Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vineri, doi judecători vor decide libertatea lui Radu Mazăre Procurorii cer, din nou, arestarea preventivă a primarului Constanţei

ro

15 Apr, 2014 00:00 3386 Marime text
Procurorii Anticorupţie nu renunţă. Ei vor ca Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern să fie arestaţi preventiv
 
18 aprilie 2014 - zi decisivă pentru Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, dar şi pentru afaceristul israelian Avraham Morgenstern. Vineri, doi judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României vor decide dacă Mazăre şi Morgenstern vor fi cercetaţi în libertate ori în stare de arest preventiv, aşa cum doresc procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combaterea Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. Pe data de 8 aprilie, primarul Constanţei a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, fiind acuzat de luare de mită. Tot atunci, tot pentru 24 de ore, a fost încătuşat şi Avraham Morgenstern. Pe data de 9 aprilie, judecătoarea Rodica Cosma a decis punerea în libertate a celor doi, sub control judiciar. Nemulţumiţi, procurorii au atacat cu contestaţie decizia mai sus precizată. Organele de anchetă susţin că israelianul i-ar fi remis lui Radu Ştefan Mazăre suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei care avea ca obiect contractul de construire a campusului social Henri Coandă, în valoare de 40.964.030 lei, fără TVA (circa 10 milioane de euro).
 
Pe scurt, conform DNA, la începutul anului 2011, Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire a locuinţelor modulare grupate în Campusul social „Henri Coandă“. Avraham Morgenstern ar fi vrut să îşi asigure câştigarea licitaţiei care urma a fi organizată, astfel că, în cursul anului 2011, i-ar fi remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, conform anchetatorilor. Banii ar fi trebuit să-i faciliteze câştigarea licitaţiei care avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). „Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan în favoarea firmei respective au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA, circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan”, potrivit DNA. În motivarea respingerii propunerii de arestare, judecătoarea Cosma a menţionat că „iniţierea unor proiecte de hotărâre ale Consiliului Local Constanţa de către inculpatul Radu Mazăre intra în atribuţiile sale de serviciu, nefiind de altfel reţinută în sarcina acestuia săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu ori a celei de neglijenţă în serviciu“, conform realitatea.net. De menţionat că, potrivit cotidianului România liberă, cei 175.000 de euro ar fi fost oferiţi prin intermediul afaceristului Emilian Schwartzenberg, un apropiat al edilului. După cum arătam şi în ediţiile trecute, Schwartzenberg apare în Exclusiv Art SRL, News Television SRL, Seaview Advertising SRL şi în Seaview Advertising Media. Emilian Schwartzenberg a condus şi SC Neocity Group România, unitate care, în prezent, deţine centrul comercial din Parcul Tăbăcărie, City Park Mall, ridicat pe un teren retrocedat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii