Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub administraţia Făgădău DNA nu i-a speriat. Property Development Two resuscitează proiectul Seaside Mall?

ro

05 Oct, 2015 00:00 5080 Marime text

 
 
Una dintre firmele pentru care Radu Mazăre a intrat anul acesta în vizorul DNA şi, implicit, la Beciul Domnesc, a obţinut, vineri, un act important de la Primăria Constanţa. SC Property Development Two SRL a intrat în posesia Certificatului de Urbanism de informare nr. 3404, valabil 24 de luni. Zona de interes pentru firmă este şoseaua Mangaliei numerele 197 şi 300. Certificatul de informare conţine informaţii cu privire la restricţiile zonei în care se va construi, în conformitate cu un Plan Urbanistic General.
 
În anul 2008, consilierii locali municipali dezbăteau, în cadrul şedinţei ordinare din luna mai (adică înainte de alegerile locale), un proiect de hotărâre iniţiat de primarul de la acea vreme, Radu Mazăre. Acesta viza „aprobare PUZ - construire imobil cu subsol şi dou[ etaje - complex comercial, şoseaua Mangaliei nr. 197, teren în suprafaţă de 65.366,85 mp, proprietate SC Property Development Two SRL“.
 
Trebuie să menţionăm că, în luna februarie, mai multe percheziţii au avut loc simultan la Constanţa Cluj şi la Bucureşti. Procurorii ar fi căutat documente referitoare la relaţiile dintre Primăria Constanţa şi firmele SC Tripont Invest SRL şi SC Property Development Two SRL, aferente perioadei 2007 - 2010, în legătură cu edificarea unor centre comerciale tip mall în municipiul Constanţa, în special privind soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. Deşi Property Development Two nu a mai apucat să edifice Seaside Mall, mall-ul pe care îl proiectase, fostul asociat persoană juridică - Krammer & Wagner Projektentwicklung Und Immobilien Gmbh „se laudă“ pe site-ul propriu cu realizarea construcţiei unui alt mare mall din Constanţa - Maritimo, controlat de firma Tripont Invest.

Povestea mall-ului care nu a mai văzut lumina zilei

Revenind însă la povestea mall-ului neconstruit, un nou centru comercial, cu două etaje şi zece săli de cinema, urma să ia naştere la ieşirea din Constanţa, spre Lazu, în zona Metro II. Proiectul Seaside Mall a căzut însă în uitare, pe el aşternându-se, pesemne, praful crizei financiare. Potrivit documentaţiei depuse de compania Property Development Two la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, mall-ul avea să fie ridicat pe şoseaua Mangaliei, parcelele A1121/7 lot 1, A1121/1, A1121/3. Proiectul întocmit de firma Kalinia Proiect, prin patronul ei, Felix Arsene, avea la bază certificatul de urbanism nr. 2716 din 4 iunie, act normativ votat de aleşii locali. Se pare că au existat anumite probleme privind stabilirea proprietarilor terenului pe care urma să se înalţe noul centru comercial. Este cunoscut faptul că dascălii constănţeni s-au războit mulţi ani cu administraţia Mazăre, care refuza retrocedarea unui teren de opt hectare aflat, întâmplător, lângă Metro II.

Două terenuri apropiate, numere complet diferite

Cu privire la adresa de la numărul 300 de pe şoseaua Mangaliei, menţionăm că şi acest teren are o istorie interesantă. După o serie de „permutări“ de terenuri, Property Development Two a cumpărat „un rest“ de teren de zece mii de metri pătraţi de la Tinel Timu şi Otilia Timu, prin contractul 1715 din 25 august 2007. Ciudat este însă faptul că documentele ne arată o adresă cu totul neobişnuită: şoseaua Mangaliei 300. Aşadar, trecem de la Mangaliei 179, la Mangaliei 300. Teoretic, cele două terenuri ar trebui să fie pe părţi opuse ale drumului, nicidecum să se învecineze. Se pare că cei de la Property Development Two au reuşit, prin metode numai de ei ştiute, să le aducă aproape. Documentaţia ne arată că terenul a costat trei milioane de euro şi că vânzătorii au declarat că au dobândit dreptul de proprietate de la Traian Secoşan şi Raisa Secoşan, în 1998. Aceştia din urmă dobândiseră terenul prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii 18/1991.

Citeşte şi
Via administraţia Mazăre: Firma care trebuia să ridice mall-ul de pe şoseaua Mangaliei, în vizorul procurorilor DNA (document)

Valentin Gheorghe Ionescu - apropiat al primarului Radu Mazăre şi un foarte activ investitor în imobiliare în această zona, prin firma sa fanion Habitat şi Ambient SA, alături de Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu şi Cristian Borcea, mai deţine terenuri în zone foarte bune ale Constanţei, majoritatea făcând parte din averea familiei Movilă. Omul de afaceri cumpărase terenul pe care l-a vândut firmei Property, după cum arată contractele, de la SC New Home Construct SRL. Deloc de neglijat este şi faptul că toate aceste nume apar în celebrul Dosar al Retrocedărilor.

De la business-uri serioase la mondenităţi

Cine era firma care avea să construiască mall-ul ce trebuie să se numească Seaside Mall? Property Development Two SRL are ca asociat majoritar un offshore cipriot - MD CE Holding Limited (90%), diferenţa de 10% fiind în posesia unei firme olandeze - Atrium Turkey Samsun B.V. Property Development Two este administrată în prezent de Asi Kahana, cetăţean român născut în Israel, de belgianul Schoutens Thomas Paul Edouard şi de Katz Molly, cetăţean israelian. Sediul firmei se află într-un spaţiu comercial din Auchan Militari, Bucureşti. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere avizat din partea firmei, dar la numărul de telefon valabil la Registrul Comerţului nu a răspuns nimeni.
 
Potrivit presei centrale, pe 5 februarie, când s-au efectuat percheziţiile, surse judiciare au declarat că procurorii au percheziţionat şi locuinţa administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucureşti, Asi Kahana. Acesta din urmă este un om de afaceri român născut în Israel, căsătorit din anul 2010 cu Andreia, fostă componentă a trupei Trident, alături de care are şi un copil.

Arpad Paszkany, în aceeaşi barcă?

În luna februarie a acestui an, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii, căutând documente referitoare la relaţiile dintre Primăria Constanţa şi diverse firme. Procurorii au vizat 13 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj. Descinderile ar fi avut la bază suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie sau asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni economice, comise în perioada 2008 - 2014. DNA ar fi căutat la Primăria condusă la acea vreme de Radu Mazăre documente ce ţin de soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire.
 
Potrivit unor surse judiciare, procurorii aveau ca obiectiv identificarea actelor referitoare la relaţiile dintre instituţia condusă de Radu Mazăre şi SC Property Development Two SRL şi SC Tripont Invest SRL, aferente perioadei 2007 - 2010.
 
Tripont Invest, firmă controlată de Arpad Paszkany prin omul său de de încredere Florin Ciorcă, a fost, de asemenea, în centrul acestui scandal. Presa centrală notează că un martor cu identitate protejată a declarat că Radu Mazăre a cerut un milion de euro de la reprezentanţii Tripont Invest SRL, informaţia fiind confirmată şi de alte persoane, printre care se află şi Arpad Paszkany. În declaraţia dată ca martor de Arpad Paszkany pe data de 17 februarie 2015, acesta declară: „Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obţinerea la timp a autorizaţiilor, avizelor şi a altor documente emise de Primăria Constanţa, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu Neptun TV, în valoare de un milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru şi am transmis acest acord al meu lui Ciorcă Vasile Florin (...) În continuare, ştiu că Ciorcă Vasile Florin a luat legătura cu cabinetul de avocatură care s-a ocupat de redactarea contractului. Arăt că, urmare a acestui fapt, nu am avut întârzieri în obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizaţiilor, avizelor, certificatelor de construcţie de către Primăria Constanţa, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor", se arată într-o motivare a instanţei, citată de EVZ.ro

Citeşte şi

EXCLUSIVITATE. Control la Primăria Constanţa: Documentele referitoare la construirea Maritimo Shopping Center, căutate de procurorii DNA (documente).

În martie, Radu Mazăre a fost reţinut de DNA, pentru 24 de ore. În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se arată că, „în perioada 2006 - 2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa“. În prezent, acesta este cercetat în libertate.

Citeşte şi
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document) poate fi parcurs integral pe ZIUA de Constanţa

Actul emis de municipalitate vine într-un context foarte interesant, ţinând cont şi de dezvăluirile lui Paszkany şi Ciorcă. Nu doar că cei de la Property Development Two par că vor să resusciteze acest proiect după aproximativ şapte ani, dar şi faptul că acest lucru se întâmplă într-o perioadă încă tulbure după plecare lui Radu Mazăre de la conducerea Primăriei ridică multe semne de întrebare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii