Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tricolorii au câștigat, la Constanța, meciul cu SUA Ambasadorul Hans Klemm i-a înmânat echipei României trofeul Jackie Robinson (galerie foto)

ro

16 Apr, 2017 00:00 4675 Marime text
Sărbătoare sportivă, ieri, la Constanța, pe stadionul „Portul“, care a găzduit un meci-eveniment de baseball între echipa SUA, formată din militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu, şi echipa naţională de baseball a României.

Meciul a celebrat 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Astfel, Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă în lupta pentru egalitate și pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi a toleranţei.

Atmosferă de sărbătoare

Numeroșii spectatori prezenți ieri au parte de o atmosferă de sărbătoare tipic americană, cu muzică, fast food, răcoritoare și locuri de joacă pentru copii, stadionul „Portul” fiind pregătit în cele mai mici amănunte pentru partida demonstrativă de baseball. A fost amenajată și tribuna oficială, fiind aduse scaune şi fiind montate gradene de lemn. De asemenea, zona a fost împrejmuită cu un element decorativ american. Nu în ultimul rând, a fost amenajată o zonă cu mâncare tradiţională românească și un spațiu unde copiii au jucat baseball. Voluntarii au împărțit tricouri cu însemnele evenimentului şi pliante cu regulile jocului de baseball. Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Baseball și Softball și Ambasada SUA în România, cu sprijin local.

David Burlacu a interpretat cele două imnuri naționale

La partidă a fost prezent și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, însoțit de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. La tribuna oficială, cei doi i-au avut în preajmă, printre alții, pe Nicolae Dan Tivilichi, directorul general al Companiei Naționale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, pe Muurat Iusuf, muftiul Cultului Musulman din România, și pe fostul deputat UDTTMR Varol Amet. De asemenea, au fost prezenți și Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, dar și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, precum Mariana Solomon, Emil Ionescu sau Marian Țuțuianu. Doi cercetaşi marini din Constanţa, un băiat și o fată, au purtat drapelul României și al SUA, iar David Burlacu, elev al Școlii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica“ din Constanța a interpretat cele două imnuri naționale. Din tribună au asistat la meci și componenții echipei de baschet Athletic Constanța.

Toți au jucat cu numărul 42 pe tricou

După ce Hans Klemm, Decebal Făgădău și Andrei Mirescu, președintele Federației Române de Baseball și Softball, au ținut discursurile de început, primarul Constanței a aruncat în mod simbolic prima minge a meciului, iar partida putea să înceapă. Toți jucătorii, atât cei americani, cât și românii au purtat pe tricouri numărul 42, cel cu care a evoluat în Major League Baseball legendarul Jackie Robinson. După ce acesta a încheiat activitatea competițională, numărul 42 a fost retras, nicio echipă nemaialocându-l în semn de respect.

Simbol al egalității și al respectului

„Marcăm astăzi (n.r. ieri) mai multe evenimente, atât meciul de baseball în cinstea lui Jackie Robinson, cât şi parteneriatul româno - american , care a făcut posibilă derularea acestei partide. Celebrăm curajul lui Jackie Robinson, primul jucător afro-american din Major League Baseball, care, acum exact 70 de ani, a spart barierele de culoare, devenind un simbol al egalităţii şi al respectului. Drepturile minorităţilor sunt valori respectate atât de România, cât şi de SUA. Jackie Robinson a ridicat vocea pentru toleranţă”, a spus Hans Klemm. „Fie ca cea mai bună echipa să câştige jocul de astăzi (n.r. ieri)!”, a mai spus ambasadorul SUA în România.

Președintele Federației a fost căpitanul de echipă

Cele două echipe au jucat o variantă scurtă a baseball-ului, de șapte reprize, la final fiind câștigătoare România, care s-a impus cu 7-2. Din echipa tricoloră au făcut parte: Dan Panaitescu - Bucureşti, Andrei Mihai - Bucureşti, Eduard Pârvu - Botoşani, Sorin Şerbănescu - Bucureşti, Andrei Mirescu (preşedintele Federaţiei și căpitan al echipei) - Bucureşti, Adrian Preda - Bucureşti, Lucian Manole - Bucureşti, Iulian Şerban - Călăraşi, Bogdan Pârvu - Botoşani, Andrei Adumitrăchioaie - Bucureşti, Beniamin Pârvu - Botoşani, Vlad Becșan - Bucureşti şi Cristian Leonida - Bucureşti. Antrenor al lotului este Gabriel Adumitrăchioaie, care îndeplineşte şi funcţia de secretar general al Federaţiei Române de Baseball şi Softball.

În plan e și un meci similar de oină

„A fost prima aruncare din viaţa mea la un meci de baseball şi mă bucur că a avut loc la Constanţa, la o partidă atât de importantă. Această confruntare marchează un moment important din istoria baseball-ului din SUA, care aminteşte de sport, de unirea oamenilor, de curaj şi de toleranţă, totul transformându-se într-o sărbătoare. În Constanţa, există toleranţă şi oameni uniţi, iar sportul e la el acasă. Ne propunem să construim din această zi un eveniment anual. Apreciez prezenţa atâtor constănţeni la acest eveniment, în ciuda faptului că e Sâmbăta Mare. La anul, ne gândim să organizăm și un meci de oină, pentru a arăta similitudinile dintre cele două sporturi. Ne-am dori ca oina să ajungă măcar la jumătatea cifrelor pe care le înregistrează astăzi baseball-ul”, a declarat și Decebal Făgădău.

Copiii au făcut galerie

În timpul desfăşurării partidei, un reprezentant al FRBS a comentat desfășurarea ostilităților, explicând regulile jocului şi oferind date despre istoria baseball-ului în România. În tribunele stadionului „Portul" au fost şi mici practicanţi de baseball din alte judeţe, care i-au făcut galerie echipei tricolore. Echipa României, câştigătoarea primei partide de baseball jucată la Constanța, a primit trofeul Jackie Robinson, care a fost înmânat de Hans Klemm.

România a condus cu 5-0 și 7-1

La începutul reprizei a cincea, România se afla în avantaj cu 5-0. La acest scor, echipa SUA a reușit primul punct, iar înainte de startul reprizei a şaptea, ultima, rezultatul era 7-1 în favoarea României. Americanii au mai reușit un punct, astfel că scorul final a fost 7-2 pentru România. Ambasadorul Hans Klemm le-a înmânat învingătorilor trofeul Jackie Robinson, iar înaltul oficial american și primarul Decebal Făgădău au primit din partea Federației Române de Baseball și Softball câte un tricou cu numele fiecăruia și numărul 42 și o șapcă.

„Baseball-ul oferă multe surprize“

„Nu ne așteptam să câștigăm atât de ușor. Ne propusesem să fim aproape de ei, dar baseball-ul oferă multe surprize. Puteau reveni și americanii, au avut momente bune în joc, însă noi am reușit să ținem tempo-ul partidei, iar victoria ne-a revenit. Sper că, astăzi (n.r. ieri), la Constanța, a fost o acțiune reușită și că am transmis un mesaj puternic, al sportului și al valorilor de toleranță și egalitate. Am fost onorați să fim la Constanța, pentru a începe o tradiție pe care sperăm că o vom continua mult timp de acum înainte. A fost o mare bucurie pentru noi să fim parte din celebrarea unei zile precum 15 aprilie“, a precizat, la final, Andrei Mirescu.



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii