Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un popas in drumul spre rai?! Teodosie face manastire in Natura 2000 (document)

ro

24 Mar, 2010 02:24 4675 Marime text
deschidere.jpg„Terenul este proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului Constanţa şi se află în perimetrul Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA 0073 Măcin - Niculiţel, declarată parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000"

Arhiepiscopul Tomisului pare a avea un hobby: construirea de lăcaşuri de cult în arii protejate.

Mai nou, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi a avizat PUZ-ul pentru Complexul Monahal - Mănăstirea Dinogeţia, care se va ridica în extravilanul comunei Jijila, în judeţul Tulcea. Poate că nu judeţul ar fi problema, ci locul precis ales de Arhiepiscopia Tomisului pentru noua ctitorire. Avizul nr. 3 din 27 ianuarie a.c. (pe care îl puteţi vedea pe www.ziuadeconstanta.ro), purtând semnătura lui Constantin Petrea, director coordonator al ARPM Galaţi, spune că „terenul este proprietatea Arhiepiscopiei Tomisului Constanţa şi se află în perimetrul Ariei de Protecţie Specială Avifaunistică ROSPA 0073 Măcin - Niculiţel, declarată parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000. Amplasamentul planului se află situat în zona de protecţie a cetăţii Dinogeţia". Aşadar, în plină arie protejată, în plină Natura 2000, Arhiepiscopia lui Teodosie, mai pune de-o mănăstire. Încă un „popas în drumul spre rai", aşa cum sună sloganul Arhiepiscopiei Tomisului. Şi nici măcar nu este vorba despre un caz singular. Noua mănăstire va avea, potrivit PUZ-ului, o biserică în formă de cruce, având regim maxim de înălţime P+1E, un turn de clopotniţă de 25 mp, spaţii de locuire pe o suprafaţă de 1,418 mp, curte interioară, grădină, spaţii verzi, circulaţii rutiere, dar şi pietonale. Toate pe 1,000494 ha, atât cât are tarlaua T6, parcela A87, pe care va fi amplasat Complexul Monahal.

ips_teodosie_07.jpgPrecedentele Limanu şi Axiopolis

Este adevărat, avizul de mediu menţionează o mulţime de documente, certificate şi avize din partea a numeroase instituţii. Însă, ce nu se menţionează este dacă legea permite construirea în ariile protejate, în special în cele care se află pe lista Natura 2000. pentru că, se pare că Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi nu a ţinut prea mare cont de amplasamentul noului locaş de cult. Pentru a ne lămuri, am încercat să îl contactăm pe Constantin Petrea, director coordonator al ARPM Galaţi, numai că acesta lipsea de la birou. În orice caz, aşteptăm cu nerăbdare o explicaţie. Pasiunea lui Teodosie pentru ariile protejate este binecunoscută. Anul trecut, cotidianul România Liberă nota faptul că în Dobrogea au fost construite, la iniţiativa Arhiepiscopului de Tomis, nu mai puţin de şapte mănăstiri în arii protejate, fără autorizaţii de mediu, în locuri precum Măcin, Babadag, Topolog sau Valea Teilor. În 2008, ZIUA de Constanţa informa că Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi avizase construirea ansamblului mănăstiresc Limanu. Proiectul prevedea ridicarea unei mănăstiri în apropierea rezervaţiei de la Hagieni, la nord de lacul cu acelaşi nume. Dar acesta nu era un caz izolat. Mănăstirea Axiopolis este foarte aproape de aria protejată „lacul fosilifer Cernavodă". Site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa ne spune că pădurea Hagieni apare ca o insulă de arbori termofili în stepa dobrogeană. Excepţionala ei importanţă ştiinţifică naţională şi internaţională rezidă din poziţia ei geografică, la intersecţia căilor de migrare a florelor pontică, balcanică, mediteraneană, central-europeană, aralocaspică şi iliro-moesiacă, ceea ce a determinat un amestec de elemente floristice de o mare bogăţie şi varietate. Contactat telefonic, Alin Boc, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a spus că nu ştie nimic despre noua mănăstire, dar se va interesa şi ne va comunica zilele următoare.

(Va urma)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pocaitul 27 Mar, 2010 21:57 asta nu a ajuns inca in puscarie.....?????????????????
  • ucseer 24 Mar, 2010 20:03 Numai langa Monumentul Memorial de la Poarta Alba, ridicat de Asociatia Fostilor Detinuti Politic din Constanta, in memoria celor exterminati de comunisti, pe canal, in anii 1950-1953, multi fiind chiar preoti, nu a vrut IPS sa ridice un lacas monahal. Si asta, dupa ce Presedintele filialei Constanta al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic facuse toate diligentele pentru obtinerea terenului, promisese concursul, inclusiv material si chiar avusese o discutie cu IPS la fata locului si obtinuse acordul acestuia. De ce o fi ingropat IPS proiectul si a adoptat legea tacerii la demersurile AFDPR Constanta, stie numai domnia sa. Noi doar banuim.
  • karadeniz 24 Mar, 2010 16:25 Cred ca se impune o secularizare. biserica Romana a ajuns cea mai bogata institutie din tara. si nu prin munca ei ci prin danii si pomeni.
  • c.neagoe 24 Mar, 2010 07:35 Cine opreste nelegiuirile inalt prea racitului teodosie , informator al securitatii , cel care a distrus si tot ce se putea distruge si in Constanta .In loc sa stea in puscarie pt. spagile pe care le solicita preotilor etc , taie si spinzura in toata Dobrogea si se pare ca si in sfintul sinod . mai este credibila biserica ortodoxa romana aparind un astfel de individ (inalt ierarh ) ?