Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tara Piticilor, controlata de gigantul Mazare

ro

12 Jan, 2008 00:00 3088 Marime text
1200085038.jpg

Jocul nevinovat al copiilor, care merg in locul special amenajat din Parcul Tabacarie, aduce profituri insemnate firmelor edilului Constantei si ale apropiatilor sai

In ultima sedinta din 2007 a Consiliului Local Constanta, desfasurata pe 14 decembrie, primarul Radu Mazare a insirat ca intr-un adevarat plugusor investitiile pe care autoritatea locala si le propune pentru 2008. In aceasta privinta, stati linistiti dragi constanteni pentru ca nu voi sunteti adevaratii destinatari ai proiectelor pe care le pregateste administratia locala, ci chiar primarul Constantei, alaturi de apropiatii sai. Desi pare aproape incredibil, orice activitate a constantenilor fie ea si gratuita, baga bani in buzunarul edilului si ale apropiatilor sai. Poate multora li se va incrancena pielea cand vor afla din randurile ce urmeaza ca pana si jocul nevinovat al copiilor lor in Tara Piticilor din Parcul Tabacarie ingroasa conturile primarului Mazare si ale acolitilor sai. Asa cum spuneam, in ultima sedinta de anul trecut a Consiliului Local Municipal s-au votat cu nemiluita diferite proiecte, chipurile in beneficiul locuitorilor Constantei. Pe ordinea de zi au fost incluse de asemenea, si proiectele de buget pe 2008 ale diferitelor institutii subordonate primariei. Proiectul cu numarul patru a facut referire la aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2008, in forma provizorie, al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat (RAEDPP) Constanta. Printre alte sume aprobate, necesare functionarii institutiei, se numara si cea pentru acoperirea deficitului pentru Tara Piticilor. In spatele acestei denumiri pompoase se ascunde in realitate o "capusa" grasa care se hraneste din bugetul Primariei Constanta, implicit din banii contribuabililor.

Peste patru miliarde pe an pentru niste tobogane

Suma aprobata pentru "acoperirea deficitului Tarii Piticilor" in 2008 este de nici mai mult nici mai putin de 419.000 lei, adica peste patru miliarde de lei vechi. "Deficitul" cu pricina este de fapt suma necesara pentru intretinerea parcului pentru copii, de altfel foarte simpatic denumit "Tara Piticilor", pentru ca obiectivul nu are decat niste venituri neinsemnate in comparatie cu nevoile, care in opinia reprezentantului autoritati locale sunt enorme. Toti acesti bani - ati ghicit poate - se duc in contul unor firme agreate de primarie, in spatele carora se afla chiar sefii administratiei publice din Constanta si prieteni de-ai lor. Este greu de inteles cum intretinerea unui parc, nu foarte extins si care nu contine cine stie ce masinarii sau carusele, ci doar niste tobogane, leagane si scrancioburi, ar putea costa atat de mult.

Vesnic asociatii Mazare, Constantinescu, Strutinski

Desi inutila, suma alocata de primarie pentru obiectivul Tara Piticilor, aflat in administrarea RAEDPP, este "inghitita" an de an de firmele alese pe spranceana de autoritatea locala pentru reparatii, paza si curatenie si repararea constructiilor din parc. Vom detalia in continuare cine au fost, anul trecut, beneficiarii celor aproape patru miliarde lei (anul trecut suma alocata pentru deficitul Tarii Piticilor a fost de 375.000 lei). De repararea si intretinerea constructiilor destinate copiilor s-a ocupat SCIL Confort Urban - societate din cadrul primariei, pentru care nu a fost nevoie de organizarea unei licitatii, insa pentru celelalte servicii au fost contractate firme private. Astfel, paza obiectivului a fost atribuita firmei Conpress Holding, administrata de Sanda Ciocoiu. Constantenii stiu insa povestea acestei societati, pe care noi le-o reamintim doar. SC Conpress Holding SRL a fost infiintata in 1994 de Radu Mazare, Gabriel Sorin Strutinski, Mihail Carciog si Nicusor Daniel Constantinescu - presedintele Consiliului Judetean. Printr-un act aditional la actele constitutive ale firmei, incheiat in data de 6 februarie 2002, Radu Mazare si Nicusor Daniel Constantinescu si-au cesionat partile sociale Sandei Ciociu, membru PSD, si, foarte important, sotia unuia din directorii din Primaria Constanta. Firma respectiva a incheiat insa contracte cu mult mai grase cu Primaria Constanta, revenindu-i astfel sume imense din banii publici. De altfel, Gabriel Sorin Strutinski, Mihail Carciog si Nicusor Daniel Constantinescu sunt asociati cu Radu Mazare si intr-o alta firma a holdingului Conpress: SC Conpress Group SRL.

De WC-uri se ocupa... sotul directoarei Merla

Firma care se ocupa de intretinerea WC-urilor ecologice din parculet este SC Envirotech SRL, ai carei asociati sunt Danut Florescu si Radu Merla, nimeni altul decat sotul directorului Directiei de Integrare Europeana din cadrul Primariei Municipiului Constanta, Ani Merla. De intretinerea spatiilor verzi din Tara Piticilor se ingrijeste SC Pomacost SRL, care apartine lui Basarab Popa, varul primarului Radu Mazare. Gurile rele spun ca Pomacost inseamna de fapt Popa - Mazare - Constatinescu - Strutinski. In sfarsit, femeile de serviciu care fac curat in perimetrul de joaca, ce aduce profituri pentru Mazare & Co, au fost aduse de la SC Herarconi SRL, firma de curatenie ce apartine lui Mihai Doana si lui Ion Jitaru - membru al organizatiei judetene PSD Constanta, condusa de primarul Radu Mazare. Iata cum fonduri nu tocmai neinsemnate din bugetul Constantei, la care contribuim cu totii, sunt directionate catre tandemul Mazare - Constantinescu si apropiatii lor.

Un pret ca pentru prieteni...

La suma de 419.000 lei alocata de administratia locala pentru Tara Piticilor se adauga si suma de 19.054 lei, obtinuta din contractul de asociere intre RAEDPP si o firma privata, pe un teren adiacent locului de joaca pentru copii. Este vorba despre SC Cabiria SRL, care apartine fratilor Ionut si Alexandru Oancea, ai caror parinti detin doua restaurante recunoscute in oras mai ales pentru preparatele culinare cu specific marin. Deloc surprinzator, si familia Oancea face parte din cercul de prieteni ai primarului Radu Mazare. Din asocierea pe terenul pe care este ridicat restaurantul din Tabacarie, care este o afacere foarte profitabila avand in vedere ca agenda unitatii este incarcata de evenimente precum nunti sau botezuri, RAEDPP nu castiga anual decat 19.054 lei anual, adica doar 15 milioane lei vechi pe luna. Suma este derizorie avand in vedere faptul ca inchirierea unui apartament in Constanta, sa zicem de doua camere, costa in jur de noua milioane lei pe luna. Cei 19.054 lei reprezinta suma minima garantata stabilita prin contractul de asociere pe terenul pe care SC Cabiria si-a ridicat restaurantul. Suma ar putea fi mai mare, fiind calculata de regula ca o cota parte din profitul anual, insa cel care da terenul isi ia o marja de siguranta stabilind o suma minima garantata. Iata cum banii Constantei, investiti in tot felul de obiective pentru scos ochii constantenilor in campanie, raman tot in familie - in marea famiglie a primarului Radu Mazare.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii