Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soc si groaza la Constanta Zeci de rromi distrugeau, cu ranga, tot ce le iesea in cale (galerie foto)

ro

27 Mar, 2010 02:48 7325 Marime text
tzigani_des.jpgScandal mare ieri dimineaţă pe strada Fundătura Tulcei, unde de patru zile, rromii veniţi din toate părţile oraşului demolează printr-o acţiune, se pare organizată şi sprijinită de autorităţile locale, aproximativ 30 de garaje aflate în zona din faţa unei unităţi militare navale

Şeful Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripiş, susţine că ştie despre problema din zonă dar infirmă faptul că primăria ar fi lucrat în colaborare cu grupul de rromi pentru desfiinţarea construcţiilor din zonă, vechi de aproape 20 de ani: „Ei nu au somaţii de desfiinţare a construcţiilor. Tot ce pot să fac este să îi radiez de la impozit. Dacă au reclamaţii că li s-a furat din garaje să se adreseze poliţiei".

„Sărbătorirea zilei Poliţiei Române a fost pregătită cu aproximativ zece zile înainte prin acţiuni de sfidare a siguranţei cetăţeanului organizate în zona Fundătura Străzii Tulcei, între vechile unităţi militare amplasate aici. 3 - 4 grupuri de câte 8 - 10 romi, femei, copii, tineri, cei mai mulţi bărbaţi, înarmaţi cu topoare, răngi, baroase, bomfaiere, 4 - 5 căruţe, 2 Dacii papuc, 2 Dacii vechi cu numerele murdărite «întâmplător» cu noroi, conduşi prin mobile de 3 mahari a câte 150 de kilograme, tip Piedone dintr-un Mersan alb cu număr SPL, supravegheaţi de câteva ori pe zi de câte o maşină a Primăriei Constanţa (cu număr CCL), au devastat câteva zeci de garaje amplasate aici de peste 20 de ani! Uşile metalice de sute de kilograme dispăreau cat ai clipi din ochi, internita şi scândurile de pe acoperişuri, aşişderea! Trecătorii erau (şi sunt şi acum) terifiaţi de indolenţa cu care «oamenii bomfaier» (romii) devastau garajele! Totul sub privirile îngăduitoare ale poliţiştilor care treceau indiferenţi şi cereau actele de proprietate ale stăpânilor de drept ale acestor construcţii. Romii afirmau şi acţionau cu mare îndrăzneală zicând că «poliţia şi primăria cunoaşte!» Gurile rele spun ca serviciu urbanism din primăria Constanţa şi-a introdus în organigrama un sector de demolări «la comandă», compus din echipe de romi". Aşa arăta comentariul postat ieri, pe site-ul nostru www.ziuadeconstanta.ro la materialul „Poliţişti avansaţi pentru merite deosebite".

În urma sesizării cititorului, vizavi de puhoiul de rromi care de câteva zile bune demolează şi fură în voie tot ceea ce se poate din garaje, ne-am deplasat în zonă pentru a vedea care este situaţia.

La faţa locului însă, zona arăta la propriu ca după război. Peste 50 de rromi de toate vârstele, „înarmaţi" cu ciocane, bâte, bomfaiere, răngi de tot felul, spărgeau ce-a mai rămas din pereţii garajelor. Peisajul era sumbru: din cele zece garaje de lângă stradă mai rămăseseră doar vreo doi-trei pereţi de susţinere, câteva bucăţi de plăci din BCA, bucăţi din acoperiş şi mult moloz. Din gropile care odată erau rampe de maşini ieşeau rromii mai mici, în braţe cu câte o bucată de fier, în vreme ce cei mai mari se urcaseră pe garajele rămase încă în picioare şi încercau cu ciocane să spargă acoperişul.

Cu mic cu mare strângeau tot ce găseau mai bun în căruţele care rând pe rând veneau goale şi plecau la mai puţin de jumătate de oră pline ochi cu bucăţi de materiale sau cu uşi de fier.

1_tigani_garaje_-_foto_10___.jpg„Eu am plătit toate taxele pentru acest garaj"

La momentul în care am încercat să stăm de vorbă cu ei şi să încercăm să aflăm de ce demolează, un grup de aproximativ 20 de rromi ne-au înconjurat ameninţându-ne că nu este treaba noastră ce se întâmplă acolo, cu atât mai mult cu cât acţiunea este demarată de cei de la primărie. „Noi doar eliberăm locul, cei de la primărie le-au demolat şi noi strângem", s-au apărat aceştia la momentul în care i-am luat la întrebări. În acel moment, au început să ne ameninţe precizând că ei nu fac nimic ilegal şi ar fi bine pentru noi să îi lăsăm în pace. Între timp, a apărut şi o maşină a poliţiei care a oprit în grupul de rromi aflaţi la 20 de metri distanţă, iar după maxim trei minute au şi plecat. După cum ne-a declarat unul dintre proprietarii unuia dintre garajele demolate, poliţiştii nu i-au întrebat decât ce fac cu fierul vechi şi speriaţi de puhoiul de rromi au plecat. Acesta ne-a declarat că în nenumărate rânduri, de când s-a dat startul demolărilor a sesizat şi poliţia şi autoritatea locală să soluţioneze într-un fel problema, însă nimeni nu s-a băgat.

„Nu se poate să nu fie un jaf, aşa pe faţă. Am sunat la poliţie. Eu am plătite toate taxele la primărie şi-acum mă trezesc cu garajul distrus. Au furat tot. La unul dintre garaje s-a rupt malul şi au intrat ţiganii mai mici şi au furat tot din garaj. Nimeni nu ia măsuri. Mai sunt trei - patru garaje care sunt în picioare, probabil urmează şi ele să fie distruse. Plătim taxe la primărie şi pentru ce?! Pe ţiganii aceştia să-i protejăm?", Florin Ursan.

Am stat de vorbă şi cu un localnic din zonă care ne-a declarat că niciunul dintre cei care aveau garaje nu au reclamat la poliţie incidentul. „Dacă ar fi reclamat ar fi trebuit să-şi dea numele şi dacă s-ar fi făcut verificări s-ar fi văzut că nu au plătit nimic de când folosesc garajul. Primele două garaje au primit somaţie de desfiinţare şi când au văzut ţiganii că e rost de demolat au venit şi au distrus tot. Ei îşi iau ce le trebuie, restul rămâne moloz. Ţiganii ştiu că nu le poate face nimeni nimic", ne-a declarat Ion Roman.

„Nu există somaţii de desfiinţare"

L-am contactat şi pe şeful Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripiş, care ne-a declarat că ştie despre situaţia din zona Fundăturii Tulcei şi a trimis echipe de control în zonă. „Am verificat dacă au avut somaţii de desfiinţare şi nu au. Tot ceea ce noi putem să facem este să îi radiem de la impozit, să nu mai plătească pentru ceva ce nu mai folosesc. Proprietarii din zonă trebuie să se adreseze poliţiei dacă au ceva de reclamat, dacă li s-a furat ceva sau nu". Cât despre zvonurile care vizau colaborarea dintre grupurile de rromi şi primărie pentru acţiunea de demolare a garajelor, Pripiş a infirmat acuzaţiile precizând că autoritatea locală are serviciu cu atribuţii concrete vizavi de ridicarea construcţiilor ilegale şi nu au nevoie de ajutorul acestora.

Poliţia contrazice: „Există somaţii de eliberare până la 1 aprilie"

Cât despre demersul poliţiei pentru rezolvarea acestui caz... la prânz, la momentul în care l-am contactat pe comisarul-şef al secţiei 2 de Poliţie Constanţa, Marius Lucian Vasile, acesta nu auzise despre această problemă. Ulterior, spre după-amiază comisarul-şef ne-a declarat că toate persoanele care deţineau în zona cu pricina, au primit somaţii potrivit cărora până la data de 1 aprilie trebuie să elibereze zona. „O parte din proprietari şi-au luat ce mai aveau în interior şi le-au lăsat de izbelişte". Ulterior, ţiganii au văzut că e rost de furat şi au trecut la treabă. „De vreo săptămână patrulează angajaţii primăriei pe acolo. Poliţiştii noştri sunt zilnic prezenţi, numai azi (n.r. ieri) au dat şase amenzi", a mai declarat comisarul Lucian Vasile. Acesta a mai adăugat că acţiuni de acest gen au mai avut loc în alte părţi ale oraşului, iar pe locurile eliberate s-au înfiinţat platforme de gunoi sau parcări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • miker 12 29 Mar, 2010 15:28 TOATE ASTEA SE INTIMPLA DAORITA CONDUCERII PERIMARIEI-MAZARE.PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE IAR TIGANII ASTIA IMPUTITI FAC EXACT CUM FACE MAZARE-CUM II TAIE CAPUL.ORAS CONDUS DE O BANDA DE JEGOSI.SARACA CONSTANTA CE A FOST SI CE A AJUNS?!UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE?
  • justice 28 Mar, 2010 00:12 Metin Cerchez - liderul rromilor revolutionaro-infractori : este acuzat de profanare de morminte. este limpede de observat leg lui cu cei ce devalizeaza caile ferate
  • justice 27 Mar, 2010 23:53 Si ca o completare la comentariul meu : in spatele acestor ciori nenorocite sta : metin Cerchez - profanatorul de morminte!!! cand il vom vedea arestat si pe acest jeg ordinar ???
  • Mii de aplauze la scena deschisa 27 Mar, 2010 20:12 Felicitari pentru articol. Pe cind unu legat de jafu de la calea ferata. UNDE? In halta TRAIAN. Se taie la greu fier vechi. Sa vedeti acolo TIGANI MODERNIZATI CU AUTOGENE, JIPANE, BULDOEXCAVATOARE SI MULTE TIRURI. Asa ca nu mai scoateti ochii cu vapoarele lu BASESCU sau alte acareturi. TRZITI-VA.
  • bulibasa 27 Mar, 2010 19:20 Cum sa fie radiati ca sa nu mai plateasca din moment ce pana acum n-au platit nimic? Cum stam cu lozinca democrat-liberala ca proprietatea e sfanta? Dar cosmeliile,salasurile tiganilor au acte de proprietate?Platesc impozite.Este o atitudine clara de sfidare a legii,de complicitate intre institutii si tigani.Ma duce gandul la crearea unei forte de soc pe care Mazare hitleristul o va folosi si in alte imprejurari.Nu va jucati cu focul.S-ar putea extinde de la garaje la vile.
  • EU 27 Mar, 2010 19:07 PAI ASTA-I TARA TIGANILOR. IAR DOBITOCUL DE MAZARE SI SLEAHTA LUI DE HOTI ISI ARATA ADEVARATA FATA.MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN SI CA FAC PARTE DIN LOCUITORII ACESTUI ORAS CARE A FOST IN STARE SA VOTEZE ACEST INDIVID DE CATE ORI?.... MACAR EU NU L-AM VOTAT.....MAI ARE SI TUPEU SA SE AFISEZE SI SA MACANE IN PRESA. BAI CONSTANTENILOR AVETI CE ATI VRUT UN MAFIOT NENOROCI CA PRIMAR SI UN STAT DE TIGANI CA TOT AU EI DRPTURI.
  • justice 27 Mar, 2010 08:10 veniti sa vedeti ce au facut tiganii mina in mina cu primaria pe str barbu delavrancea-aveau oamenii gradini si veneau cei de la primarie si ii amendau pe cei cinstiti apoi au pus tiganii sa i atace pina au desfiintat gradinile iar acum veniti sa vedeti cu ochii dvs cum arata orasul cta-sint numai infractori mina in mina cu politia care stie si isi ia spaga se taie cai se depoziteaza lucruri furate -garda de mediu isi ia spaga mazare stie si tace
  • Cititoru de vesti proaste si bune 27 Mar, 2010 07:36 Va felicit pentru articol dar nu se face deloc legatura cu alt articol publicat de dvs. In legatura cu SUBVENTIONAREA CAMPANIEI ELECTORALE DE CATRE RROMII( din Draganesti Olt parca). Era o poza elocventa cu PORCUSORU DE CONSTANTINESCU. Eu unu ramin la parerea mea. Nu inimplator a cintat in piata CET TIGANI DIN CLEJAN PENTRU PROSTANACU DE JIOANA. Vorba lu VADIM " BALCANI STAU PE UN BUTOI CU PULBERE".