Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un necaz nu vine niciodată singur... Bătaie de joc sau birocraţie dusă la extrem în cazul fetiţei moarte pe strada Steagului?

ro

02 Dec, 2016 00:00 8356 Marime text
Ziua de Sfântul Andrei, considerată de mare însemnătate creştină pentru români s-a dovedit a fi una blestemată pentru o familie din Constanţa. Roxana, fiica lor de numai 12 ani, plecată la joacă, şi-a găsit sfârşitul într-un mod cumplit, după ce a căzut în gol de la etajul cinci al unui imobil aflat în construcţie pe strada Steagului din cartierul Coiciu.

De parcă durerea nu ar fi fost suficient de sfâşietoare pentru mama fetiţei plecate prea devreme printre îngeri, femeia s-a trezit într-un adevărat coşmar după ce, la morgă, medicul legist ar fi refuzat să efectueze necropsia înainte de a primi suma de 1.000 de lei. Persoane cu suflet, înduioşate profund de drama unei mame rămase fără cel mai de preţ avut al ei, i-au donat cei 1.000 de lei pentru ca trupul neînsufleţit al copilei să fie autopsiat şi să aibă apoi parte de ritualul funerar creştinesc. Doar că drama nu se opreşte aici. Femeia nu se aştepta nici în ruptul capului ca o astfel de nenorocire s-o lovească tocmai pe ea, astfel că decesul fiicei sale a luat-o complet pe nepregătite, ea neavând banii necesari pentru înmormântare.

Cum autorităţile au dat dovadă de o răceală şi un cinism ieşite din comun în faţa dramei femeii, Grupul Mămicilor Constănţene – singurele care au empatizat real cu ea – au lansat pe reţelele de socializare un apel umanitar pentru ca Roxana, micuţa de numai 12 ani, care a murit în urma unui accident la joacă, să fie înmormântată aşa cum se cuvine. Revoltă în spaţiul public Reacţia autorităţilor în acest caz a stârnit furia internauţilor care au aflat de poveste. „Nici măcar în caz de tragedie ăştia (n.red. autorităţile) nu-şi potolesc foamea de bani“, a comentat cineva. „Ăştia sunt imuni la durere. Pentru ei este doar o afacere“, este de părere o altă constănţeancă.

„Nu se gândesc că este vorba de durerea unei mame“, a fost remarcat unei utilizatoare de Facebook. „Nu se poate aşa ceva. Profită de oameni şi calcă pe cadavre“, a scris o altă mămică pe reţeaua de socializare. Este legală taxa percepută de medicul autopsist? Am încercat să obţinem un punct de vedere oficial cu privire la neînţelegerea generată în acest caz şi am stat de vorbă cu medicul legist Marius Popa, coodonatorul Serviciului de Medicină Legală de la Constanţa. Acesta a declarat pentru ZIUA de Constanţa că „nu există nicio justificare legală pentru ca medicul care a efectuat necropsia să solicite această sumă. Există doar o taxă de 25 de lei care se percepe de la aparţinători pentru eliberare certificatului constatator şi o taxă opţională de 77 de lei pentru îmbălsămare, cumulat însemnând 102 lei. În afară de aceste două taxe prevăzute legale, nu există temei pentru perceperea altor sume“.

Mai mult, am aflat că, în mod normal, în cazul unor astfel de proceduri, costul necropsiei este suportat de autoritatea care solicită acest serviciu. După caz, poate fi vorba de structuri ale MAI sau ale Ministerului Public. Tragedie finalizată cu dosar penal După decesul fetei de 12 ani, poliţiştii Secţiei 4 din Constanţa au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Sunt vizaţi de anchetă atât părinţii, care au lăsat copilul nesupravegheat, dar şi proprietarii imobilului unde s-a întâmplat nenorocirea. ZIUA de Constanţa a încercat să obţină un punct de vedere de la firma care construieşte acel bloc pe strada Steagului din Constanţa, însă reprezentanţii societăţii nu au putut fi contactati, deocamdată, să ofere vreo poziţie oficială în acest sens. Din acest moment, doar justiţia mai poate face lumină în acest caz încărcat de durere şi amărăciune.

Între timp, trupul neînsufleţit al copilei a fost externat de la morgă şi dus la Capela Cimitirului Central pentru a fi pregătit de înmormântare. Zeci de persoane care au aflat de tragica poveste s-au oferit să ajute familia îndoliată cu cele necesare ceremoniei funerare. De altfel, oricine crede că poate fi de ajutor părinţilor Roxanei, o poate contacta pe mamă la numărul de telefon 0770.945.237 – Luminiţa Mangir.

Citeşte şi:

„Haideţi să-i ajutăm!”
Mama fetiţei din Constanţa care a murit căzând de la etajul cinci nu are bani de înmormântare


UPDATE
Dosar penal! Sfârşit tragic pentru o copilă căzută de la etajul 5 al unui bloc în construcţie! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii