Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Gheorghe Ionescu îşi mută afacerile acasă la PSD (document)

ro

20 Sep, 2010 01:54 8274 Marime text
deschidere.jpgÎn 2005, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaţionale de Afaceri SA

Antreprenorul general al mult-trâmbiţatei Marine Tomis îşi mută sediul la Constanţa.

Gabriel_Valentin_Parvulescu_233.jpgPe 23 august a.c., asociaţii Tomis Marina Management SRL, Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, reprezentată de Valentin Gheorghe Ionescu şi Euromarina SA, prin administratorii Nihat Mustafa Demirel şi Malik Kececioglu Hassan au decis schimbarea sediului social din Bucureşti, sectorul 1, str. Octav Cocărescu nr. 22, în Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr. 102, etaj 1, camera 10. Cu această ocazie, asociaţii au completat şi obiectul secundar de activitate cu dezvoltare (promovare) imobiliară, lucrări de demolare a construcţiilor, lucrări de pregătire a terenului, lucrări de instalaţii electrice, de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, dar şi alte lucrări de instalaţii pentru construcţii. Hotărârea a fost adoptată pe 23 august a.c., la sediul societăţii. Născută în zodia norocoasă a afacerilor ce poartă „pecetea" Mazăre, Tomis Marina Management poate fi considerată un business controversat. Pe lângă faptul că firma este administrată de Valentin Gheorghe Ionescu, co-inculpat alături de primarul Radu Mazăre în dosarul retrocedărilor, director al acesteia este Valentin-Gabriel Pîrvulescu, consilier local PSD, fost director al Sistemelor Internaţionale de Afaceri şi bun prieten al edilului Constanţei. Şi, pentru ca cercul să se închidă, noul sediu al Tomis Marina Management este pe strada Mircea cel Bătrân nr. 102, „casa" Partidului Social Democrat Constanţa. În fostul restaurant Astoria mai găsim sedii sociale ale unor afaceri cu iz PSD-ist precum Pozitron Medical Investigation, Energy Power Solution sau KLD Services.

„Amantlâc" pentru Marina

Aşa cum am menţionat anterior, Tomis Marina Management este antreprenorul general al proiectului Marina Tomis, care ar fi trebuit finalizat de ceva vreme.

Afacerea îşi are începutul în 2005. În acea vreme, sub conducerea lui Gheorghe Moldoveanu, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. SIA este unul dintre business-urile lui Valentin Gheorghe Ionescu (VGI). Afacerea a fost considerată în presa vremii unul dintre tunurile conducerii CN APMC. În 2005, SIA era deţinută, în proporţie de 80%, de Valentin Gheorghe Ionescu. Între timp, situaţia s-a modificat, iar afaceristul a rămas cu numai 1,666%. În societate, bucureşteanul îi are ca asociaţi pe soţia sa, Alina Gabriela, dar şi pe Virgil Berariu, Gabriela Porancea şi MasterJob Limited (93,33%), societate cipriotă. În afacerea „Marina Tomis" a intrat, în 2007, SC Sisteme Integrate de Afaceri, transformată pe 8 octombrie 2007, la numai trei luni de la înfiinţare, în SC Tomis Marina Management. Rolul primit: antreprenor general al lucrărilor. Evident, acţionar în noua societate era şi este în continuare SIA lui VGI. Acţionariatul Tomis Marina Management ne arată că pe fir au intrat şi nişte turci, dar nu dintre aceia necunoscuţi afacerilor mioritice. Într-o Adunare Generală a Acţionarilor, Tomis Marina Management s-a decis ca firma turcilor, SC Euromarina SA, să se implice în afacere, dar numai în urma virării unui aport la capital de 7.300.000 de lei. Adică, o sumă mai mare probabil decât redevenţa pe care SIA o plăteşte la APMC pentru toţi cei 25 de ani de concesiune.

„Gaşca" de la DNA

Trebuie menţionat faptul că în 2005, anul închirierii, s-a vehiculat faptul că redevenţa pe care Sistemele lui Ionescu o plătesc pentru Portul Turistic Tomis este de numai „câteva mii de euro pe lună", sumă infimă pentru importanţa obiectivului închiriat. Aşadar, în AGA din 15 februarie 2008, Sisteme Internaţionale de Afaceri, reprezentată de Alina Ionescu şi SC Euromarina SA, prin Hasan Malik Kececioglu şi Mustafa Nihat Demirel, se înţeleg asupra cooptării societăţii otomane în afacere, dar numai „la data vărsării efective a contribuţiei la capitalul social", care avea să aibă loc „la sfârşitul zilei de 22.02.2008". Cum turcii şi-au ţinut promisiunea, Euromarina a ajuns să deţină 50% din afacerea „Marina".

Valentin Gheorghe Ionescu este un nume des întâlnit în peisajul afaceristic constănţean. Implicat în business-uri cu eoliene, terenuri şi centre comerciale, Ionescu a... crescut cu Radu Mazăre, cei doi fiind colegi în Institutul de Marină şi, probabil, acela fiind punctul de plecare al prieteniei şi colaborării lor. În comunicatul remis de Direcţia Naţională Anticorupţie în octombrie 2008, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa, Habitat şi Ambient SA, apare la capitolul „cesionari cumpărători de drepturi succesorale". Alături de Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu şi Cristian Borcea, Ionescu a reuşit să intre în posesia unor terenuri din zone foarte bune ale Constanţei, majoritatea făcând parte din averea familiei Movilă. Numele lui Valentin Gheorghe Ionescu apare în SC Euro Antreprenor SRL, Jacobs, Hendrix & Partners SRL, Societatea Naţională de Distribuţie SA, Dusep SA, Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Compania de Tutun şi Ziare SA, Habitat şi Ambient SA, Rezident Com SA. Sisteme Internaţionale de afaceri este implicată în Power Marine, firmă care se ocupă de organizarea cursei de bărci de pe lacul Siutghiol, atât de dragă sufletului primarului Radu Mazăre.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii