Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tucan si Constantinescu, samsarii soselei de centura

ro

10 Jan, 2008 00:00 2429 Marime text
1199913324.jpg

Scandalul legat de deszapezire, in care au fost antrenate Prefectura si Directia Regionala de Drumuri si Poduri, pe de o parte, si Primaria si Consiliul Judetean pe de alta parte, este un razboi dus intre PSD si PNL, nu si intre sefii DRDP si CJC, intre care exista o apropiere si care planuiesc sa devina parteneri de afaceri

Zapada care a paralizat municipiul Constanta, ca de altfel si judetul, a scos din amorteala orgoliile politice ale celor care ne conduc. Prefectul a intrat in conflict cu presedintele Consiliului Judetean (CJC) pe tema unui tronson de drum deszapezit, iar Primaria Constanta a ajuns la cutite cu Directia Regionala Drumuri si Poduri (DRDP), dupa ce echipele drumarilor au iesit pe strazile municipiului, chipurile pentru a le deszapezi. Motivul mobilizarii de forte din cadrul DRDP a fost cu totul altul si anume "pohta" directorului liberal Jean-Paul Tucan de a-si face imagine. Proaspat intors din vacanta, pe care si-a petrecut-o peste hotare, Tucan s-a aruncat in lupta cu nametii, desigur in fata camerelor de luat vederi pentru a-si asigura aparitia la stiri, si a intrat pe tarlaua lui Mazare... Sau mai bine zis a viceprimarului Stan care, dupa cum a tinut sa sublinieze chiar el, este seful Comandamentului pentru situatii de urgenta din cadrul primariei. Cum era de asteptat, lupta mediatica pentru un petic de zapada a izbucnit si intre cele doua institutii. Viceprimarul Constantei a lansat atacul la adresa DRDP sustinand ca pe bulevardele pe care au intervenit echipajele de la drumuri nationale s-a imprastiat sare. El a precizat ca sarea ca material antiderapant dauneaza asfaltului, iar firma israeliana care a asfaltat strazile municipiului ameninta cu ridicarea garantiei pentru lucrarile efectuate. Curios este faptul ca echipele DRDP au intervenit pe carosabil in timpul noptii, iar a doua zi dimineata se luasera deja probe de la nivelul asfaltului, dupa cum a declarat Gabriel Stan.

Tucan a aruncat cu sare... in ochii prefectului

Nu se stie deocamdata, daca Tucan a dat sau nu cu sare pe asfalt, insa sigur a aruncat cu sare in ochii constantenilor si chiar ai autoritatilor pentru ca scandalul dintre DRDP si Primarie este unul intre PNL si PSD si nu neaparat intre liberali si anumiti social-democrati. Primul inselat de penelistul Tucan este prefectul Danut Culetu, liberal si el la origini, care i-a tinut partea sefului DRDP in disputa cu CJC privind deszapezirea drumului Constanta - Negru Voda. Numai ca asa zisa disputa a fost una inchipuita pentru ca Tucan si Constantinescu au actionat in parteneriat si acolo, iar prefectul a fost indus in eroare. Gurile rele sustin ca in realitate exista o apropiere intre Tucan si presedintele CJC Nicusor Constantinescu, iar aceasta relatie, spun "astrele", este sau poate fi benefica pentru amandoi. Ca intre cei doi exista o legatura o dovedeste si Hotararea Consiliului Judetean Constanta nr. 175/23.07.2007, initiata chiar de catre Constantinescu, prin care Jean-Paul Tucan este numit, alaturi de Marin Negoita si Aurelian Catalin Pilca, membru in Consiliul de Administratie (CA) al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, din cadrul CJC. Liberalul l-a substituit pe Aidan Ibram in CA al RAJDP, asa cum l-a inlocuit si la conducerea DRDP. Argumentele cuprinse in expunerea de motive a HCJC nr. 175/2007, privind includerea lui Tucan in CA al RAJDP, sunt fortate ca sa nu spunem neconforme cu realitatea. Initiatorul propunerii considera ca includerea lui Tucan, pe langa ceilalti doi membri (pe care nu-i contestam), in CA "va conduce la cresterea calitativa a actului de conducere". Urmatoarea fraza este cea care bate la ochi: "Experienta in conducerea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta in calitate de director general a domnului Tucan Jean-Paul, il recomanda ca fiind persoana specializata in domeniul de activitate al Regiei Autonome". Avand in vedere faptul ca de la instalarea lui Tucan ca director la DRDP pe 1 iunie (pe 22 mai 2007 a fost numit in functie) si pana in momentul aprobarii hotararii CJC de mai sus au trecut doar doua luni este cel putin exagerata exprimarea referitoare la experienta lui ca director al DRDP. Intr-o astfel de situatie se poate vorbi mai degraba de o lipsa de experienta.

Afacere de ordinul sutelor de mii de euro

Surse din cadrul PNL, care au preferat sa nu-si faca publica identitatea, ne-au declarat ca apropierea dintre Jean cel Tucan si Nicusor Constantinescu are la baza interese financiare comune. Mai exact, se pare ca Nicusor Constantinescu si l-ar fi adus pe Tucan in ograda CJC (CA al RAJDP) pentru a pune impreuna bazele unei afaceri profitabile ce se intrevede la orizont in perioada urmatoare. Este vorba despre construirea soselei de centura a Constantei. Valoarea proiectului se ridica la 120 de milioane de euro, bani care au fost deja obtinuti de la BERD. Soseaua va trece pe langa localitatile Ovidiu - Poiana - Constanta -Valu lui Traian - Cumpana - Lazu - Agigea. Potul cel mare pe care il tintesc cei doi potentiali parteneri de afaceri sunt terenurile pe care va fi construita autostrada. Aceleasi surse ne-au precizat ca parteneriatul celor doi sefi de institutii urmareste in primul rand identificarea cu exactitate a terenurilor si cumpararea lor, chiar si prin intermediari, pentru ca mai apoi sa primeasca sume uriase de bani despagubire de la stat pentru parcelele "taiate in doua" de autostrada. O astfel de piata speculativa, dezvoltata odata cu constructia de autostrazi, poate aduce beneficii uriase proprietarilor terenurilor respective. Este vorba despre sume uriase, care pornesc de la mai multe zeci de mii de euro pe hectar, ce ar putea deveni sute de mii de euro daca avem in vedere faptul ca aceasta comunicatie, de tip autostrada, de care vor beneficia constantenii, va avea o lungime de 22 kilometri, cu doua benzi pe sens, plus o banda de urgenta. Mai mult decat atat, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca in jurul unei autostrazi se dezvolta o serie de afaceri conexe cum ar fi fast-food-uri, moteluri, parcari, benzinarii, depozite de materiale etc. Prin urmare, detinatorii acestor terenuri s-ar putea imbogati peste noapte. Avand in vedere cele prezentate mai sus este posibil sa le stim deja identitatea a doi dintre ei.

Alianta PNL-PSD la Navodari, alt proiect comun

Constantinescu si seful DRDP s-au coalizat deja si pe plan politic. Este vorba despre alianta PNL-PSD care este in formare la nivelul orasului Navodari si care va fi parafata cel mai probabil chiar inaintea alegerilor locale din acest an. Se stie faptul ca Tucan ravneste la Primaria Navodari, ca de altfel si candidatul PSD, Nicolae Matei, adversarul declarat al actualului edil Tudorel Calapod. Avand in vedere faptul ca primarul Calapod conduce detasat in preferintele electoratului cei doi, Tucan si Matei, se sfatuira sa se alieze impotriva lui pentru a avea o sansa la alegeri. Intelegerea este ca unul dintre ei sa iasa primar, iar celuilalt sa-i revina locul de secund in administratia locala. Se pare ca strategul acestei pactizari este chiar seful CJC, care in calitate de primvicepresedinte al organizatiei judetene PSD Constanta va conduce "ostilitatile" electorale la Navodari.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii