Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Start oficial al competiţiei electorale 2016 „Peţitori” numeroşi pentru primăriile de oraşe din judeţ (galerie foto)

ro

10 May, 2016 00:00 5243 Marime text


Vinerea trecută s-a dat oficial startul campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie. Candidaţii care aspiră la fotoliul de primar au la dispoziţie 30 de zile pentru a-i convinge pe cetăţeni că merită să deţină această funcţie.
 
Deşi la nivelul judeţului ponderea o reprezintă unităţile administrativ-teritoriale din mediul rural, partidele acordă o atenţie sporită localităţilor din mediul urban, iar bătălia electorală este mult mai aprigă aici. Explicaţii sunt multiple: de la nivelul de salarizare al aleşilor din mediul urban, continuând cu oportunităţile de atragere a oamenilor de afaceri şi ajungând până la bazinul electoral pe care-l pot atrage de partea unui partid, ceea ce, implicit, aduce mai multe mandate formaţiunii respective.
 
După ce v-am prezentat care sunt aspiranţii la mandatele de primar ai celor trei municipii din judeţ, a venit rândul să-i cunoaştem pe cei care au „pretenţii” ceva mai modeste: vor să fie doar primari de oraş.

Cinci politicieni şi o independentă pentru primăria Eforie

În cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al oraşului Eforie au fost „calificaţi” şase competitori: patru bărbaţi şi două doamne. Am remarcat faptul că una dintre doamne, Cornelia Elena Corsate, a preferat să candideze independent, ceilalţi apelând la susţinerea unei formaţiuni politice. Astfel, locuitorii din Eforie vor găsi pe buletinele de vot şi numele următorilor candidaţi: Ion Ovidiu Brăiloiu (PSD), Robert Nicolae Şerban (PNL), Dănuţ Chiparu (PRM), Doina Abdula (PMP) şi Harm Koning, un olandez stabilit în Eforie, din partea PER.
Statutul de independent îl are şi un aspirant la mandatul de consilier local în viitorul Consiliu Local Orăşenesc Eforie. Tot pe buletinul de vot pentru CL Eforie vor apărea listele următoarelor şase formaţiuni politice: PSD, PNL şi PRM - fiecare cu câte 22 de candidaţi, PRU (cu 20), PMP (19) şi PER, cu doar patru aspiranţi la mandatele de aleşi locali.

Patru bărbaţi şi o femeie vor să administreze oraşul Techirghiol

Vă vine sau nu să credeţi, dar, în acest an electoral, se pare că femeile au prins curaj. Nu doar că au apărut mai multe doamne în competiţia electorală, dar unele s-au dezbărat de partide şi au decis să înfrunte electoratul singure, ca independente. După Eforie, iată că şi la Techirghiol alegătorii vor găsi pe buletinul de vot numele unei candidate independente la funcţia de primar al urbei - Adriana Slincu. Ea se va confrunta cu „cei patru muschetari” propuşi şi susţinuţi de partide: Florea Constandin (PSD), Iulian Constantin Soceanu (PNL), Marian Ciciu (ALDE) şi Cătălin Cojocaru (PMP).
 
Dacă în bătălia pentru primărie nu are noroc, tot ca independent, Adriana Slincu îşi încearcă şansa şi la Consiliul Local Techirghiol. Pentru CL Techirghiol, şapte formaţiuni politice, UDTTMR, PRM, UNPR, PSD, ALDE, PNL şi PMP, propun liste cu câte 19 candidaţi. 

Cea mai cruntă bătălie electorală… la Năvodari 

Din cele nouă oraşe ale judeţului, Năvodari pare a fi reduta cea mai râvnită de către partidele politice. Poziţionarea foarte aproape de Constanţa, potenţialul turistic ridicat şi nu numai aduc în faţa electoratului năvodărean nu mai puţin de opt candidaţi: Florin Chelaru (PSD), Daniel Turcu (PMP), Bogdan Tănase (ALDE), Petre Gheorghe (UNPR), Marin Cîrnu (PRU), Marilena Dragnea (PNL), iar de la Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România intră în competiţie Dumitru Şuţă. Şi la Năvodari va exista un candidat independent pentru mandatul de primar, acesta fiind Ion Bujgoi.
Pentru Consiliul Local Năvodari, PSD şi ALDE au pe liste câte 24 de candidaţi, PRU şi PNL, câte 23, PMP şi UNPR, câte 22, în timp ce Comunitatea Ruşilor Lipoveni are 19, iar PRM, numai zece aspiranţi la mandatele de aleşi locali. Chiar dacă lupta pare inegală, în speranţa că va întra în componenţa viitorului CLO Năvodari, candidează şi un independent.  

Doi independenţi şi cinci activişti de partid vor şefia oraşului Cernavodă 

Fotoliul de primar al oraşului Cernavodă este râvnit de şapte candidaţi, cinci propuşi şi susţinuţi de partide politice şi doi independenţi - Bogdan Laurenţiu Ionescu şi Silvian Nicolae. În ordinea validării candidaturilor de către Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 5 Cernavodă, aceştia sunt: Ştefan Pleşa (PSD), Marian Sava (PMP), Mariana Mircea (ALDE) şi Liviu Cristian Negoiţă (PNL). Partidele politice care au depus liste de candidaţi pentru funcţia de consilier local la Cernavodă sunt: PSD, PNL, PMP, APRPE şi ALDE, cu liste complete de 22 de persoane, M10, cu o listă ce cuprinde zece candidaţi, PNŢCD, cu nouă aspiranţi, şi PRM, cu numai trei candidaţi.

Se vor edili-şefi la Murfatlar 

Lista candidaţilor la funcţia de primar al oraşului Murfatlar este deschisă, conform ordinii transmise de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 8, de Serdai Sali (PND). Acesta este urmat de: Gheorghe Cojocaru (PNL), Valentin Saghiu (PSD), Bolat Remzi (PMP) şi independentul Ion Vlădoi.
 
În schimb, pentru CL Murfatlar şase formaţiuni politice vor cel puţin să aibă reprezentare. Competitoarele sunt: PND (cu 17 candidaţi), PNL (22 de candidaţi), UDTTMR (cu 22 de candidaţi), PSD (cu 22 de candidaţi), PMP (cu 17 candidaţi) şi ALDE (cu 21 de candidaţi).

Şase aspiranţi la fotoliul de primar al oraşului Ovidiu

Pentru Consiliul Local Ovidiu, PNL s-a prezentat cu o listă completă, cu 22 de candidaţi, PSD are tot 22 de candidaţi pe listă, la fel şi PMP şi PRU. PND are însă o listă cu doar 21 de candidaţi, poziţia 22 nefiind completată. Şi de la UNPR sunt zece candidaţi pentru funcţia de consilier local. Fiecare listă de aspiranţi la Consiliul Local este deschisă chiar de candidatul partidului respectiv pentru funcţia de primar, respectiv: George Scupra, din partea PNL, Dumitru Bocai, de la PSD, Nicolae Lupaşcu, din partea formaţiunii PMP, Ion Şerban, de la PRU, Doina Gheorghe, din partea PND, dar şi Ilie Drăgoi, de la UNPR.

Patru pentru primăria Hârşova

Pentru oraşul Hârşova s-au aliniat la start patru candidaţi: Tudor Nădrag, din partea PSD, Ionel Dia, candidatul PNL, Viorel Ionescu, din partea ALDE, şi Camelia Şerban, de la PMP. În competiţia electorală pentru obţinerea unui mandat de ales în cadrul viitorului Consiliu Local Hârşova, aceleaşi formaţiuni politice îşi testează „succesul” în rândul localnicilor cu drept de vot. PSD, PNL şi ALDE au câte 22 de nume incluse pe liste, în timp ce de la PMP sunt doar 21 de candidaţi.

Candidaţi la primăria Negru Vodă 

Chiar dacă este o localitate cu statut de oraş, dar cu oportunităţi mai reduse, locuitorii din Negru Vodă vor avea de unde alege pe 5 iunie pentru a decide cui dau mandatul de şef al administraţiei locale. Pe buletinul de vot vor apărea numele următorilor concurenţi: Dumitru Topai (PSD), Petre Urziceanu (PNL), Petre Ştefan (UNPR), Adrian Mihail Argintaru (PMP), Marin Hristoaie (PND) şi independentul Gabriel Buzoianu
Pentru Consiliul Local Negru Vodă, doar două partide au liste complete - PSD şi PNL -, cu câte 19 candidaţi. Celelalte partide îşi încearcă şi ele şansa cu mai puţini oameni: UNPR (14 candidaţi), PMP (16 candidaţi), PND şi Alianţa pentru Unitatea Romilor (AUR) - doar cu doi membri dornici să aibă un mandat de consilier local. Acestora li se alătură şi un competitor independent, Gabriel Buzoianu, care a decis să încerce şi pentru Consiliul Local.

Băneasa, localitate cu statut de oraş 

Şase candidaţi râvnesc şi la fotoliul de primar al oraşului Băneasa. Printre aceştia este şi un independent, Constantin Nicolae. Din partea PNL candidează Ion Marin, Gelu Iordache, de la PMP, Paul Coliş, din partea PSD, Osman Aydun este candidatul UDTTMR, în timp ce PRU se bazează pe Dan Mocanu. Pentru o funcţie de consilier local, bătălia este mai acerbă. Şapte formaţiuni politice vor să prindă un loc în Consiliul Local Băneasa. PNL, PSD şi PMP au venit cu o listă completă de 19 candidaţi, iar PRU are doar 18 candidaţi pe listă. Deşi nu are candidat propriu, PND are o listă de patru aspiranţi la Consiliul Local, iar Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa are, de asemenea, o listă cu nouă nume. Şi UDTTMR are şapte propuneri pentru funcţia de consilier local.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii