Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Toţi oamenii preşedintelui" Coinculpatul lui Nicuşor Constantinescu în dosarul retrocedărilor şi-a adus echipa la Clinica de Ortopedie (galerie foto)

ro

29 Mar, 2012 02:00 9800 Marime text
cap_1.jpgLa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost inaugurată, ieri, ceea ce unii consideră a fi cea mai modernă Clinică de Ortopedie şi Traumatologie Medicală din ţară.

Noua clinică de Ortopedie şi Traumatologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost inaugurată ieri. Evenimentul a fost caracterizat îndeosebi de concentraţia mare de figuri publice pe metrul pătrat. Astfel, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, au fost prezenţi la inaugurare parlamentarii USL: senatorul PNL Puiu Haşotti, deputatul liberal Mihai Lupu, deputaţii PSD Antonella Marinescu şi Eduard Martin şi senatorul PSD Nicolae Moga, dar şi, deloc surprinzător în contextul „debarcării" sale din PDL, senatorul Mircea Banias, actual conservator. Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a lipsit de la eveniment, dar viceprimarii Gabi Stan şi Decebal Făgădău au spus „prezent". Printre numele din medicină prezente ieri la eveniment s-au numărat Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din capitală, dar şi medicul ortoped Gheorghe Popescu, din cadrul aceluiaşi spital.

Nici directorii instituţiilor constănţene n-au lipsit de la inaugurare. Mihai Daraban, preşedintele CCINA, Constantin Dina, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, dar şi fostul director executiv al Direcţiei pentru Tineret şi Sport, Elena Frîncu, au semnat, de asemenea, condica de prezenţă.

Cum arată cea mai nouă secţie din Spitalul Judeţean

Situată la etajul al IV-lea al Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Secţia de Ordopedie şi Traumatologie Medicală are patru săli de operaţii, un bloc operator, spaţiu de sterilizare şi anexe prevăzute cu un sistem de ventilare cu flux laminar. Beneficiază, de asemenea, de o sală post-traumatică. Investiţia totală se ridică la 10, 2 milioane de euro, din care 7 milioane au fost alocaţi aparaturii şi echipamentelor medicale, în vreme ce 3,2 milioane de euro au fost destinaţi amenajării. Clinica are 16 saloane cu unul, două, trei şi patru paturi. „Maestrul de ceremonii" a fost managerul SCJU, Dănuţ Căpăţînă, cel care a declarat că echipa noii clinici este formată din 12 medici: Alexandru Şerban, şeful interimar al secţiei, care a adus cu el mai mulţi medici bucureşteni şi alţi cinci medici constănţeni. De asemenea, aşa cum a ţinut să precizeze Căpăţînă, alături de echipa doctorului Alexandru Şerban, „catapultat" la Spitalul Judeţean din Constanţa de la Spitalul Floreasca, au mai venit, din Bucureşti, şi şase asistente medicale.

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a criticat absenţa de la evenimentul de ieri a ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, pe care l-a acuzat că ar fi intrat în „jocurile politice de campanie electorală".

Cine este şeful Ortopediei?

Medicul Alexandru Octavian Şerban vine de la Spitalul Floreasca şi este, de aproximativ două luni, şeful interimar al Secţiei de Ortopedie. Despre concurs pentru şefia secţiei nu se ştie, deocamdată, nimic. Doctorul Alexandru Şerban este coinculpat în celebrul dosar al retrocedărilor, alături de primarul Radu Mazăre, de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, dar şi de alte peste 30 de persoane, printre care se numără angajaţi ai instituţiilor publice şi notari. Potrivit procurorilor DNA, în urma „retrocedărilor cu cântec", statul ar fi fost păgubit cu 114 milioane de euro. Urmărirea penală în acest dosar a început la 1 decembrie 2005, iar pe 25 octombrie 2008 a avut loc trimiterea în judecată.

În dosarul retrocedărilor, medicul Alexandru Şerban figurează la capitolul „interpuşi cumpărători de terenuri", alături de Paraschiva Barbu şi de Basarab Popa, (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA) pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Jocuri electorale? Copy - paste la „proiectul" Mircea Pătruţ?

inaugurare_clinica_2.jpg

Interesant de remarcat este că echipa Mazăre - Constantinescu a mai prezentat, înaintea campaniei electorale din 2008, cu surle şi trâmbiţe, un medic din Bucureşti. Vi-l amintiţi pe Mircea Pătruţ? Ei bine, Pătruţ fusese numit atunci şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, clinică inaugurată chiar în noiembrie. Se impune să amintim că Mircea Pătruţ a candidat pentru Colegiul 4 pentru Senat la alegerile generale din 30 noiembrie 2008 din partea PSD. La momentul respectiv, Sănătatea şi politica mergeau în tandem, modă care se pare că a revenit. Dacă ne-am raporta la „jocurile politice" la care făcea referire preşedintele CJC, criticându-l pe ministrul Sănătăţii, am putea foarte uşor să luăm în calcul o eventuală pregătire, de către PSD Constanţa, a unui candidat pentru proximele alegeri parlamentare, în persoana medicului Alexandru Octavian Şerban.

În an electoral se dovedeşte că e mai bine ca „toţi oamenii preşedintelui" (sintagma este titlul unui film lansat în 1976, în care joacă, printre alţii, Dustin Hoffman şi Robert Redford) să fie plasaţi în... puncte strategice. În această ordine de idei, istoria din 2008 pare să se repete.

Unde pleacă medicii constănţeni?

Cum rămâne însă cu medicii constănţeni care, până recent, erau parte a Secţiei de Ortopedie a Spitalului Judeţean Constanţa? Ieri, despre echipa doctorului Alexandru Şerban s-a spus că are 12 membri. Potrivit unor surse, n-ar fi însă tocmai aşa. Asta pentru că medicul primar profesor universitar doctor Vasile Lupescu s-a pensionat, iar Bogdan Obadă şi Silviu Ureche, doctori în această secţie, s-ar afla în concediu fără plată. Cei doi şi-ar fi găsit, se pare, locuri de muncă în domeniul sănătăţii în Germania. Din veghea gardă a secţiei se regăsesc, în noua echipă, doar medicii Ion Bădărău şi Mihail Mătărângă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 29 Mar, 2012 16:05 Pai eu ma bucur de fiecare data cand se face ceva... electoral , neelectoral noi avem acum clinica de ortopedie... Nici nu ma intereseaza ca sau dat sau nu spagi... IMPORTANT e ca avem o noua clinica...