Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedia de la cimitir se poate repeta Drăghici - „Voi vreţi să mă băgaţi în puşcărie?!" (galerie foto)

ro

07 Apr, 2011 01:32 5217 Marime text
deschidere.jpgTragedia de săptămâna trecută, în urma căreia un om a murit strivit de gardul Cimitirului Central, iar un altul se află în stare gravă la spital, pare să fi fost dată uitării.

Golul din gard şi lacrimile unei familii care şi-a îngropat tatăl prea devreme au rămas ultimele semne ale unei nenorociri care nu a făcut altceva decât să tragă un semnal de alarmă. Primăria, proprietarul locului de veci, nu mai spune nimic. Viceprimarul Gabi Stan, cel în sarcinile căruia se află cimitirul, este zâmbitor şi lipsit de griji, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Prestatorul de servicii, Clares SRL, şi administratorul său, Dumitru Drăghici, nu oferă decât scuze şi... reparaţii.

gard-Cimitirul_central_casa_mortuara_002.jpgAşadar, cei văzuţi ca fiind responsabili din punct de vedere moral pentru moartea unui om o dau... de gard, aşa cum se spune în popor. Atenţia opiniei publice s-a îndreptat înspre partea de gard de pe strada I.L. Caragiale, acolo unde s-a petrecut grozăvia. Însă, din câte se pare, situaţia nu este mai frumoasă nici pe celelalte laturi ale gardului. Spre exemplu, partea dinspre strada Bărăganului arată ca şi cum nimic nu ar fi în neregulă. De la depărtare. Realitatea este cruntă... Gropi umplute cu gunoaie sau cu pământ îndesat cu chiu, cu vai, cât mai uniform. Plăcile din care este format gardul nici nu mai sunt aliniate corespunzător, fiind una mai ridicată, iar cealaltă mai joasă, din cauza tasării pământului.

gard-Cimitirul_central_gard_002.jpg În unele părţi s-a încercat o spoială, probabil de la întâmplarea tragediei, dar nu s-a reuşit acoperirea urmelor. Ca un scenariu, dacă ar fi să cadă vreo bucată din gardul de pe strada Bărăganului, probabil că situaţia ar fi şi mai dezastruoasă. Trotuarul este mai îngust decât cel de pe I.L. Caragiale, la fel şi strada şi, cu siguranţă, bucata căzută ar strivi vreun om de pe stradă sau vreun autovehicul aflat în trafic. Dar, se pare că nu aşa a gândit şi Drăghici de la Clares, care spune că acea parte a gardului nu a fost expertizată, dând de înţeles că nu este treaba lui, nu îl priveşte, şi că aşteaptă să se pronunţe specialiştii. Mai mult, a negat că s-ar fi făcut ceva încercări de consolidare pe partea dinspre strada Bărăganului. La un moment dat, enervat de întrebări, nea Mitică, aşa cum îi spun prietenii (unii dintre ei de prin primărie), a răbufnit: „Voi vreţi să mă băgaţi în puşcărie?!". Probabil o mai fi auzit el fraza asta pe undeva în ultimele zile...

Dosar penal pentru ucidere din culpă

gard-Dumitru_Draghici_133.jpgPentru a înţelege oricine situaţia, cimitirul aparţine Primăriei Constanţa, condusă de Radu Ştefan Mazăre. SC Clares SRL nu este concesionarul locului de veci, aşa cum a spus la un moment dat Mazăre, ci un simplu prestator de servicii, care a încheiat cu municipalitatea contractul de prestaţie nr. 23595 din 16 februarie 2004, privind întreţinerea şi funcţionarea Cimitirului Central. Capitolului X al actului spune, la punctul 6, că „lucrările privind extinderea cimitirului, asfaltarea/pavarea aleilor, iluminatul în cadrul cimitirului, repararea gardului de protecţie al cimitirului vor fi suportate doar de către prestator, acestea fiind facilităţi acordate beneficiarului".

De altfel, pe la toate emisiunile la care a participat, primarul Radu Mazăre nu a uitat niciodată să citeze acest pasaj din contract. Ce a uitat să spună este că, de fapt, primăria ar fi trebuit să verifice cum se ocupă Drăghici de cimitir.

Claudiu-Iorga Palaz, prefectul judeţului, s-a implicat încă din ziua tragediei în aflarea vinovaţilor şi în rezolvarea problemei. Contactat telefonic, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că ştie că întregul gard este şubrezit şi că a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să trimită o echipă de experţi pentru a se stabili cu exactitate în ce stadiu de degradare se află gardul înainte de a mai face şi alte victime. Moartea bărbatului peste care s-a prăbuşit gardul cimitirului nu va rămâne nesoluţionată, spun autorităţile. În prezent, s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, respectiv pentru vătămare corporală din culpă. După ce cauza a primit număr de înregistrare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, dosarul a intrat în atenţia specialiştilor din cadrul Secţiei 3 Poliţie, care au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate modalitatea în care s-au petrecut evenimentele şi cine se face responsabil de moartea acelui om.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • draghici catalina 08 Apr, 2011 02:49 va rog frumos nu mai improscati cu noroi numele acesta...s-a muncit si se munceste in continuare cinstit.aduceti acuzatii grave si poate unii nici nu ne cunoasteti personal sa vedeti cum suntem si din ce ranguri de tragem...nu ne tragem din ranguri...familia munceste impreuna de peste 25 d ani si chiar se munceste nu se doarme...nimeni nu stie cate nopti nedormite si problm sunt in casa pt a putea face pace cu toata lumea...da,a murit un om,este un accident teribil si nu doresc nimanui dar hai totusi sa nu gasim un tap ispasitor pt ca D-zeu e sus si ne vd pe toti.iar daca v-a fii sa platim vom platii!
  • ionica 07 Apr, 2011 19:02 De ce nu se verifica cine sunt rudele de rang inalt ale acestui smecher de Draghici,sa vedeti surpriza de proportii ?Cum s-au facut miliardele pe spatele celor loviti de nenorocire la Industria Mortii- CLARES S.R.L.?Individul a permis "coloratilor"sa fure din incinta cimitirului SUTE de tone de materiale feroase ce imprejmuiau mormintele.!
  • cilacu george 07 Apr, 2011 18:14 mi-au murit copii si nu m-a lasat sa-i inmormantez....ca nu am avut bani sa`i dau spaga... sa te bata Dumnezeu.... Sper sa platesti ..
  • cititoare 07 Apr, 2011 10:20 dl DRAGHICI se ocupa in fapt de administrarea tuturor lucrarilor privind acest cimitir. Astfel ca orice lucrare care se executa in cimitir nu se poate realiza decat prin firma CLARES. Personal am contactat executia unei lucrari de casa mortuara si pentru nu o faceam prin firma CLARES ( nu am vrut pentru ca pretul era foarte mare) nu a permis accesul angajatilor sa monteze casa mortuara in cimitir in conditiile in care la sfarsitul saptamanii aveam pomana si casa trebuia sa fie gata. Ne-a santajam sa venim sa platim niste bani pe firma lui ca sa ne permita accesul in cimitir cu casa mortuara. Aceeasi procedura de lucru o are cu firma de imbalsamare si serviciile conexe inmormantarii, lasandu-te cu mortul " in casa" daca nu iei lucrarile de la CLARES. Raspunsul lui e simplu " e cimitirul meu " si numai prin aceasta firma puteti face ce doriti aici. Verificati ce bunuri a achizitionat pe firma CLARES- masini de lux in conditiile in care nu si-a indeplinit obligatiile proprii de administrare a cimitirului.