Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Crizantema" - cofetăria în care dragostea coace prăjituri (galerie foto)

ro

10 Apr, 2012 00:00 10455 Marime text
crizantema.jpgE locul acela în care miroase a prăjiturile bunicii. Locul în care totul e aromă, magie, poveste. E acolo unde „ceva bun" înseamnă ciocolată, frişcă, marţipan, caramel, esenţă de rom.

Cofetăria „Crizantema" are o tradiţie de peste 30 de ani în arta prăjiturilor. Cum a reuşit să reziste? Ion Munteanu, patronul cofetăriei, spune că „secretul este munca". „99% este muncă, 1% este noroc". Ar fi, apoi, cofetarii, maeştrii bunătăţilor, ai cremelor, ai formelor şi ai culorilor. „Piaţa s-a cam aşezat. Consumatorii ne solicită produse de calitate, naturale. Iar noi folosim exclusiv ingrediente 100% naturale, nimic artificial", susţine Munteanu.

Patronul cofetăriei explică însă că oamenii alături de care lucrează au un rol extrem de important în povestea „Crizantema". Ei sunt trimişi regulat la traininguri, la specializări în străinătate (Franţa, Germania, Olanda, Italia), pentru a fi în permanenţă la curent cu noutăţile în domeniu, în scopul de a-şi îmbunătăţi tehnicile. Cofetăria are 32 de angajaţi, dintre care trei sunt maeştri cofetari, iar trei - cofetari specialişti.

„Vedetele" bunătăţilor din cofetăria „Crizantema" sunt prăjitura care dă şi numele cofetăriei (n.r. Crizantema), dar şi prăjitura Foret Noire - o reţetă nouă, care a prins contur în colaborare cu doi cofetari din Franţa, aflaţi aici pentru a le împărtăşi din experienţa lor cofetarilor de la „Crizantema".

Tot în vederea unui training pentru cofetarii constănţeni de la „Crizantema" vor sosi, la sfârşitul lunii aprilie, doi maeştri cofetari italieni, în scopul popularizării noilor reţete de îngheţată.

Pasiunea = ingredientul secret

„Constanţa stă prost la capitolul cofetării, pentru că tinerii nu mai merg în cofetării", este de părere Ion Munteanu. Tot el explică de ce nu mai vor oamenii prăjiturile clasice: „Oamenii vor noutate în permanenţă, s-au săturat de amandine, de savarine... În special tineretul". Şi totuşi, pe lângă muncă şi noroc, există ceva care desăvârşeşte prăjiturile de la Crizantema: „Recunosc, facem totul cu pasiune. Cofetăria este o artă. Trebuie să ai drag de ea, să munceşti cu dragoste, cu pasiune. Cred că, de fapt, acesta este ingredientul secret: pasiunea, dragostea", explică Ion Munteanu.

El susţine că maeştrii cofetari sunt un lucru rar în Constanţa.

crizantema2.jpg

Munteanu îşi aminteşte de comenzile năstruşnice pe care cofetăria sa le-a onorat de-a lungul celor peste 30 de ani de activitate. S-a întâmplat ca la o nuntă, pentru că tortul comandat de tinerii căsătoriţi a avut doi metri înălţime şi un diametru surprinzător, să nu încapă tortul pe uşă. După câteva peripeţii, acesta a ajuns în faţa invitaţilor la câteva ore după miezul nopţii.

Înainte de Sărbătorile Pascale, la „Crizantema" miroase a cozonaci. Cofetarii pregătesc tradiţionalii cozonaci, din ingrediente naturale. Din vitrine, ne fac cu ochiul ouă de ciocolată, cu figuri de marţipan înăuntru. Au aspectul unei dantele de ciocolată albă.

Cine coace prăjiturile de la „Crizantema"? Cofetarii? Spiriduşii? E dragostea! Numai ea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bianca 07 Apr, 2018 16:52 Cum pot comanda un tort ca cel din a doua imagine??