Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se scumpeşte căldura la Constanţa. Municipalitatea ia act (document)

ro

27 Jan, 2016 00:00 5119 Marime text


De la începutul acestui an, pentru energia termică livrată din centrala CET Palas aparţinând SC Electrocentrale Constanţa SA s-a obţinut avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a majora preţul pentru energia termică produsă şi transportată la nivelul municipiului Constanţa. În acest context, municipalitatea va supune la vot, în şedinţa CLM Constanţa de vineri, un proiect de hotărâre prin care menţine preţul de facturare al energiei termice la nivelul anului precedent.
 
Un memoriu justificativ din partea RADET Constanţa privind modificarea preţului local de facturare al energiei termice furnizate în municipiul Constanţa a ajuns în atenţia reprezentanţilor administraţiei publice locale. În document se menţionează, printre altele, faptul că, având în vedere că ANRE a emis, pe 26 noiembrie 2015, Decizia nr. 2424 „privind stabilirea preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în anul 2016 din centrala CET Palas aparţinând Societăţii Electrocentrale Constanţa SA, SC Electrocentrale Constanţa SA a majorat preţul pentru energia termică produsă şi transportată la nivelul municipiului Constanţa“. Astfel, pentru consumatorii tip populaţie, preţul gigacaloriei creşte de la 269,39 de lei/Gcal la 302,33 de lei/Gcal (inclusiv TVA), iar pentru consumatorii nonpopulaţie, de la 307,37 de lei/Gcal la 348,14 lei/Gcal (inclusiv TVA).


 
Conducerea RADET Constanţa atrage atenţia municipalităţii că, în situaţia dată, „preţul local al energiei termice facturate în sistem centralizat la nivelul municipiului Constanţa, calculat ca medie ponderată a tarifelor celor doi operatori, va fi de 411,82 de lei/Gcal (inclusiv TVA)“.

Municipalitatea, între CET şi populaţie



Decizia ANRE pune municipalitatea între ciocan şi nicovală. Aşa cum cere şi directorul RADET Constanţa în memoriul respectiv, Consiliul Local Municipal Constanţa va trebui să aprobe ca preţul de facturare al energiei termice să ajungă la 411,82 de lei/Gcal. Astfel, în şedinţa ordinară de vineri, 29 ianuarie, aleşii vor adopta noul preţ al gigacaloriei. Puşi în faţa faptului împlinit, dar şi sub presiunea promisiunilor făcute anul trecut, reprezentanţii administraţiei publice locale au trebuit să găsească varianta optimă, astfel încât constănţenii să nu fie dezamăgiţi. Unica soluţie, care va fi supusă la vot vineri, de consilierii municipali, vizează, pe de o parte, aprobarea preţului de producţie şi transport al energiei termice la 411,42 de lei/Gcal şi acordarea unei subvenţii unitare de către Primăria Constanţa (inclusiv TVA) în valoare de 161,82 de lei/Gcal, pe de altă parte. Astfel, preţul local de facturare pentru sezonul rece 2015-2016 va rămâne de 250 de lei/Gcal (inclusiv TVA - 20%).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dobre 27 Jan, 2016 09:35 Fagadau si Popa de la RADET parca spuneau ca e mai ieftin/rentabil la incalzirea centralizata decat cu gaz. De fapt anuntul trebuia sa sune cam asa: Avand in vedere scaderea pretului labarilul de petrol, IEFTINIREA carburantilor si a produselor petroliere CET si RADET au luat act si s-au aliniat acestei tendinte CRESCAND pretul gigacaloriei.
  • Costea 27 Jan, 2016 09:09 Parca mai acum catva timp spunea domnul Popa ca este mai ieftin sa te incalzesti cu RADET decat cu Congaz. Cum este domnule director cu scumpirea gigacaloriei?Eu zic ca nu trece jumatatea lui februarie si populatia plateste gigacaloria cu cel putin 320 lei cum a fost inainre de amagire.Bransati-va oameni buni la Congaz, că primaria și RADET-ul nu au doua vorbe la un loc.