Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„„Verdict” de incompatibilitate de la ANI Primari celebri cu „sabia” deasupra capului

ro

04 Jul, 2013 00:00 2992 Marime text
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, ieri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
„Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa”, informează ANI. De menţionat este că printre cei 22 de aleşi locali se numără şi trei foşti primari.
 
„Incompatibilii”
 
Potrivit ANI, aleşii declaraţi incompatibili sunt Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, şi Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.
Acestora li se adaugă liberalul Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, aflat la al treilea mandat, Dumitru Chiru (USL), gospodarul şef din comuna Lumina (al doilea mandat), Constantin Radu, primarul USL al comunei Amzacea (al patrulea mandat), Gheorghe Chiriac (USL), şeful administraţiei locale din Mereni (al patrulea mandat), Mariana Gâju (USL), primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Nicolin (USL), edilul şef al oraşului Negru Vodă (al şaselea mandat), Niculae Stan (USL), fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian (USL), primarul comunei Topraisar (al cincilea mandat).
Ioan Suciu (PSD), fostul primar al comunei Ciobanu, se află, şi el, pe lista aleşilor locali incompatibili, ca şi fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache (PSD) şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan (PSD).
În această situaţie se mai află, susţine ANI, Marian Gălbinaşu, primarul USL al comunei Corbu (al treilea mandat), Gheorghe Manta (USL), gospodarul şef al localităţii Chirnogeni (al treilea mandat), Cristian Telehoi (USL), primarul din Cobadin, Marian Dan (USL), şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
De remarcat este că unii dintre cei mai sus menţionaţi ar fi fost, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, reprezentaţii unităţilor administrativ teritoriale nu doar în AGA a RAJA, ci şi în alte societăţi comerciale de interes local. Este cazul lui Marian Dan, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 28.09.2010 - prezent (ca urmare a deţinerii simulate a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL)”.
În vizorul ANI pentru o presupusă dublă incompatibilitate a intrat şi fostul primar din Mihail Kogălniceanu. Valer Iosif Mureşan s-a aflat, potrivit ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
 
Cine şi de ce nu a transmis un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare
 
Aşa cum a specificat ANI, printre cei 22 de aleşi locali declaraţi incompatibili există şi persoane care nu au transmis instituţiei un punct de vedere. „Cu excepţia lui Cîrjaliu Cristian Maricel, Gălbinaşu Marian, Stan Niculae, Telehoi Cristian şi Burcea Ion, toate persoanele evaluate au depuse la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se menţionează în comunicatul ANI.
În ceea ce-l priveşte, primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi a declarat că va trimite un punct de vedere abia după ce raportul ANI îi va parveni. „Ce importanţă avea punctul meu de vedere? Nu pot justifica decât faptul că am fost desemnat să reprezint interesele comunei în AGA. N-ar fi schimbat cu nimic un punct de vedere. După ce primesc raportul, cu siguranţă voi ataca în instanţă”, a menţionat el.
Nici primarul comunei Corbu, liberalul Marian Gălbinaşu, nu a considerat necesar să depună la dosar un punct de vedere: „Nu am făcut asta pentru că oricum ajungem în instanţă. Am răspuns la ce ne-au cerut, dar prin documente. Punct de vedere însă nu am mai trimis”.
Ion Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa, a declarat că i-a transmis avocatului său documentele necesare, dar a mărturisit că acesta din urmă se ocupă de tot, lăsând de înţeles că nu ştie dacă la dosar a ajuns şi punctul său de vedere.
Nu în ultimul rând, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a explicat: „Nu am trimis un punct de vedere pentru că mă aşteptam la această decizie. Aştept înştiinţarea şi voi ataca în instanţă. Mai mult, voi deschide pe penal o acţiune pentru abuz în serviciu împotriva funcţionarilor ANI. Din cauza lor, patrimoniul public al comunei este lăsat de izbelişte. ANI a descoperit roata. Legea 215 spune că reprezentantul unităţii administrative este primarul. De ce sunt eu incompatibil?!?”.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Niculae Stan, fostul primarul din Pecineaga, dar acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Prefectura Constanţa nu a primit rapoartele ANI
 
Conform declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, ANI nu ar fi trimis, până ieri după amiază, Prefecturii Constanţa rapoartele privind incompatibilitatea celor 22 de aleşi locali. „Rapoartele vor veni la prefectură abia după ce ele vor fi transmise celor 22 de aleşi locali. La prefectură se transmit doar spre ştiinţă”, a declarat Bola.
Întrebat dacă va acţiona în vreun sens după decizia ANI, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a afirmat: „Sunt convins că, după episodul cu Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, toţi cei vizaţi vor acţiona în instanţă decizia ANI. Aşteptăm să se deruleze cele două etape: fondul şi recursul”.
Amintim că, în urmă cu fix un an, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii