Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victoria lui Bursuc Adio, Puppy Vet! Câinii fără stăpân, gestionaţi direct de angajaţii Primăriei şi de societatea civilă (document)

ro

01 Feb, 2016 00:00 5835 Marime text


Vă mai amintiţi de Bursuc? Au trecut deja câteva luni de când jumătatea de căţel care îi alina zilele lui Liviu, un om al străzii, a fost luat de lângă stăpânul său şi eutanasiat. A fost nevoie ca acest căţel cu două picioare să fie sacrificat pentru ca situaţia câinilor fără stăpân din oraş să intre în atenţia autorităţilor locale şi, astfel, să se schimbe ceva.
 
După ce, în luna mai a anului trecut, toată atenţia era îndreptată spre cazul căţelului Bursuc, crescut de Liviu, un om al străzii, şi luat de lângă acesta pentru ca apoi să fie eutanasiat, un lung şir de acţiuni de protest au început. Cererile iubitorilor de animale au avut, în mare, aceeaşi miză: rezilierea contractului cu Puppy Vet SRL, firma care şi-a adjudecat în 2012 contractul privind gestionarea animalelor fără stăpân. Cum acest contract încetează de drept pe 3 februarie, municipalitatea a decis să nu mai organizeze o licitaţie publică pentru externalizarea acestui serviciu, ci, cu ajutorul societăţii civile, să se ocupe în interiorul aparatului administrativ de această problemă stringentă.
 

În cadrul şedinţei de vineri a Consiliului Local Municipal, ar fi trebuit să fie supus votului proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării şi funcţionării serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din municipiul Constanţa. Proiectul a fost însă retras de pe ordinea de zi.

„Am primit solicitări ca acest proiect să parcurgă etapa de transparenţă decizională. Am postat pe site regulamentul şi conţinutul hotărârii, pentru a-l dezbate cu asociaţiile de profil, cu voluntarii şi cu iubitorii de animale“, a explicat, atunci, primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.

 
„Nu ne dorim să mai avem o relaţie cu un terţ pentru a gestiona această problemă importantă a oraşului nostru. Ne dorim să o avem în interiorul aparatului administrativ şi să o gestionăm împreună cu voluntarii şi cu ONG-urile“, a adăugat Făgădău. 

Milioane de la Primăria Constanţa pentru câinii fără stăpân

Aşadar, după mai mulţi ani în care câinii fără stăpân au adus bani unei firme private, municipalitatea a ajuns la concluzia că situaţia SE POATE rezolva şi fără ajutorul acestor afacerişti şi că se pot găsi resurse în interiorul instituţiei.

„Ne dorim şi am alocat direcţiei de specialitate fonduri suficiente pentru înfiinţarea unui nou adăpost. La adăpostul existent vor fi aduşi câinii comunitari capturaţi neagresiv şi cei care sunt cu adevărat fără stăpân. Vreau să aduc la aceeaşi masă ONG-urile, voluntarii, iubitorii de animale, cei care vor face această muncă de gestionare a câinilor comunitari. Câinii care vor fi supuşi adopţiei vor fi transferaţi către un nou adăpost, iar pentru ceilalţi se vor asigura hrana şi tratamentul“, a declarat Decebal Făgădău.


Cât despre contractele pe care municipalitatea le are cu Puppy Vet SRL, acestea au fost destul de generoase. Primul datează din anul 2007, atunci când, pentru serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa, Primăria a încheiat un acord-cadru pe următorii patru ani cu firma Puppy Vet SRL, contra unei sume de aproximativ 4 milioane de lei. Adjudecatarul putea subcontracta contractul în limita unei sume de 16.000 de lei fără TVA pe lună, pentru serviciul de neutralizare cadavre (ambalare sac individual, transport incinerator, incinerare), fără a depăşi suma de 768.000 de lei/patru ani, fără TVA.


 
În 2012, a fost publicat anunţul de atribuire nr. 122499/16.03.2012, având ca obiect „Serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public din municipiul Constanţa“. Anunţul făcea referire la încheierea unui acord-cadru cu adjudecatarul. Un singur ofertant s-a găsit pentru acest contract, a cărui valoare a fost de 4.388.400 de lei, acela fiind Puppy Vet SRL. Câinii fără stăpân au adus aşadar o mulţime de bani în conturile firmei care a devenit „stăpână“ peste aceste biete animale.

Citeşte şi De la Biobaza Constanţa: Totul despre firma implicată în drama căţelului Bursuc, ajunsă în presa internaţională

„După ce Consiliul Local va parcurge această procedură de transparenţă decizională şi va aproba înfiinţarea serviciului propriu de gestionare a câinilor comunitari, ne vom apuca de treabă, vom renova spaţiile existente. Vrem să civilizăm această activitate, nu să vorbim despre ea de pe poziţii divergente“, a mai spus Decebal Făgădău.

 

Amintim că, în vara anului trecut, când a aflat despre situaţia de la Biobază, Decebal Făgădău a dispus o anchetă internă. „Poziţia mea fermă: Dezavuez «canicidul», dezavuez violenţa de orice formă şi sunt împotriva capturării violente a câinilor comunitari. Voi aplica întocmai prevederile legale, iar cei vinovaţi vor plăti. Nu sunt un susţinător al deciziilor radicale, dar dacă aşa ne tratăm câinii comunitari, aşa ne vom comporta şi noi cu ei.“

„Ancheta mea a fost stopată când am aflat că este în derulare o altă anchetă a organelor abilitate“, a declarat acesta vineri.

Citeşte şi Viceprimarul Decebal Făgădău solicită o anchetă: Protest pentru căţelul Bursuc la Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii