Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stenograme, stenograme. De la Adrian Năstase, Mitrea, Cozmâncă, Mazăre, la Costin Dămăşaru ÎPS Teodosie Petrescu, lider informal în politica tomitană

ro

07 Mar, 2017 00:00 19497 Marime text
Înaintea alegerilor din 2004, numele lui ÎPS Teodosie apărea în stenogramele PSD ca un factor catalizator pentru aplanarea crizei din organizaţia judeţeană. Într-una dintre stenogramele PSD din luna ianuarie 2004, liderii PSD discutau aprig despre situaţia din organizaţia Constanţa.
 
Adrian Năstase: «Eu vă propun să nu pierdem vremea cu evaluările de la Sinaia, să trecem direct la unele dintre chestiunile concrete care au nevoie de acţiune foarte serioasă din partea noastră în perioada următoare. Cred că situaţia cea mai dificilă este la Constanţa. Noi am decis să trimitem acolo o echipă, şi să vedem care este situaţia în acest moment.» / Octav Cozmâncă: «Domnule preşedinte, lucruri suplimentare faţă de cele cunoscute de dv., de toţi, nu am, decât că am vorbit din nou cu Donţu. Vroiam totuşi să-l chem mâine la Bucureşti, înainte de a descinde noi la Constanţa, pentru a purta o ultimă discuţie cu el, fiindcă el a pus în mişcare o serie de lideri locali, de oameni din organizaţiile din subordinea municipiului şi eu cred că trebuie să tranşăm într-un anume fel problema». Adrian Nastase: «Nu, chestia asta nu trebuie făcută aşa, trebuie să facem o comisie care să meargă acolo, să facă o întreaga istorie, să vadă ce se întâmplă... (...) ...». Adrian Năstase: «Să meargă şi Bogdan (n.r. Duvăz), totuşi cunoaşte zona. Trebuie făcută o evaluare înainte să vină Mazăre. Trebuie mers acolo o zi, trebuie discutat cu toata lumea care contează, de la Teodosie la... Acolo trebuie intervenit de data asta brutal»“ - discuţia din 2004 între capii PSD, convorbire care-l aduce în atenţie pe ÎPS Teodosie.
 
La acel moment, lucrurile s-au tranşat, Mazăre a intrat în PSD şi a preluat organizaţia, iar cei care s-au împotrivit au fost puşi pe liber, brutal, aşa cum se precizează şi în stenogramă.

Timp de 12 ani, ÎPS Teodosie a avut o relaţie extrem de bună şi aproape oficială cu liderii PSD de la malul mării şi nu s-a sfiit să se afişeze alături de ei în campaniile electorale, atunci când a blagoslovit realizările măreţe ale epocii Mazăre.
 
„Cariera politică“ a prelatului a început încă din 2001, când Teodosie Petrescu era întronizat, pe 12 aprilie, de Florii, arhiepiscop al Tomisului, cu susţinerea nemijlocită a prietenului său, pe atunci premier, Adrian Năstase.
 
Profitând de prietenia specială a prim-ministrului, ÎPS Teodosie a continuat să-şi cimenteze relaţiile din lumea politică.
Odată cu demisia lui Mazăre din PSD şi de la Primărie şi cu instalarea unei noi conduceri la partid, influenţa acestuia s-a mai diminuat. Sau poate nu. Totuşi, în 2016, arhiepiscopul Tomisului şi-a dorit să aibă propriul candidat la alegerile parlamentare. Cel puţin aşa reiese dintr-o înregistrare de la o întâlnire cu preoţii săi, care a avut loc în biserica Mănăstirii Strunga. În acea întâlnire, Teodosie le-a cerut slujitorilor altarului din Protoieriile Medgidia, Hârșova și Băneasa să strângă semnături pentru susţinerea unui candidat la Parlament, tânărul Costin Dămăşaru, aşa cum reiese din înregistrarea publicată de dezvaluiri.ro.
 
Așa cum puteţi asculta din fișierul audio (de la minutul 9,20), Teodosie aduce, prin intermediul lui Eugen Tănăsescu, în fața preoților un candidat independent, Costin Dămășaru, pentru funcția de parlamentar de Constanța. Preoții sunt obligați să umble prin parohie pentru a strânge, până pe data de 25 octombrie, semnături pentru acest candidat. „Dacă nu vor să o facă ei, atunci să-i pună pe consilierii bisericii“, este sugestia arhiepiscopului.

Stenograma întâlnirii de la Strunga

Vă prezentăm mai jos şi stenograma înregistrării realizate cu prilejul întâlnirii de la Mănăstirea Strunga, unde ÎPS Teodosie vorbeşte despre necesitatea susţinerii candidatului independent Costin Dămăşaru pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016.
 
Teodosie: „Deci, haideţi să vă spun despre ce este vorba, ce avem de făcut. Se fac programele astea GAL-uri, care sunt pe trei regiuni, în care pot intra şi parohiile. Eu aştept un specialist aici, care este un credincios din centrul universitar Bucureşti, care este din Constanţa. Nu ştiu cum a ajuns la Bucureşti, părintele Eugen îl aşteaptă, domnul Dămăşaru, şi ne va ajuta să facem mai multe GAL-uri, în care să intre şi parohiile noastre, pentru că sunt şi beneficii pentru..., pentru utilaje şi aşa mai departe.
 
Şi încă ceva, vă rog să faceţi linişte... Acest om nu aparţine niciunui partid, de asemenea, am dori ca să ne poată reprezenta, să candideze la Camera Deputaţilor şi noi să adunăm semnături, iar el pe tot parcursul anilor ne va ajuta. Deci nu e politică, înainte biserica avea reprezentanţi ierarhi în Parlament. Noi trebuie sa găsim oameni credincioşi. Acest om a stat la o mănăstire, când s-a îmbolnăvit de o boală foarte grea şi duhovnicul de la mănăstire l-a ajutat foarte mult şi vrea şi el să restituie bisericii un beneficiu. De aceea o să vă aducem acele liste şi vă rog mai ales la ţară prinde aceasta. Aici parohiile majoritatea sunt de ţară sau Medgidia, unde primarul nu-i politic…
 
Public: Ba este, e la ALDE...
 
Teodosie: Primarul e politic?
 
Public: E la ALDE.
 
[gălăgie]
 
Teodosie: ...mai ales la ţară. Pentru că eu nu ştiu care-i sistemul. Poţi vota mai mulţi parlamentari? Poţi vota.
 
Public: Nu, nu… numai unul.
 
Teodosie: Numai unul?
 
Public: Dacă pui ştampila pe mai mulţi, anulează votul.
 
[gălăgie]
 
Teodosie: Aşa, de aceea acest om va veni şi ne va explica...şi aş putea să... foarte inteligent... cu legături frumoase, intelectuale, are curaj, nu are nicio problemă care să-l împiedice, de aceea, iată, ar trebui să fim solidari cu binele ca să fim ajutaţi..
 
Public: Cum îl cheamă?
 
Teodosie: Costin Dămăşaru... trebuie... căutaţi biografia şi aşa am înţeles că poţi vota un independent...
 
Public: Să nu doarmă în Parlament…
 
Teodosie: Dar noi mizăm pe independent pentru că este apolitic, el poate expune şi problema bisericii în Parlament cu mai multă îndreptăţire. De aceea sperăm să vină. Ce mai aveţi dumneavoastră acum?
 
Public: N-avem ce ne trebuie.
 
Teodosie: O să vă împărţim aceste liste şi vă rog frumos să împliniţi toată această lucrare…
 
Public: [gălăgie] Problema se pune în felul următor: noi am avut şi listele cu familia creştină. Problema se pune că oamenii sunt un pic cam sceptici în legătură cu… acum trebuie să luăm şi CNP-ul şi toate datele. Sunt un pic cam sceptici. Eu am prezentat..
 
Teodosie: Bine, eu n-aş vrea să prezentaţi frăţiile voastre, să prezinte consilierii mai ales..
 
Public: Unde merge, merge… unde nu, nu.
Public: Eu vă dau exemplu, eu am trimis atunci consilierii şi au fost foarte reticenţi.
 
Teodosie: Au fost reticenţi, dar oricum s-au adunat... Măcar atât cât aţi strâns atunci să strângeţi şi acum. Măcar atât. Noi sperăm că ceea ce s-a făcut atunci cu familia creştină va avea ecou.
 
[gălăgie]
 
Public: Aţi văzut că a apărut şi în presă că preoţii fac politică… am citit un articol în care se spune că… uitaţi, şi chiar era fotografiată... o listă cu…
 
Teodosie: Da, şi ce dacă au făcut?
 
Public: Ce, e prima dată?... V-am zis…
 
Teodosie: Astea-s intimidări. Nu avem voie să susţinem un independent care e-n sânul bisericii? Să-i dedic credinţa şi voinţa noastră...
 
[gălăgie]
 
Propaganda internă a lui ÎPS Teodosie nu şi-a atins scopul, preoţii nu au reuşit să strângă semnăturile necesare, iar Costin Dămăşaru a pierdut ocazia să-şi mai depună candidatura.
 
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, al cărui nume apare în discuţia de mai sus, a explicat: „Biserica şi-a dorit să susţină un candidat la alegerile parlamentare, pentru a beneficia de sprijinul său, ca expert în atragerea de fonduri europene pentru proiectele rurale“. Tănăsescu nu cunoaşte însă cui i-a aparţinut această iniţiativă.
 
Am încercat să-l contactăm, fără succes, şi pe Costin Dămăşaru, atât telefonic, cât şi prin intermediul unei reţele de socializare, pentru a afla şi punctul său de vedere pe acest subiect.

„Aventura politică“ a lui Teodosie, din stenogramele DNA

Revenind în zilele noastre, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este trimis în judecată de procurorii Anticorupție, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În dosarul ajuns la judecători, procurorii au atașat și o serie de stenograme cu ÎPS Teodosie. El a fost înregistrat când vorbea la telefon cu diverși preoți și subordonați. Teodosie se interesează cum a fost la audierile la care DNA a chemat mai multe persoane. În aceste înregistrări apare din nou şi povestea cu iz politic a candidatului fără noroc, Costin Dămă;aru.

Citeşte şi: 

Stenogramele care scandalizează Biserica Ortodoxă - Episcopul Teodosie, înregistrat de DNA 

Cine este „candidatul lui Teodosie“?

Costin Dămăşaru este un tânăr constănţean, absolvent al Şcolii Doctorale a Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, în domeniul Management. Lucrarea sa de doctorat s-a axat pe studiul mecanismelor şi proceselor ce guvernează sistemele de management al motivării angajaţilor în companiile multinaţionale din România. În prezent, Dămăşaru este lector la SNSPA şi CEO al SEMA Association. Începând cu anul 2012, este absolvent al unui program Executive Master in Business Administration la L’École National des Artes et Metiers, Paris, Franța. Are o vastă experiență, de peste 12 ani (între 2000 și 2012), în sectorul corporatist, activând în domeniul Vânzări și Management de Proiect.
 
Dămăşaru şi-a căutat succesul şi în afaceri, în două firme de apartament, dar în prezent acestea sunt îngheţate. SC Fun Trade SRL, societatea unde este asociat unic, are activitatea suspendată temporar din 4.01.2016 până pe 03.01.2019. Acesta a mai fost unic acţionar şi în SC Work Force Solutions SRL. Firma a fost însă radiată în 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii