Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Te-aşteaptă Nicuşor Constantinescu!” „Totul trece pe la ei. Altfel, nu iei nicio autorizaţie” (video)

ro

27 Jan, 2014 00:00 5477 Marime text
„Kapitalism - reţeta noastră secretă”, un film în regia lui Alexandru Solomon, coproducţie România - Franţa - Belgia, îi adună pe cei mai importanţi magnaţi ai momentului (2010) din România şi îşi propune să afle cum anume s-a conturat fenomenul privatizării forţate începute după căderea regimului comunist.
Printre personajele filmului se numără Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, George Copos, George Pădure şi Gigi Becali. Oamenii de afaceri apar în diferite ipostaze, de la momente petrecute alături de familie, la croaziere cu iahtul, povestindu-şi fiecare propria reţetă a succesului.
Interesantă este povestea lui George Pădure, de origine constănţean, om de afaceri al cărui nume este legat de Gepa Electro Center, societate celebră la începutul anilor 90. Pădure povesteşte, printre altele, un episod în care protagonist ar fi şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, social democratul Nicuşor Constantinescu. Redăm, mai jos, declaraţiile lui Pădure pe acest subiect.
 
Dialog între omul de afaceri George Pădure şi regizorul Alexandru Solomon, în filmul „Kapitalism - reţeta noastră secretă”
 
„George Pădure: Uită-te şi tu! Mergem de şase ani pe autostradă şi n-avem o staţie de benzină... Tocmai datorită intereselor. Nu reuşeşti nimic. Pe cuvântul meu de onoare! Am fost să construiesc eu. M-am dus la Năstase şi zice «măi, uite, mergi că te-aşteaptă Nicuşor Constantinescu!». Gata! M-am dus la Nicuşor Constantinescu”.
 
George Pădure redă dialogul purtat cu Nicuşor Constantinescu.
 
George Pădure: Ce părere aveţi, să construiesc nişte apartamente în Constanţa, să asta...?
 
Nicuşor Constantinescu (imitat de George Pădure): Da! Da, da, da... Staţi să vă pun în legătură cu cineva. Pentru că e bine să fiţi cu cineva, să...
Măi, vezi că-l trimit pe domnul Pădure la tine. Staţi de vorbă şi vedeţi ce puteţi face împreună”.
 
George Pădure: ÎMPREUNĂ. Adică ce? Păi îţi spun eu ce. Am o societate, atât la sută tu, eu atât la sută. Eu vin cu banii, de restul mă ocup eu, nu vă faceţi probleme. Nu se poate! N-am mai făcut nimica. Constănţean... N-am mai făcut nimic.
 
Alexandru Solomon: Totul trece pe la ei...
 
George Pădure: Totul trece, totul (n.r. trece pe la ei)... Altfel, nu iei nicio autorizaţie. Ntz, ntz, ntz, ntz, ntz... Nu. Nu se poate. Iar dacă nu-ţi vezi de treabă, mai intri şi prin puşcărie”.
 
Documentarul lui Alexandru Solomon a participat la numeroase festivaluri de film din Europa, printre care se numără Jihlava IDFF, Bratislava IFF, Belgrade Free Zone Festival, IDFA Amsterdam, Watch Docs Warsaw. De asemenea, filmul a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, al Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj şi al Festivalului Internaţional Cine Pecs. În octombrie 2010, „Kapitalism - reţeta noastră secretă” a fost nominalizat pentru Prix Europa, la secţiunea „cel mai bun documentar de televiziune”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 27 Jan, 2014 09:15 Un simplu film,este doar o reactie anemica la nenorocirile unui popor.Sa va mai spun ceva.Eu nu am nevoie sa vad acest film.Viata bate filmul.Vreti sa vedeti filmul pe viu ? Plimbati-va pe bulevarde,mergeti prin cartiere si aveti ocazia sa vedeti "interesele"."Interesele" se vad pe strada,"interesele" se vad cu ochiul liber.Nu avem nevoie de procuratura,de filme sau de alte dovezi.