Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvaluiri.ro Rockul cucerește Capidava, misterioasa cetate a regelui get Dapyx

ro

27 Jun, 2017 20:12 2971 Marime text
Denumirea localității Capidava provine de la un toponim getic, care, potrivit lui W. Tomaschek - autorul lucrării Die alten Thraker, s-ar traduce prin "așezarea de la cotitură" - adică tocmai cotul pe care îl face fluviul Dunărea între satele Dunărea și localitatea Topalu. Vasile Pârvan este arheologul și istoricul român care identifică pentru prima oară Capidava drept reşedinţă a regelui get Dapyx, Pârvan considerând că aceasta ar fi avut ca areal probabil zona cuprinsă între localităţile Capidava, Carsium şi Ulmetum.

Dapyx a fost unul dintre cei mai importanți regi geți din zona Dobrogei în prima perioadă a secolului I Î.H.. Despre el și alți doi regi care au domnit concomitent în zona Dobrogei (Roles și Zyraxes) se știe că au purtat numeroase războaie cu armatele imperiului roman. Dobrogea acelor vremuri era caracterizată de o perioadă extrem de zbuciumată de războaie, deoarece aici se întâlneau trei mari civilizații: cea romană, cea elenă și cea getică.
 
Dio Cassius, în „Istorii Romane“ îl identifică pe regele Dapyx ca fiind în legătură directă cu campaniile generalului roman Marcus Licinus Crassus la Dunărea de Jos (numeroase lupte între armatele lui Dapyx și cele ale lui Marcus Licinius Crassus) şi trasează limitele regatului acestuia acestuia undeva în partea centrală a Scythiei Minor, mai precis în perimetrul cuprins între cetățile Capidava, Carsium, Ulmetum și Histria.

Articolul integral poate fi citit pe dezvaluiri.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii