Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se prabuseste increngatura imobiliara Westhouse (?!) (galerie foto)

ro

29 Jan, 2009 02:54 6012 Marime text

Kay_Thorkidsen_1.jpgÎn primele trei trimestre ale lui 2008, RomReal şigrupul său au înregistrat pierderi de 39,2 milioane de euro # Pe site-ulwww.ziuact.ro puteţi vedea rapoartele financiare ale grupului RomReal

Cu o istorie controversată încă de la intrarea pe piaţaromânească de imobiliare, grupul Westhouse, subsidiară a RomReal Ltd, pare a seapropia de colaps.

- Date financiare westhouse

 - Date financiare westhouse

 - Date financiare westhouse

 - Date financiare westhouse

 - Date financiare westhouse

 - Date financiare westhouse

Mamaia_constructie_vila_turistica_beneficiar_West_Feriae_Srl_03.jpgDezastrul financiar mondial pare să fi atins şiWesthouse-ul mult-discutat şi mediatizat pentru că a avut curajul să cumperemilioane de metri pătraţi de pământ în România, mai ales în zona Constanţei,dar şi puterea financiară de a susţine trei proiecte de anvergură. Sau celpuţin aşa părea, la prima vedere. În 2005 lua fiinţă SC Westhouse Group SRL, cuunic asociat o firmă cu sediul în Insulele Bermude, RomReal Ltd. În foartescurt timp, Westhouse şi-a început periplul în lumea investitorilor înimobiliare. Iar renumele nu a fost unul tocmai curat.

_mare_corallia.jpgCu mâinile... spălate

Comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau, în primăvara anului 2006,Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu privire la osuspiciune de spălare de bani. Mai exact, administratorii firmei Rom Estate SRL(colega de grup a Westhouse-ului), norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, JonGausen şi englezul Shegog Andrew au trezit suspiciunile comisarilor financiari,după ce au cumpărat zeci de hectare de teren de la diferite persoane dinConstanţa şi Ovidiu, la preţuri mult mai mici decât cele practicate la vremearespectivă pe piaţa imobiliară. Problema nu era preţul mic al terenurilor, ciprovenienţa banilor cu care acestea s-au plătit. Teoria infracţiunii de spălarede bani a prins contur după ce, în urma verificărilor, reprezentanţii GărziiFinanciare au descoperit că investitorii justifică banii cu care au cumpărat caprovenind din împrumuturi. Rom Estate SRL a împrumutat, ca şi persoanăjuridică, de la RomReal Ltd şi de la cei trei acţionari aproximativ 9,4milioane de euro şi 175.000 de dolari.

135_aerialnite-e-07-07-008c.jpgÎnceputuri promiţătoare

Terenurile cumpărate, în 2006, la Ovidiu au trecut în proprietatea firmeiRofrench Connection, care, deloc surprinzător, este administrată de nimenialtul decât Kay Tonnes Thorkildsen, care este şi acţionar în Rom Estate SRL.Presa vremii nota că, pentru a-şi pierde urma, sub paravanul RofrenchConnection, investitorii au demarat proiectul Oasis. Westhouse Group SRL aobţinut şi avizul de mediu pentru proiectul amplasat pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 34. Terenul, în suprafaţă de6556,85 mp, aparţine, în proporţie de aproximativ 50%, Westhouse-ului (3006mp), iar restul - domeniului public al Primăriei Constanţa. Pe cei 3.000 demetri, proprietatea Westhouse, teren obţinut în aceeaşi manieră ca şi cel de laOvidiu, a început construcţia complexului imobiliar Central Apartments. Celde-al treilea proiect, Corallia Residence, amplasat la intrarea în staţiuneaMamaia, va lua naştere pe 1.200 mp. Aşadar, aşa începe povestea celor trei...Westhouse-uri. Dar ce se întâmplă acum cu ele?


central_apartments.jpg„Începem să simţim efectele crizei"

Mai nimic. Lucrările la Oasis sunt suspendate din cauza vânzărilor slabe,cele la Central Apartments au fost sistate din cauza lipsei  banilor, iar pentru Corallia se cautăinvestitori. De altfel, printr-un comunicat remis zilele trecute, Baumeisterinforma că, împreună cu Nova Group Real Estate (TNG), s-a asociat cu WesthouseGroup pentru a finaliza lucrările de pe strada Duiliu Zamfirescu. Cele douăfirme nou-intrate aparţin omului de afaceri Dan Adamescu, cel care deţine,printre altele, Unirea Shopping Center şi hotelul Rex. Colapsul este anunţatchiar pe site-ul firmei-mamă, RomReal, care a publicat, în noiembrie 2008,cifrele financiare pentru cel de-al treilea trimestru al anului. Şi nu suntfoarte promiţătoare. Ba din contră. Chiar şi raportul pentru trimestrul doi allui 2008 anunţa criza. Paul Bashir, fostul CEO al grupului, spunea: „Începem săsimţim efectele crizei financiare în România, în combinaţie cu o mai mareprecauţie din partea consumatorilor de pe piaţa imobiliară. (...) Suntemsatisfăcuţi de felul în care progresează lucrările la Corallia şi Central, darnu şi de nivelul vânzărilor la Oasis". Se raportau, la acea dată, pierderi de8,8 milioane de euro din cauza scăderii preţului activelor. RomReal avea, la 15august anul trecut, 19 terenuri în România, dintre care 14 în Constanţa. Astaîn condiţiile în care în 2007 aveau un lot mai mult la malul mării. Însă, lipsabanilor i-a făcut să vândă un teren controversat, de pe bulevardul AurelVlaicu, de 22.500 mp, cumpărat cu numai 47 miliarde de lei. Terenul fusese scosla licitaţie de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa şiaparţinea debitoarei SC Motor Internaţional 2004.

central-building.jpgPierderi de 39,2 milioane de euro

Revenind la cifre, trebuie menţionat că RomReal, prin Westhouse şi restulsubsidiarelor, deţine 1.209.252 mp de teren în România. Raportul din 14noiembrie 2008 prevesteşte dezastrul. Numit CEO al RomReal, controversatul KayTonnes Thorkildsen dezvăluie dureroasele cifre: pierderi de 39,2 milioane deeuro (faţă de un profit de 18.200.000 de euro în aceeaşi perioadă a anului2007), active în valoare de 104,8 milioane de euro şi refuzul băncilor de afinanţa Central Apartments şi Corallia. De asemenea, se notează începutul unuiprogram de reducere a costurilor, ce include şi o reducere de personal, lasfârşitul lui 2008.
www.romreal.com prezintă şi raportul financiar pentru 2007, document plinde optimism şi de date încrezătoare: trei proiecte începute în Constanţa,profit de 28,2 milioane de euro (faţă de 13,5 milioane în 2006), dar şi altetrei proiecte în plan. Era vorba despre un ansamblu amplasat în partea de norda staţiunii Mamaia, ce trebuia să aibă şapte blocuri, dintre care unul ar fiavut 42 de etaje şi ar fi fost cea mai înaltă clădire din România. Planul afost postat chiar pe site-ul www.formationarchitects.co.uk, dar nu a fostrecunoscut, pentru o bună perioadă de timp de cei de la Westhouse.

corallia-building.jpgAvuţia RomReal

În acelaşi raport din 2007 se mai prezenta un proiect la autogară, „lângăcel mai mare mall din oraş şi lângă un frumos parc", care ar fi însumat 55.000mp de spaţii mixte. Cel de-al treilea plan prevedea construirea de 50.000 mp despaţii rezidenţiale în Ovidiu. Rapoartele din 2007 şi 2008 ne arată şi locurileunde s-au împroprietărit cei de la RomReal, via Westhouse: Ovidiu (61.433 mp),lotul Bădulescu - Constanţa Nord-Ovidiu (50.000 mp), peninsula Tatar -Constanţa Nord-Ovidiu (11.489 mp), Ovidiu (4.641 mp), Oasis (27.212 mp),Constanţa Nord-Ovidiu (122.350 mp), lotul Gunaydin - Constanţa Nord-Ovidiu(15.000 mp), Mamaia - Corallia (1.200 mp), lotul Mamaia Nord (56.167 mp), zonaDacia - Central Apartments (3.006 mp), Bus Station (autogara nord) (5.437 mp),Piaţa Balada (7.188 mp), lotul Carrefour (15.000 mp), lot într-o zonănespecificată a Constanţei (799.663 mp). Cu terenul de 56.677 mp, din MamaiaNord, Westhouse a garantat un împrumut de 13,7 milioane de euro, luat înnoiembrie 2007, pe trei ani, de la Alpha Bank. Se pare că acesta este începutulsfârşitului pentru unul dintre cei mai activi, îndrăzneţi şi controversaţiactori pe piaţa imobiliară constănţeană, Westhouse Group. Potrivit informaţiilorafişate pe site-ul oficial, RomReal are în România următoarele subsidiare: SCWesthouse Group SRL, SC Concorde Group SRL, SC Investate SRL, SC RofrenchConnections SRL, SC Magic Sail SRL, SC Westhouse Invest SRL, SC Westhouse OneSRL, SC West Feriae SRL, SC West Limen SRL, SC Terra del Sol SRL şi SC HarsSRL. Rapoartele evidenţiază faptul că cifrele economice cuprind şi situaţiasubsidiarelor din România, nu numai a firmei-mamă din Insulele Bermude.

oasis.jpgSilentio stampa

Menţionăm că orice încercare de a-l contacta pe Daniel Stan, directorulfinanciar al grupului, indicat ca fiind singurul care ne poate oferi informaţiişi poate comenta situaţia financiară a Westhouse, a fost sortită eşecului. Singura care a răspuns apelurilor noastre telefonicea fost Andreea Panache, director de vânzări în cadrul grupului, care a aruncatresponsabilitatea dialogului cu presa în spatele colegului său, Daniel Stan,director financiar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii