devin, mai degrabă, o povară care ne consumă timpul. Luatul mesei nu mai este demult un ritual, aşa cum se obişnuia, mesele în familie sunt aproape inexistente, iar alimentele cumpărate conţin, deseori, „duşmani" cauzatori de boli decât „prieteni" care să ne aducă aportul nutritiv necesar unei vieţi sănătoase. Însă, în lumea vitezei, o oază de linişte şi bunătăţi a îmbogăţit Constanţa. Este vorba despre „La Medeleni", un magazin inaugurat de curând, care oferă clienţilor nu numai bucate alese, „furate" parcă de pe mesele boierilor din poveste, dar şi o atmosferă demnă de basm, decât de un magazin alimentar. De la uşă te îmbie mirosul preparatelor frumos expuse în vitrină, iar ochii îţi fug către borcanele ce conţin gemuri frumos colorate, cărora aproape poţi să le simţi mireasma. Miere, sucuri, turtă dulce... nu ştii încotro să te mai uiţi, ca un copil ajuns în vitrina magazinului cu bunătăţi.

Delicii culinare şi artă tradiţională

Atmosfera este completată de obiecte de artă tradiţională, expuse spre a fi vândute, dar care dau locului o căldură rar întâlnită în zona comercială locală. Numai că, din păcate, societatea nu este mereu pregătită pentru poveste. „Ce mă surprinde foarte tare este că spunem că vrem să mâncăm sănătos, dar ne uităm la preţ. Produsele acestea sunt puţin mai scumpe faţă de cele din supermarket-uri, este adevărat, dar calitatea este incomparabilă. Pe mine m-au convins să deschidem în Constanţa după ce am gustat aceste produse. Nu poţi să uiţi o asemenea experienţă. Reţeaua a fost formată de cei din Bucureşti. S-au axat foarte mult pe Direcţiile Agricole, unde au căutat producătorii certificaţi din ţară. Lucrăm cu făbricuţe din localităţi mici, spre exemplu, Sasca Nouă din Suceava", povesteşte Cornelia Coman, managerul magazinului „La Medeleni" Constanţa, inaugurat anul acesta, pe 12 septembrie. Conceputul „La Medeleni" a luat naştere în Bucureşti. Şi de acolo a început basmul, care a ajuns şi la malul mării, în oraşul în care, de multe ori, shaworma este ridicată la rang de artă culinară. Cu toate acestea... „Orăşeanul cumpără prima dată din curiozitate sau dacă a mâncat la prieteni. Ni s-a dus vestea şi aşa. Mă deranjează foarte tare că dăm banii pe prostii şi, în momentul în care găsim de calitate spunem că are un preţ prea mare. Eu spun că preţurile nu sunt foarte mari. Avem produse nu foarte sărate, pentru că nu sunt injectate, cântăresc mai puţin şi, firesc, sunt mai sănătoase. Produsele noastre au termene de valabilitate mult mai mici decât cele din supermarket-uri pentru că sunt proaspete şi naturale.

Avem deja clienţi fideli şi am descoperit că cea mai bună reclamă este cea făcută de clienţii mulţumiţi.

Avem brânză maturată făcută în Harghita cu tot felul de arome, chimen, ceapă, usturoi, piper, avem trufe, parizer ţărănesc, piept de raţă în baiţ de coniac cu portocale, afumat la lemn de prun, ruladă de raţă cu afine, slănină afumată cu boia, salam cu trufe, dulceţuri, şerbet, dulceaţă de lapte, foarte bună, dulceaţă cu sare de mare, care este un delir, sucuri naturale de fructe, preparate din curcan, pui, peşte, dar şi vinuri din culturi ecologice pe care nu le puteţi găsi în supermarket-uri. Mergem foarte mult pe iaurturi şi brânzeturi de capră. Avem caş de capră cu mărar, extraordinar de bun", istoriseşte Cornelia Coman.

La Medeleni găsim şi obiecte de artă tradiţională, din lemn, sticlă sau ceramică, pictate manual, obiecte tradiţionale de mobilier reconţidionate, şi, în curând, vor fi expuse şi picturile unei tinere artiste constănţene.

Adresă: strada Răscoalei 1907 nr. 19

Program de funcţionare: luni - vineri 9.00-19.00, sâmbătă şi duminică 10.00-17.00

Site: http://lamedelenitraditional.blogspot.com/

Puteţi găsi magazinul şi pe Facebook, căutând „La Medeleni Traditional".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii