Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvaluiri.ro Apă contaminată la robinetele din Saraiu!

ro

25 Nov, 2016 16:48 2789 Marime text
Apa este elementul indispensabil vieții. De calitatea ei depinde și calitatea vieții noastre, în acest sens normele UE fiind foarte stricte în ceea ce privește furnizarea apei potabile. Însă, pentru locuitorii comunei constănțene Saraiu lucrurile nu stau tocmai așa. De mai bine de două luni aceștia sunt în situația în care consumă apă plină de bacterii coliforme și enterococi. Femeile însărcinate și copiii cu vârsta de până la trei ani sunt în cel mai mare pericol dacă beau o astfel de apă.

Bacterii coliforme și enterococi în apa pe care o beau oamenii din Saraiu

În luna iunie 2015, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) acorda Primăriei comunei Saraiu licența nr. 3313/15.06.2015 pentru serviciul public de alimentare cu apă. Totodată, licența era însoțită și de o anexă în care erau prevăzute obligațiile primăriei ca furnizor de servicii. Astfel, conform articolului 14 (1) din anexă, titularul licenței are obligația să asigure calitatea apei potabile furnizată utilizatorilor. Doar că, după un an, primăria Saraiu a uitat, sau nu este capabilă, să asigure această calitate a apei potabile.

În urma unui control efectuat de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană– Constanța (DSPJ), în luna septembrie 2016, aceștia ajung la concluzia că la „sistemele de apă Saraiu și Dulgheru s-au constatat depășiri conform buletinelor de analiză la parametri microbiologici: număr total de germeni, coliformi totali, escherichia coli și enterococ”. Conform celor de la DSPJ, consumul unei astfel de ape contaminate poate duce la apariția bolilor infecțioase cu transmitere digestivă: diaree, dizenterie, hepatite. În același timp, primăriei Saraiu îi era pus în vedere (printr-o adresă din partea DSPJ Constanța, din 12.10.2016) să ia de urgență mai multe măsuri, printre care: spălarea și dezinfecția rezervoarelor, igienizarea forajelor și rezervoarelor, verificarea rețelei de apă etc.
Tot la finalul lunii septembrie, un locuitor din Saraiu, alarmat de faptul că deseori la robinet curge apă cu impurități, duce o probă de apă la laboratorul autorizat al RAJA SA pentru a controla calitatea apei pe care o consumă familia sa. Astfel, în data de 26 septembrie primește raportul nr. 1839 din partea Laboratorului de Încercări Apă Potabilă Palas (al RAJA SA) din care rezultă mai multe încălcări ale valorilor admise.

În primul rând, valoarea clorului rezidual liber în apa din Saraiu era de 0,03 mgCL2/litru, în timp ce valoarea admisă conform legislației în vigoare trebuia să fie cuprinsă între 0,1 și 0,5. Deci, clorul din apă este aproape inexistent, fapt ce dovedește că furnizorul de serviciu de apă (primăria Saraiu) nu respectă autorizația primită. De asemenea, au fost descoperite în apa ce curge la robinetul celor 1485 de abonați din Saraiu, nu mai puțin de 17 bacterii coliforme și 4 enterococi (valoarea admisă fiind 0)!

Un articol de Călin GAVRILAȘ, Mihai Răzvan ROTARU
Sursa foto dezvaluiri.ro
Articolul integral poate fi citit pe dezvaluiri.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii